Јован Дубински

Од Википедија — слободната енциклопедија

Епископ Јован Дубински (21 јануари 1680 - 21 јануари 1743) - епископ на Руската православна црква за Нижни Новгород и Алатир .

Животопис[уреди | уреди извор]

Тој е роден во 1680 година. Образованието го завршил во Киевската теолошка академија. До својата 30-годишна возраст, учел разновидно образование: ги проучувал сите науки, потоа предавал во теолошки училишта, знаел неколку јазици.

Од 1737 година бил егумен на манастир во Черниговската епархија.

Според описот на негов современик, „него го краселе светост, дарежливост, почит, ангелско живеење, простодушно расположение, голема љубезност, смиреност, мудрост“.

Бил поставен за епископ на Нижни Новгород и Алтир на 25 февруари 1739 година.

Во мај 1740 година имал сериозно заболување и така дошол до целосна неподвижност. Според сведочењето на еден современик, тој го поминал целото време на администрацијата на епархијата „во офкање, со воздишки во солзи, во плачење, во липање, во неиздржлива и неподнослива болест, дури и до последен здив“.

На 1 септември 1742 година бил принуден поради болеста да се го напушти Нижни Новгород Печерски. Препуштајќи го товарот на владата, тој живеел во Епископскиот дом сè до неговата смрт, под заштита на неговиот наследник Димитриј (Сеченов).

Тој починал на 21 јануари 1743 година погребан е во катедралата Нижни Новогорд.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]