Јапонски Архипелаг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Топографска карта на Јапонија
Сателитска карта на Јапонија

Јапонскиот Архипелаг (日本列島, Nihon Rettō), кој ја оформува државата Јапонија, се протега од североисточниот до југозападниот дел на североисточниот брег на евроазиското копно, и ги раздвојува Тихиот Океан и Јапонското Море. На крајот од Втората светска војна се употребувал терминот Домашни острови.

Острови[уреди | уреди извор]

Архипелагот содржи повеќе од 3.000 острови, вклучувајќи го најголемите 4 острови кои сочинуваат 97% од вкупната територија на Јапонија и тоа:

  1. Хокаидо
  2. Хоншу
  3. Шикоку
  4. Кјушу

Поврзано[уреди | уреди извор]