Јањ (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Реката Јањ
Реката Јањ

Јањ е река во општината Шипово. Десна притока на реката Плива. Името Јањ означува и област јужно од Шипово спрема Купреш заедно со многубројни села, кои се наоѓаат во и околу кањонот на реката Јањ. Кањонот на реката Јањ е заштитен природен резерват. Реката Јањ е позната и по туристичката атракција Јањски острови каде што Јањ се разлева во многубројни поточиња кои по неколку километри се спојуваат. Реката Јањ е исклучително богата со пастрмка и липлјен, ова е поради тоа што е доста атрактивна риболовна мушичарска вода. Реката Јањ е и извор на питка вода за општината Шипово.