Јарчина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јарчина
Местоположба
Физички особености
Особености на сливот

Јарчина е систем на реки и канали во регионот Срем во Војводинската провинција во Србија со вкупна должина од 53км, која се влева во реката Сава. Системот ја вклучува реката Меѓеш - канал Јарчина Галовица - тек Прогарска Јарчина.

Меѓеш[уреди | уреди извор]

Горниот дел од системот е природниот тек на 27км долга река Меѓеш. Потекнува од врвот Иришки Венац на источните падини на планината Фрушка Гора, на надморска височина од 480 m. Меѓеш тече на југ, до манастирот Гргетег и селата Шатринци, Добродол и Жарковац и прима многу помали потоци што се слеваат од Фрушка Гора. Кај селото Путинци, реката прави мал свиткување со лакт и кај селото Доњи Петровци, од десно ја прима реката Шеловрнац и навлегува во канализираниот дел од нејзиниот тек, на надморска височина од 90 метри.

Јарчина-Галовица[уреди | уреди извор]

Првично, каналот се дели во два правци, Јарковачка Јарчина и Јарчина-Галовица. Првиот се влева на запад во реката Сава кај селото Јарак, источно од градот Сремска Митровица. Вториот продолжува на југ за 4км, до селата Попинци пред да го премине каналот Галовица кај село Прхово.

Прогарска Јарчина[уреди | уреди извор]

Од тој момент, 22 Каналот долг км е познат како Прогарска Јарчина. Од лево ја прима реката Криваја и кај селото Ашања, северно од мочуриштето Обедска бара, каналот свртува кон исток и ја напушта Војводина и навлегува во областа Белград, каде што се влива во Сава кај селото Прогар (општина Сурчин), на надморска височина од 70 м. Во оваа делница каналот тече низ подрегионот Подлужје во регионот на Срем, покрај езерото Живача и мочуриштето, кое се користи за рибникот Бољевци. Каналот ја означува и западната граница на белградската мочурлива шума Бојчинска шума.