Јапонски театар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Но театар, еден од четирите главни типа на јапонски театар.

Традиционалниот јапонски театар вклучува кабуки, но (и неговата комична придружба, кјооген) и куклен театар, бунраку.

Традиционални форми на театар[уреди | уреди извор]

Но и кjооген[уреди | уреди извор]

Но театар, сцена од „Окина“, 1939 година.

Но и кјооген театарските традиции се едни од најстарите континуирани театарски традиции во светот. Најраните постојни кјогенски скрипти датираат од XV век. Но била духовна драма, комбинирајќи симболика од будизмот и шинтоизмот и се фокусирала на приказни со митско значење. Кјооген, нејзиниот комичен партнер, служел како врска помеѓу теолошките теми на Но со светот на талкачите со употреба на театарска фарса и шлаканица. Но театарот генерално се играл за елитната аристократска класа, но имало прилики кога но се изведувал и за обична публика. Но и кјооген претставите биле изведувани заедно во серија од девет, наизменично меѓу двата стила, со кратки кјооген драми кои дејствувале како меѓупростори меѓу долгиот Но. И на мажите и на жените им било дозволено да изведуваат кјооген до 1430 година.

Кабуки претставата „Шибараку“ од 1895 година.
Бунраку кукла.

Кабуки[уреди | уреди извор]

Кабуки комбинира музика, драма и танц. Користи диви носии и интензивна кореографија. До 1680-тите, вистински мечеви се користеле во борбите со мечеви. Кабуки пораснал од противење на застарените традиции на театарот Но - драматичарите сакале да ја шокираат публиката со поживи и современи приказни. Традицијата вели дека кабуки првпат го извел Окунис во 1603 година. Како и Но, сепак, Кабуки исто така станала стилизирана, уметничка форма и сè уште се изведува на истиот начин.

Бунраку[уреди | уреди извор]

Бунраку започнал во XVI век. Кукли и бунраку се користеле во јапонскиот театар уште во претставите Но. Средновековните записи ја докажуваат употребата на кукли и во Но драмите исто така. Куклите биле високи од 0,91-1,52 метри и куклите биле манипулирани од куклари во целосен поглед на публиката. Кукларите кои ги контролирале нозете и рацете на куклите биле облечени целосно во црно, додека главниот куклар носел шарен костум. Музиката и пеењето се популарна конвенција на бунраку, а свирачот на шамисен обично се смета за лидер на продукцијата. Свирачот на шамисен има најкратка коса.

Бугаку маски.

Бугаку[уреди | уреди извор]

Бугаку (започнат во VII век) е јапонски традиционален танц што се изведувал за избор на елити, претежно во јапонскиот царски двор, повеќе од дванаесетстотини години. На овој начин, тој му бил познат само на благородништвото, иако по Втората светска војна, танцот бил отворен за јавноста и дури бил на турнеја низ целиот свет во 1959 година. Танцот е обележан со неговите бавни, прецизни и кралски движења. Танчерите носат сложени традиционални будистички носии, кои обично вклучуваат подеднакво убави маски. Музичката и танцувачката шема честопати се повторува неколку пати. Се изведува на квадратна платформа, обично 5 со 5 метри.

Модерен театар[уреди | уреди извор]

Бугаку глумица.

Јапонската модерна драма во раните XX век, 1900-тите, се состоела од шингеки (експериментален театар во западен стил), која користел натуралистичка глума и современи теми за разлика од стилизираните конвенции на Кабуки и Но. Хагетсу Шимамура и Каору Осанаи биле две фигури кои влијаеле на развојот на шингеки.

Во повоениот период, се забележал феноменален раст на креативните нови драмски дела, кои вовеле свежи естетски концепти што направиле револуција во православниот модерен театар. Предизвикувајќи ја реалистичката, психолошка драма фокусирана на „трагичниот историски напредок“ на западното потекло шингеки, младите драмски писатели раскинале со такви прифатени принципи како конвенционален сценски простор, поставувајќи го своето дејствување во шатори, улици и отворени области сместени низ целиот Токио.

Но-глумец во свилена наметка со развеани широки ракави и шара плетена со златни нишки.

Заплетите станале сè покомплексни, со секвенци играни во рамките на играта, кои се движеле брзо напред и назад со времето и мешала реалноста со фантазијата. Драматичната структура била фрагментирана, со фокус на изведувачот, кој често користеч разни маски за да рефлектира различни лица.

Драматурзите се вратиле на уредите на заедничката сцена, усовршени во Но и Кабуки, за да ги проектираат своите идеи, како што е вработување раскажувач, кој исто така можел да го користи англискиот јазик за меѓународната публика. Главни драматурзи во 80-тите години на минатиот век биле Кара Јуро, Шимизу Кунио и Бетсујаку Минору, сите тесно поврзани со специфични компании. Спротивно на тоа, жестоко независната Мураи Шимако, која освоила награди низ целиот свет за нејзините бројни дела фокусирани на бомбашкиот напад во Хирошима, извела претстави само со една или две глумици. Во 80-тите години на минатиот век, јапонскиот сценски занает еволуирал во порафиниран, пософистициран и покомплексен формат отколку претходните повоени експерименти, но немал никаков смел критички дух. Во овој временски период, жените започнале да управуваат со свои театарски куќи како Кишида Рио, Кисараги Кохару, Нагаи Аи и Ватанабе Ерико.[1][2]

Тадаши Сузуки развил уникатен метод за обука на изведувачи кој ги интегрирал авангардните концепти со класичните техники на Но и Кабуки, пристап што станал главна креативна сила во јапонскиот и меѓународниот театар во 80-тите години на минатиот век. Друг високооригинален спој исток-запад се случила во инспирирано производство „Настасја“, адаптирана од ДостоевскиИдиот, во која Бандо Тамасабуро, познатиот Кабуки глумец оннагата (женски имитатор), кој ја играл улогата на обата, принцот и неговата свршеница.

Шо-Гекијо[уреди | уреди извор]

80-тите години исто така го охрабрувале создавањето на Шо-Гекијо, буквално мал театар. Ова обично значело аматерски театарски дружини што правеле претстави дизајнирани да ги гледаат сите - не мора да имаат значајна природа, односно биле едноставно забавни. Некои од пофилозофските драматурзи и режисери од тоа време се Нода Хидеки и Шаји Каками.

Популарните театарски дружини на Шо-Гекијо вклучуваат „Најлон 100“, „Гекидан Шинкансен“, „Токио Саншајн Бојс“ и „Халахоло Шангрила“.

Неодамна се појавила новата генерација уметници од Шо-Гекијо, кои се етикетирани како „Генерација на изгубената декада“ или „Генерација на 2000-тите“. Главни уметници меѓу оваа генерација се: Тошики Окада, Широ Маеда, Куро Танино, Даисуке Миура, Томохиро Маекава и така натаму.[3][4]

Западен театар во Јапонија[уреди | уреди извор]

Денес во Токио се изведуваат многу класици на западниот канон од античкиот грчки театар, Вилијам Шекспир, Фјодор Достоевски па сè до Семјуел Бекет. Секоја година се одржуваат голем број претстави, можеби дури 3,000, што го прави Токио еден од водечките театарски центри во светот.

Отворањето на репликата на театарот „Глоуб“ се славело со увоз на цела британска компанија за изведување на сите историски претстави на Шекспир, додека други токиски театри произведувале други драми на Шекспир, вклучувајќи различни нови интерпретации на „Хамлет и „Кралот Лир. Театарот Глоуб, сместен во Шин-Оокубо во Токио, сега припаѓа најмногу на Џони Ентертреинмент и служи за промоција на поп-идоли во глумечката област.

Јукио Нинагава е меѓународно познат јапонски режисер и драматург, кој честопати им се обраќа на елементите на Шекспир за инспирација. Во 1995 година тој ја извел „Шекспир Тенпо 12Нен“, толкување на многу популарниот британски театар Шекспир Кондензиран: сите драми на Шекспир за два часа. Вклучени биле познати глумци како Нацуки Мари и Карауа Тошијаки.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Anan, Nobuko (2016). Contemporary Japanese Women's Theatre and Visual Arts (англиски). London: Palgrave Macmillan UK. doi:10.1057/9781137372987. ISBN 9781349557066.
  2. Anan, Nobuko (2017) Theatre of Kishida Rio: Towards Re-signification of 'Home" for Women in Asia. In Women in Asian Performance: Aesthetics and Politics, edited by Arya Madhavan. New York and London: Routledge. 110-123.
  3. „Facts about Japan: Japanese Theater“. Архивирано од изворникот на 2017-07-02. Посетено на 2020-11-02.
  4. Uchino, Tadashi (2009). Crucible bodies: Postwar Japanese performance from Brecht to the new millennium. London: Seagull Books. ISBN 9781905422722. OCLC 468966186.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]