Јасмина Михајловиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јасмина Михајловиќ (Ниш, 1960 ) — била српска писателка, научничка и критичарка, сопруга на познатиот писател Милорад Павиќ. Таа е старателка на наследството на Милорад Павиќ и носителка на авторските права на делата на Павиќ.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Михајловиќ дипломирала во 1987 година на Филолошкиот факултет во Белград - Група за југословенска литература и општа литература. Од 1987 година предавала литература во средните училишта во Белград; во периодот од 1989-1991 година била соработничка на Институтот за литература и уметност во Белград на проектот „Српска книжевна критика“, а од 1991 до август 1999 година. Била директор на Советот за промоција на српската култура во светот, во Светската српска заедница со седиште во Женева.

Текстовите и прозата критички за есеи биле преведени на англиски, руски, словенечки, украински, грчки, азербејџански и грузиски. Исто така, пишувала статии за списанијата: „Сити“, „Јасмин“, „Базар“ и „Таа“. Таа била членка на Српското книжевно друштво (СКД). Таа била избрана за почесен член на Киевското научно списание „Јазик и историја“, научно списание.

Наследството на Милорад Павиќ[уреди | уреди извор]

Јасмина Михајловиќ е уредник на избраните и собраните дела на Милорад Павиќ, како и истражувачка на неговите говори, биографија и библиографија. По смртта на Павиќ во 2009 година, Михајловиќ станала наследник на авторските права на неговите дела. Во 1993 година, Градското собрание на Белград го основал Легатот со цел да се зачува и проучува наследството на Павиќ.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Фикција[уреди | уреди извор]

 • Приказната за телото и душата. Слоеви и значења во прозата на Милорад Павиќ - Белград, Образование, 1992 година.
 • Две Котор приказни (со Милорад Павиќ) - Белград, Дерета, 1998, 2005 година.
 • Приватна колекција - Белград, Дерета, 2000, 2001, 2004, 2005 година.
 • Албум за патувања - Белград, Дерета, 2004, 2005, 2006 година, 太阳 船上 的 孩子 - Детето на товар (оригинал: Патување албум), Шангај, ingинг, 2018 година.
 • Loveубовна приказна во две приказни (со Милорад Павиќ) - Белград, Чигоја, 2004 година.
 • Loveубов без тајни - Белград, Дерета, 2005 година.
 • Loveубов со речникот на непознатите - Нови Сад, Bookубители на книгата, 2006, 2007 година.
 • Колекција за патувања. Избор на приказни - Белград, Алнари, 2008 година.
 • Париски бакнеж - Нови Сад, Bookубители на книги, 2007 година; Париз бакнеж, Санкт Петербург, Азбука, 2007 година; Белград, Институт за учебници, 2010 година;, 2011 година.
 • На брегот на морето Хазар - Белград, Лагуна, 2014 г. На бреговите на морето Хазар - Amazon.com, продавница Kindle, 10 март 2014 година. Xəzər dənizinin sahillərində - Преведувачки центар на Владата на Република Азербејџан, Баку, 2015 г. Две животи - една Loveубов - Центрополиграф, Москва, 2017 година, 爱情 故事 的 两个 版 - Двоказна Loveубовна роман (оригинал: На брегот на Казарското Море), Шангај, Јинг, 2018 година.
 • Досадна книга. Сваштара, Белград, Дерета, 2019 година.

Научна работа[уреди | уреди извор]

 • „Придонес во библиографијата на Милорад Павиќ“. - (Во книгата) Анахорет во Њујорк, Собраните дела на Милорад Павиќ, том. 7, Белград, Просвета, 1990 година; стр. 231-305 (Посебно издание: 1991)
 • „Милорад Павиќ е полноправен член на САСА. (Биографија и библиографија на Милорад Павиќ) ”, Годишен зборник на Српската академија на науките и уметностите за 1991 г. година, вол. XCVIII, Белград, САНУ; стр. 401-449. (Одделно издание: Белград, САНУ, 1992 година)
 • Приказната за телото и душата. Слоеви и значења во прозата на Милорад Павиќ. - Белград, „Просвета“, 1992 година, 191 страници.
 • „Биографија на Милорад Павиќ“. - (Во книгата) Анахорет во Њујорк, Собраните дела на Милорад Павиќ, том. 9, Белград, Драганиќ, 1996, стр. 165-418. (Одделно издание: 1997)

Антологии[уреди | уреди извор]

 • Антологија на приказните на српските писатели, избор на Рајко Лукаш, Белград, 2002 година.
 • Залак на страста (Еротски фантастични приказни), уредено од Павле Зелиќ, Друштво за фантастика „Лазар Комарчиќ“, Белград, 2007 година.

Награди и признанија[уреди | уреди извор]

 • „Книга на годината на Дерета“ во 2004 година за нејзиниот албум за патувања.

Извори[уреди | уреди извор]

 1. „Мрежно место на Јасмина Михајловиќ (во рамките на заедничкото мрежно место на Милорад Павиќ“. Архивирано од изворникот на 2014-10-06. Посетено на 2020-05-03.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]