Јастинас Марцинкевичиус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јастинас Марцинкевичиус

Јастинас Марцинкевичиус (10 март 1930 - 16 февруари 2011) — истакнат литвански поет и драмски писател.

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

Марцинкевичиус е роден во 1930 година во Васаткиемис. Во 1954 година дипломирал на факултетот за историја и филологија на Универзитетот во Вилнус, дипломирал литвански јазик и литература. Тој се приклучил на Комунистичката партија на Литванија во 1957 година. Работел неколку години како заменик-претседател на одборот на Сојузот на литвански писатели. Марцинкевичиус се смета за еден од најистакнатите членови на Сајдис. Починал во Вилнус.

Литературен стил и теми[уреди | уреди извор]

Претседателката Далиа Грибаускаит (десно) за време на церемонијата на откривање на спомен-плочата на Универзитетот Вилнус
Луѓе кои чекаат да чекаат последна почит за Марцинкевичиус во Вилнус

Растејќи за време на повоениот период, Марцинкевичиус во својата поезија предизвикува романтизирана верзија на детството поминато во село на Литванија, за прва љубов, за односот на човекот со природата. Во неговата поезија, специфичното и цврсто селанско размислување е комбинирано со ум кој сака да донесе широки општи заклучоци и традицијата на литванската поезија да ги пее пофалбите на Земјата со современите начини на поетска мисла. Како поет, тој се обидол да ја сфати суштината на националното искуство и да му даде свеж уметнички израз. Во својот лирски стих, Маркинкевичиус се обидува да го сфати вистинското значење на она што се случува во човекот и општеството и го придвижува читателот со своите жестоки лирски признанија.

Тој ја бранел културната самосвест на својата нација. Поетот ја врати хуманистичката идеја во опишувањето на човекот, продолжи со романтичната и лирска поетска традиција, ја ценела естетската страна на литературата, наспроти херојскиот и пропаганден стил на социјалистичкиот реализам. Марцинкевичиус пишувал песни во романтичен и модерен стил.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Година на литванска книга. Биографија на Marcастинас Марцинкевичиус . Преземено на 2007-09-24
  • „ЧЕСТ И Страдање, Втор дел од драмата-поема МИНДАУГАС“, Литуанус 17,4 (1971) [1] . Преземено на 2013-03-15
  • „Миндаугас“, во превод на Она Шеркакути-Спидел, воведен од Римвидас Шилбајорис, во Алфред Страуманис, изд., Оган и ноќ: Пет балтички драми (Висина на проспект, ИЛ: Вејленд Прес, 1986), страници 145-208.
  • Јастинас Марцинкевичиус на Find a Grave (англиски) </img>