Југозападен Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Југозападен плански регион
Регион
Logo of Southwestern Region, Macedonia.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од местоположбата во рамките на Републиката.
Земја Македонија Македонија
Површина 3,340 км2
Население 221,651 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 046
Oпштини 9
Седиште Струга
Раководител Мирјана Лозаноска
Контакт 046/ 550-146
046/ 523-449
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Југозападниот регион е еден од осумте статистички региони на Македонија. Овој регион граничи со следните региони: пелагониски регион, полошки регион, скопски регион и вардарски регион.

Општини

Карта на општините.

Во овој регион спаѓаат 9 општини, и тоа:

  1. Coats of arms of None.svg Општина
  2. Coats of arms of None.svg Општина
  3. Coats of arms of None.svg Општина
  4. Coats of arms of None.svg Општина
  5. Coats of arms of None.svg Општина Македонски
  6. Coats of arms of None.svg Општина
  7. Coats of arms of None.svg Општина
  8. Coats of arms of None.svg Општина
  9. Coats of arms of None.svg Општина Центар

Во март 2013 година општините Вранештица, Другово, Зајас и Осломеј биле припоени кон општина Кичево.

Демографија

Демографска карта на регионот.

Население

Моменталното население на овој регион изнесува 221.651 жители.

Попис Население Промена
1994 211.046 н/п
2002 221.651 +5.89%

Најголеми населени места

Ранг Место Население
1 Охрид 42.003
2 Кичево 30.138
3 Струга 16.559
4 Дебар 14.561
5 Зајас 4.712
6 Македонски Брод 3.740
7 Вевчани 2.433
8 Пласница 2.288
9 Другово 1.492

Етнички групи

Во овој регион најголема етничка група се Македонците, но живеат и:

Број %
Вкупно 221.651 100
Македонци 107.565 48.52
Албанци 82.418 37.18
Турци 21.266 9.59
Роми 2.813 1.26
други 4.285 1.93


Видете исто така