Јасикова нимфа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јасиковата нимфа (Limenitis populi) е пеперутка од подфамилијата Limenitinae од семејството на шаренците (Nymphalidae).

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Јасиковата нимфа е широко распространета во континентална Европа и преку Палеарктикот до Јапонија. Големата, ретко видена јасикова нимфа е една од најголемите пеперутки во Европа. Се наоѓа во листопадни шуми, каде што растат трепетлика (Populus tremula) или црна топола (Populus nigra). Тоа е затоа што гасеницата ги јаде само лисјата од овие видови. На надморска височина, на пример, во Алпите, каде што нема големи шуми Популус, тие се сместуваат со шумичка, на југоисток од Франција може да се видат како летаат на големи отворени простори, на пример во одделот Алпи-Поморски, како што е наведено од Жак Ригоу.[1] Мажјаците полесно се наоѓаат. Женките се поретки, затоа што имаат тенденција да останат во врвовите на дрвјата и ретко се осмелуваат на земја.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата кај распространетите примероци варира кај мажјаците од 72 до 80 мм, а кај женките од 82 до 96 мм, сите мерки направени на поголемата приватна колекција на Limenitis populi, сега во рацете на Жан-Клод Вајс, специјалист на Парнасиус.  Всушност, примероците на терен се релативно со иста големина; разликите се главно поради варијации меѓу подвидовите, а не варијации на една локација. Има некои примероци кои се многу мали, околу половина од вообичаената големина, но тие се посебно одгледувани. Забележлива е разликата во големината помеѓу половите. Женките имаат изразени широки бели линии над нивните задни крилја. Кај мажјаците линиите се потесни и побледи, а понекогаш и воопшто ги нема. Горната површина е темно кафеава со бели дамки. Белата лента е опкружена со портокалови и сини граници. Долната страна е портокалова. Seitz - L. populi L. машки. горната страна црно-кафеава, предното крило со нејасна клеточна точка, заоблен ред на дискални дамки и правилен ред во маргиналната област, целосно бел или белузлав: освен со слаба кафена дамка на ќелијата и двоен ред на подмаргинални дамки, од кои предните се црвеникави, додека другите се синкави или сиви. Задна страна со тесна белузлава средна лента, ред црвено-кафени лунули во маргиналната област и двоен ред синкави дамки на маргината. Долната страна во најголем дел светло-црвено-кафеава, со ознаките на горната страна повторени во сиво-зеленикаста нијанса, маргината на двете крила зеленикаво сива со црна брановидна линија, а во близина на неа два реда црни дамки, кои се помалку развиени на предната страна; базалните и абдоминалните области на задните крила повеќе или помалку сиво-зелени, има некои црни попречни шипки во предната половина на базалната област. Женката е поголема, дамките на предните крила значително пошироки, почисти бели, средната лента на задното крило многу поширока, пресечена со темни вени, ознаките близу до рабовите се поистакнати, сјајно металик зелено; средната лента варира од зеленикаво бела до жолтеникава, во некои случаи дури и длабоко жолта (Spuler).[2]

Однесување[уреди | уреди извор]

Нив ги привлекуваат непријатни мириси, како што се оние што ги испуштаат мрши или измет. Пеперутките го користат својот пробосцис за да црпат важни минерали од сокот на дрвјата, од земјата или од потта. Тие не посетуваат цвеќиња.

Метаморфоза[уреди | уреди извор]

Пеперутките се хранат со трепетлика, а повремено и црни тополи на топли места без ветар. Таму ги несат своите зелени јајца на горната страна на листовите.

Јајце[уреди | уреди извор]

Многу грешки во литературата сè уште постојат, како што е Еуген Никулеску кој го опиша јајцето како со ребра.[3] Всушност, јајцето е покриено со шупливи многуаголници.[4] Времетраењето на фазата на јајце е 7 дена, а не 14 како што пишува Е. Никулеску.[5]

Гасеница[уреди | уреди извор]

Георг Дорфмајстер бил првиот што ги опишал и измерил гасеницата и хрисалидата.[6]

Екехард Фридрих јасно ги опиша раните фази на младата ларва.[7]

Во Европа, гасениците се хранат со Populus tremula и P. nigra. Во Јапонија, тие јадат Populus maximowiczii (Табучи), а јапонскиот подвид дури прифаќа многу сорти на врба (Salix sp.) во заробеништво.[8] Во август гасениците, кои се уште се прилично мали, прават кожурец од лист што го отсекуваат и виткаат. Тие ја поминуваат зимата во овој кожурец, а потоа излегуваат од него пред да излезат лисјата на пролет.

Зелената гасеница има црни и кафени нијанси. Главата му е црвено-кафеава, а страните црни. Прво ги јаде пупките од лисјата, а потоа новите лисја. Пупацијата се одвива во јуни во лист што е лесно предење заедно.

Возрасен[уреди | уреди извор]

Како општо правило, шрафирањето се случува од третата недела на јуни до средината на јули, иако е познато дека некои заминуваат уште во мај (што често е случај во Јапонија). Во Франција рекордните датуми на периодот на летот се од 30 мај (во 1971 година) до 16 август (во 1974 година).

Прво се гледаат машките; женките остануваат на врвот на дрвјата и понекогаш се наоѓаат на земја околу две недели подоцна, само наутро, често кога мажјаците повеќе не се гледаат. Машкиот лет може да биде многу брз, женскиот лет е прилично бавен, нешто како едрилица.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Дистрибуција на Limenitis populi во Франција во 1976 година

Познато е дека видот се јавува во западна Европа од Данска до северна Италија (шпанскиот запис забележан од Мигел-Ангел Гомез Бустиљо[9] е сомнителен), потоа Германија до Грција, Русија до Јапонија, вклучувајќи ја и Кина. Жак Ригоу објави прецизни мапи на дистрибуција на оваа пеперутка во Франција.[10] Студијата беше направена со набројување на податоците од примероците зачувани во Парискиот музеј и Британскиот музеј, како и записите направени од француските ентомолози.

Конзервација[уреди | уреди извор]

Сега ретката јасикова нимфа е заштитен вид. Видот е загрозен првенствено поради расчистувањето на шумите кои ги содржат дрвјата со кои мора да се хранат за да преживеат, и замената со економски повредни четинарски шуми.

Limenitis populi ussuriensis

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rigout J. (1969). Observations et captures intéressantes (Nymphalidae, Papilionidae), Alexanor 6(4):174-176
  2. Seitz. A. in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
  3. Niculescu E. (1965). Fauna republicii populare Romîne. Nymphalidae, p. 116
  4. Tabuchi Y. (1959). The Alpine Butterflies of Japan.
  5. Friedrich E. (1986). Breeding Butterflies and Moths. Harley Books.
  6. Dorfmeister G. (1854). Zur Lebensart der Raupe der Limenitis populi O., Verhandlungen der Zoologisch-Botanischen Gesellschaft in Wien 4:483-486, and a plate
  7. Friedrich E. (1971). Zur Biologie von Limenitis populi L. (Lep., Nymphalidae), Entomologische Zeitschrift, 81(23):266-269.
  8. Friedrich E. (1975). Salix-Arten als futterpflanze von Limenitis populi; weitere Bemerkungen zur Biologie des Falters, Entomologische Zeitschrift 85:164-167
  9. Gomez Bustillo M.-A. (1974). Mariposas de la Peninsula Iberica. Vol. 1 & 2. Ropaloceros
  10. Rigout J. (1976). Répartition de Limenitis populi en France, Bulletin de la Société Sciences Nat, 10