Јован Курку

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јован Куркувизантиски антипат и италијански катепан од 1008 година до неговата смрт. Тој имал ерменско потекло. Тој бил сведок на првиот бунт на ламбардите во Апулија. Претходно бил стратег на темата Самос, Курку пристигнал во Бари во мај 1008 година како замена на Алексиј Ксифина, кој бил убиен во битка претходната година. Малку подоцна, на 9 мај 1009 година, започнал бунт во Бари предводен од Мелус Бариски, и бро се проширил низ останатите градови. Курку не поживеал доволно долгио за да ја вии кулуминацијата на овие помали бунтувања: норманската доминација низ цела јужна Италија. Курку загинал во битка со бунтовницир при крајот на 1009 или на почетокот на 1010 година. Во март истата година, пристигнал неговиот наследник, Василиј Месародонит.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Andriollo, Lisa (2012), „Les Kourkouas (IXe-XIe siècle)“, Во Cheynet, Jean-Claude; Sode, Claudia (уред.), Studies in Byzantine Sigillography (француски), 11, Berlin: De Gruyter, стр. 57–88, ISBN 978-3-11-026668-9
  • John Julius Norwich The Normans in the South 1016-1130. London: Longman, 1967.
  • Chalandon, Ferdinand. Histoire de la domination normande en Italie et en Sicilie. Paris, 1907.
Претходник
Алексиј Ксифија
Италијански катепан
1008–1010
Наследник
Василиј Месародонит