Јохан Дејвид Хајнхен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јохан Дејвид Хајнихен е роден на 17 април 1683 година, а починал на 16 јули 1729 година, како германски барокен композитор и музички теоретичар кој го донел музичкиот гениј на Венеција на дворот на Август II Силниот во Дрезден. Откако умрел, музиката на Хајнихен привлекувала мало внимание многу години.

Биографија[уреди | уреди извор]

Јохан Дејвид Хајнихен е роден во малото село Кросулн (моментално дел од градот Теучерн, во Саксонија-Анхалт ) во близина на Вајсенфелс. Неговиот татко, Мајкл Хајнихен, студирал музика во прославениот Томасшул Лајпциг поврзан со Томаскирхе, а служел како кантор во Пегау и бил свештеник на селската црква во Кросулн. Јохан Дејвид присуствуваше и на Thomasschule Лајпциг.[1] Таму студирал музика кај Јохан Шеле, а подоцна добил часови по орган и чембало кај Јохан Кунау. Идниот композитор Кристоф Граупнер исто така бил ученик на Кунау во тоа време. 

Хајнихен се запишал во 1702 година да студира право на Универзитетот во Лајпциг и во 1705–1706 година се квалификувал како адвокат, но на почетокот на 18 век законот бил омилен пат за композиторите; Кунау, Граупнер и Георг Филип Телеман исто така биле адвокати. Хајнихен практикувал адвокатура во Вајсенфелс до 1709 година.

Сепак, Хајнихен го задржал својот интерес за музика и истовремено компонирал опери. Во 1710 година, тој го објавил првото издание на неговиот главен трактат за thoroughbass. Заминал во Италија и таму поминал седум години на формирање, главно во Венеција,каде настапил со голем успех со две опери, Mario и Le passioni per troppo amore (1713).[2] Марио повторно бил поставен во Хамбург во 1716 година со германската титула, Calpurnia, oder die romische Grossmut.

Во 1712 година, тој му предавал музика на Леополд, принцот од Анхалт-Кетен, кој го земал како композитор. Истиот принц ќе го назначи Јохан Себастијан Бах Kapellmeister на крајот на 1717 година. Во 1716 година, Хајнихен се сретнал во Венеција со принцот Август III од Полска, син на кралот Август II Силниот, и благодарение на него бил назначен за кралско-полски и изборно-саксонски Kapellmeister во Дрезден.[3] Меѓу неговите ученици беше Јохан Георг Писендел. Во 1721 година, Хајнихен се оженил во Вајсенфелс; раѓањето на неговото единствено дете било запишано како јануари 1723 година. Во неговите последни години, здравјето на Хајнихен многу страдаше; попладнето на 16 јули 1729 година, тој беше погребан на гробиштата Јохани, откако конечно подлегна на туберкулозата .

Неговата музика почна да биде попозната по 1992 година како Musica Antiqua Köln под палката на Reinhard Goebel кој снимил избор на концерти во Дрезден (Seibel 204, 208, 211, 213-215, 217, 226, 231-235, 240), проследено со снимка од Heinichen's Lamentationes and Passionsmusik (1996). Неговата единствена опера за Дрезден, Flavio Crispo (1720), никогаш не била изведена и не била снимена сè до 2018 година.

Список на дела[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Петти круг

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Naxos Classical Music“.
  2. George J. Buelow – A History of Baroque Music 2004 – Page 463 0253343658 Johann David Heinichen (1683–1729) in 1713 also had great successes at Venice's Sant'Angelo theater with two operas: Mario and Le passioni per troppo amore.
  3. „Słuchajmy Heinichena...“. Radio Kraków (полски). Посетено на 28 November 2019.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Buelow, George J. 1966 година. „The Loci Topici и ефектот во доцната барокна музика: практична демонстрација на Хајнихен“. Музичкиот преглед 27:161–76.
  • Buelow, George J. 1992 година. Темелна придружба на бас Според Јохан Дејвид Хајнихен, трето издание. Беркли и Лос Анџелес: Прес на Универзитетот во Калифорнија.
  • Buelow, George J. 2001 година. „Хајнихен, Јохан Дејвид“. The New Grove Dictionary of Music and Musicians, второ издание, уредено од Стенли Сејди и Џон Тајрел . Лондон: издавачи на Мекмилан.
  • Унгер, Мелвин П. 1990 година. Германските хорски црковни композиции на Јохан Давид Хајнхен . Американски универзитетски студии, серија 20: Ликовни уметности 14. Њујорк: Питер Ланг.ISBN 9780820412368ISBN 9780820412368 .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]