Јонтен Ѓацо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неговата светост Јонтен Ѓацо,
Четвртиот далај-лама

Период1589 -1616
ПодрачјеЈонтен Ѓацо
ШколаГелуг

Јонтен Ѓацо (1589-1616) бил четвртиот далај-лама. Како внук на монголскиот владетел Алтан Кан тој е единствениот далај-лама шпто не бил Тибеќанец, ако се смета дека честиот далај-лама Цангјанг Ѓацо кој бил Манпа (етничка група слична на Тибеќаните) се смета дека е Тибеќанец.

Јонтен Ѓацо бил контроверзен бидејќи бил разочаран од Монголците во веројатен обид за контрола над Тибет. Манастирите Гелугпа сепак го признале задалај-лама. Во 1601 година заедно со своите советници Монголци тој отишол во манастирот Дрепунг каде што тој учел од четвртиот панчен-лама Лобзанг Чоќи Ѓалцен.

Многу Тибеќани не го признаваат и се обидуваат да ја повратат моќта, поддржани од наредбата на учењето Кагју. Ова предизвикало граѓанска војна, а Јонтен Ѓацо бил принуден да ја напушти Ласа. Тој умрел во сомнителни околности на возраст од 27 години.

Претходник
Сонам Ѓацо
Реинкарнација на далај-лама Наследник
Лозанг Ѓацо