Прејди на содржината

Јегричка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јегричка
Местоположба
Физички особености
Особености на сливот

Јегричка е река во северна Србија, во регионот Бачка во провинцијата Војводина, долга десна притока на реката Тиса.

Географија[уреди | уреди извор]

Јегричка е самица („осамена река“), или река која како таков нема извор, туку се формира од неколку природни одводни канали од мочуриштата. Тече јужно од селото Пивнице, во централна Бачка.[1] Реката тече во источен правец во текот на целиот нејзин тек. Поминува покрај селата Деспотово, Равно Село, Змајево и Сириг, паралелно со Каналот Дунав-Тиса-Дунав и Малискиот канал. Во близина на градот Темерин, Јегричка формира лак на север, се влева до селото Госпоѓинци и во мочуриштата на Жабаљ на југ, каде што нејзините води се користат за рибникот Јегричка, со површина од 0.98 километри. Реката продолжува кон исток, на северната страна на ридот Јуришна хумка и се влева во Тиса.

Јегричка порано бил бавен, наизменично воден тек, кој поврзувал низа мочуришта и мочуришта кои во периодите на високи води се излевале и летале како вистинска река, стигнувајќи до Тиса. Денеска комплетниот прв дел од коритото на реката се канализира. Во следните 20 километри реката е зачувана во својата природна форма додека последните 15 километри се користат за рибници. Причината зошто реката е толку бавна и мрзелива е поради исклучително малиот наклон во нејзиниот слив, реката извира на надморска височина од 76 метри и се празни на73 метри.

Заштита[уреди | уреди извор]

Во 2003 година реката била ставена под прелиминарна заштита на животната средина, а паркот на природата Јегричка бил формиран во 2005 година. Во доцните 2000-ти, деловите на реката кои течат низ населбите, како Равно Село и Змајево, биле издлабени и исчистени од тиња, додека бреговите биле приспособени во планините со клупи, летниковци и маси. Но, до 2011 година реката повторно бил затнат со ѓубре. Водата во паркот е загрозена од домашниот отпад, канализацијата, сечењето и палењето на трската, одведувањето на пестицидите од околните ниви и ловокрадството.[1]

Реката е позната по големите теписи од бели водни божури.[2] Други видови вклучуваат барски папрат и поголем мочен меур.[1] Реката е богата со различни видови риби, водоземци, влекачи и цицачи. Домаќин на различни видови на водни птици и е дом на загрозената феругинозна патка.[2] Реката е богата со обичен крап, северна штука, сом и џандер, а дел од реката се трансформира во рибникот Јегричка. Делот од паркот е прогласен за важна област за птици.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 P.Koprivica (11 February 2011), „Park prirode prepušten nemaru“, Politika (српски) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Politika“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. 2,0 2,1 NATURE OF SERBIA - Holiday on the move. Belgrade: National Tourism Organisation of Serbia. 2013. стр. 7. ISBN 978-86-6005-295-9.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Јован Ѓ. Марковиќ (1990): Енциклопедиски географски лексикон Југославија ; Свјетлост-Сараево;ISBN 86-01-02651-6
  • Решение за претходна заштита на природниот имот Јегричка, Завод за природна заштита, 17 декември 2003 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]