Јован Марко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јован Марко
Св Марко од Франс Халс, г. 1625.
Епископ на Библос
Починал(а) 1 век, наша ера
Почитуван(а) во Римокатоличката црква, Источна Католичката црква
Слава 27 септември

Јован Марко { (грчки: Μάρκος) - Апостол Марко наречен Јован бил еден од Седумдесетте апостоли Христови апостоли. Апостол Лука го спомнува во Дела на светите апостоли 12:25; 15: 37-39). Внук на апостол Варнава и ученичка на апостол Павле.

Марко, наречен Јован, се споменува во Делата на апостолите (Дела 12:25} и Дела 15:37). Тој бил жител на Ерусалим, син на одредена Марија, чиј дом бил место на молитвени собирања за апостолите и членовите на Ерусалимската црква. Апостол Петар дошол во нејзината куќа по чудотворното ослободување од затворот. оттука, ги оставил во Ерусалим Варнава и Павле и го зел со себе Јован- Марко. Во своите дела пишувал за учеството на Јован- Марко во проповедите од Саламис на Кипар, (Дела 13: 5).

Во исто време, врз основа на изразот „за услуга“ (διακονια) употребен во текстот, се претпоставува дека Јован- Марко бил ѓакон.

Кога Павле и неговите придружници го напуштиле Кипар и отишле во Памфилија, Марко се раздели од нив и отшол во Ерусалим (Дела 13:13).

Тој бил епископ на градот Библос во Феникија.

Во Православна црква, се слви 10 октомври (27 септември според стариот стил) Јован Марко се слави заедно со апостол Зина и на 17 јануари (4 јануари според стариот стил) на денот на Собирот на седумдесеттите свети апостоли а во Католичка црква на 27 септември.

Огромното мнозинство на современи истражувачи се убедени дека сите спомнувања и записи за на Јован Марко , наречени Марко, во Новиот завет се однесуваат на иста личност.

Несигурната разлика помеѓу Апостол Марко (Евангелист) и Јован Марко (како и друг Марко вклучен во една од варијантите на списокот со 70 апостоли) се појавила само во доцната црковна традиција која е без основа[1],[2],[3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Святой апостол Иоанн Марк“. Архивирано од изворникот на 2019-09-08. Посетено на 2020-08-27.
  2. Марк-Иоанн, племянник Варнавы
  3. 70-те апостоли[мртва врска]