Прејди на содржината

Јован Јоновски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јован Јоновски
Роден 7 август 1971(1971-08-07)(52 г.)
Скопје, СР Македонија, СФРЈ
Занимање Хералдичар, теолог, историчар, физичар

Јован Јоновски (Скопје, 7 август 1971) — хералдичар, хералд и претседател на Македонското грбословно друштво[1], историчар, теолог и физичар, најпознат по своите активности во хералдиката, вексилологијата и фалеристиката.

Животопис

[уреди | уреди извор]

Јоновски е роден на 7 август 1971 година во Скопје, каде што дипломирал на Природно-математичкиот факултет во Скопје, на Институтот по физика. Теологија студирал во Будимпешта, Лондон и Нови Сад, каде магистрирал во 2008 година. Во 2014 година магистрирал по историја во Скопје на Институтот за национална историја. Докторирал во 2018 исто на ИНИ со темата „Сонцето и лавот како симболи во хералдиката и вексилологијата на Македонија“.

Јоновски е претседател и хералд на Македонското грбословно друштво од основањето во 2018 година. Од 2003 до 2018 година бил претседател на духовниот наследник на МГД, наречено Македонско хералдичко здружение. Придружен член е на Меѓународната академија на хералдика, член на Интернационалната комисија за витешки редови, член на Комисијата за Одликувања и признанија на Македонија на Претседателot на Македонија (2009-2019), како и член на голем број национални хералдички здруженија.

Главен уредник е на „Македонски Хералд“, член на уредничкиот одбор на „Херолд“ од Софија. Автор e на поставката „Грбовите на Македонија“ во Музејот на Македонија во 2009 година.

Носител е на рускиот орден „Свети Станислав“.

 • Симболите на Македонија, Силсон, 2015.[2]
 • Илустрирана Библија, Библиска лига, 2015.[3]
 • Историја на евангелско-протестантските цркви во Македонија, Изгрев, 2017.[4]
 • Прирачник за возачи за превоз на опасни материи во меѓународниот патен сообраќај ADR, АСУЦ, 2017[5]
 • Сонцето и лавот како симболи во хералдиката и вексилологијата на Македонија, Македонско грбословно друштво, 2019.[6]
 • The Sun and the Lion as Symbols of the Republic of Macedonia: A Heraldic and Vexillological Analysis, Flag Heritage Foundation, Danvers, 2020.[7]
 • Историја на евангелско-протестантските цркви во Македонија, каталог на изложба, Изгрев, 2021.[8]

Целосна библиографија.[9]

 1. https://heraldika.org.mk/about-us/members/
 2. Јоновски, Јован (2015). Симболите на Македонија. Скопје: Силсон. ISBN 9786082190914. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 3. Јоновски, Јован (2015). Илустрирана Библија. Скопје: Библиска лига. ISBN 978-608-4678-02-1. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 4. Јоновски, Јован (2017). Историја на Евангелско-протестатнските цркви во Македонија. Скопје: Изгрев. ISBN 9786086604615. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 5. Јоновски, Јован (2017). Прирачник за возачи за превоз на опасни материи во меѓународниот патен сообраќај ADR. Скопје: АСУЦ. ISBN 978-9989-145-11-7. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 6. Јоновски, Јован (2019). Сонцето и лавот како симболи во хералдиката и вексилологијата на Македонија. Скопје: Македонско грбословно друштво. ISBN 978-608-66337-0-7. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 7. Јоновски, Јован (2020). The Sun and the Lion as Symbols of the Republic of Macedonia: A Heraldic and Vexillological Analysis. Danvers: Flag Heritage Foundation. ISBN 978-1-4507-2437-1. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 8. Јоновски, Јован (2021). Историја на Евангелско-протестатнските цркви во Македонија, каталог на изложба. Скопје: Изгрев. ISBN 9786086604660. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
 9. https://heraldika.org.mk/jovan-jonovski/