Јордан Бадев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јордан Бадев
Роден 25 февруари 1888
Починал септември 1944
Софија, Бугарија

Јордан Бадев бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Внатрешната македонска револуционерна организација, литературен критичар, публицист и новинар во Бугарија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Бадев е роден во 1888 година во Битола, тогаш во Отоманското Царство. Во 1906 година завршува Битолска машка гимназија. Студирал словенска филологија на Софискиот универзитет, а потоа учи во Лозана. Се враќа во Македонија и учителството во Битола. Во 1911 година Бадев ја поддржува иницијативата за создавање на легална политичка партија на Македонците - егзархисти во Отоманското Царство - проект кој пропаѓа поради зајакнувањето на политичките тензии и избувнувањето на Првата балканска војна [1]. По Втората балканска воjна во 1913 година се населува во Бугарија и станува учител во Софија. Еден од членовите-основачи на Македонскиот научен институт [2].

Почнува да се занимава со литература и новинарство. Пишува во списанието "Златорог" и во весникот "Зора", а од 1931 година е уредник на културните прашања на "Зора". Уредува весниците "Народност" и "Миргород". Бадев има голем број на статии во врска со бугарската литература - како обшотеоретични статии и прегледи, така и портрети и погледи. Во 1938 година излегува неговата книга "Животот и уметноста" [3].

Бадев е масон[4] и активен учесник во македонското ослободителното движење. Одржува тесни контакти со раководителите на обновена по Првата светска војна, ВМРО, од која добива парична издршка [5]. По поделбата на организацијата на Протогеровисти и Михајловисти, е на страната на Иван Михајлов. Пишува во весникот "Македонија".[6].

Во годините пред Втората светска војна е приврзаник на ориентација на Бугарија кон Третиот Рајх, поолитика во која тој гледа надеж за позитивно решавање на македонското прашање. Бадев е автор на неколку книги, како "Даме Груев. Живот и дело "(Скопје, 1943) и многу статии посветени на учесници во македонското движење [7]. Бадев е и автор на потпишаната од ВМРО книга "Заговорот против Тодор Александров" [8].

Бадев е убиен без суд и пресуда по Деветосептемврискиот удар во 1944 година. Во март 1945 година е осуден посмртно на Случај № 6 на интелектуалците од серијата процеси на т.н. Народен суд [9] Реабилитиран е в 1996 година от Върховния съд.[10].

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Бадев, Йордан (1924). Заговорът против Тодор Александров. По данни на Вътрешната Македонска Революционна Организация.
 • Бадев, Йордан (1943). Даме Груев, живот и дело.
 • "Македониjа в бугарската поезиjа", статиjа от Jордан Бадев публикувана вo сп. "Златорог", год. III, книга 3-4, Софиja, 1922 г.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. имеонов, Стоян. Из борбите на македонските българи. Два документа за основаването на легална политическа партия в Турция в навечерието на Балканската война, Македонски преглед, година ХІІ (1940), кн. 1, с. 86.
 2. Македонски научен институт. Учредители
 3. Йордан Бадев. Литературна критика.
 4. Масоните в България: Членовете на Българските масонски ложи, родени в Македония (до 1944 г.), Брошура на Главно управление на архивите към Министерски съвет на Р. България, С., 2003 г.
 5. „Националноосвободителната борба в Македония, 1919 - 1941 г.“, Колектив, ИК „Знание“, София, 1998 г., стр.166
 6. Български масонски печат.
 7. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, Тинапрес, 1993.
 8. „Литературен форум“. Успешен творчески тандем. Десислава Неделчева разговаря с Ива Бурилкова и Цочо Билярски
 9. Горещо червено, „Литературен вестник“, брой 36, 06.11.2002
 10. Вълев Стоян. „Йордан Бадев. Непрочетеният литературен критик“