Прејди на содржината

Јован Костов (јазичар)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јован Костов (р. 1982 во Гевгелија) — јазичар, истражувач во областа на информатичката лингвистика, на дидактиката на странски јазици на и македонската морфологија. Во периодот од септември 2010 до јуни 2012 г. бил наставник по македонска лингвистика и граматика на Националниот институт за источни јазици и цивилизации (INALCO) во Париз, Франција. Од септември 2013 до август 2015 година Јован Костов работел како аташе за образование и наука по информатичка лингвистика на Универзитетот „Париз-Сорбона“ (Париз 4), а потоа како истражувачки инженер по далечинско изучување на Универзитетот Париз Дидро (Париз 7). Во јануари 2018 година, Јован Костов е назначен како проект-менаџер по дигитални технологии и изучување јазици во одделот за француски јазик при Меѓународниот центар за педагошки истражувања на Франција. Во септември 2019 година, Јован Костов е избран за доцент по предметите граматика на францускиот јазик, општа и француска лингвистика и технологии за изучување на странските јазици на катедрата по општа лингвистика и дидактика при Универзитетот Пол Валери во Монпелие, Република Франција.

Животопис

[уреди | уреди извор]

Костов средното образование завршил во 2000 г. во Гевгелија и се запишал на Универзитетот Пол Валери во Монпелие, Франција, на отсекот општа и информатичка лингвистика. Дипломирал во 2005 г., а магистрирал во 2007 на тема „Описот како текстуален прототип за автоматска класификација на корпуси“ под менторство на професорката Жан-Мари Барберис. Во 2013 г. ја одбранил докторската дисертација од областа на информатичката лингвистика врз парадигмите на македонските глаголи под менторство на професорот Патрис Поњан. Костов е автор на првото веб-помагало за автоматска измена на македонските глаголи FlexiMac 1.1.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]