Јазици во Војводина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јазична карта на Војводина врз основа на податоците на општината од 2011 година

Јазици кои се зборуваат во српската покраина Војводина вклучуваат јужнословенски јазици (на српско-хрватски, Буњевац, Сокац, Македонски, Словенија, Бугарија), Западно словенски јазици ( Словачка, Полска и Чешка ), Источно словенски јазици (Украина, Русија), Унгарски, Романски, Германски, Ромски, Албански и други.

Историски преглед[уреди | уреди извор]

Не е познато кои јазици се зборувале на територијата на денешна Војводина во палеолитот и неолитот. Првите говорители на индоевропските јазици пристигнале тука во 4200 година п.н.е. и откако се појавиле првите пишани траги за овој регион, постојат податоци за говорители на различни индоевропски јазици кои живееле на овие простори, вклучувајќи ги и говорителите на тракиски, илирски, келтски, ирански. и курзивни гранки на индоевропското јазично семејство. Подпаѓањето под Римската Империја довело на овие простори говорители на турски и германски јазици. Зборувачи на јужнословенски јазици се населиле во областа во 6 век, додека говорителите на унгарски се појавиле во 9 век. Османлиското освојување на регионот во 16 век довело на оваа област говорители на турски, ромски и други јазици, додека хабсбуршкото освојување на крајот на 17 и првата половина на 18 век ги довело овде говорителите на германски, словачки, русински, чешки, украински и други јазици. Во последниве години, има зголемен број на говорници на кинески јазик .

Попис од 2011 година[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2011 година, главните јазици што се зборувале во Војводина биле:

Употреба на јазиците на малцинствата[уреди | уреди извор]

Плакета пред канцеларијата на градоначалникот напишана на четири официјални јазици што се користат во градот Нови Сад: ( српски, унгарски, словачки и руски )

Покрај српскиот, кој е официјален јазик во целата земја, има пет регионални јазици во официјална употреба од страна на покраинската администрација во Војводина: Унгарски, Романски, Словачки, Руски и Хрватски . Српскиот јазик се користи во сите општински влади, додека јазиците на малцинствата се користат во избраните општински влади. Српскиот јазик со кирилско писмо е во официјална употреба во сите 45 општини во Војводина, додека српското латинско писмо е во официјална употреба само во 23 од 45 општини. Унгарскиот јазик е во официјална употреба во 29 општини, словачкиот во 12, романскиот во 9, русинскиот во 6 и хрватскиот и чешкиот во по 1 општина (сепак, чешкиот јазик не е официјален на ниво на провинција).

Радио телевизијата на Војводина, јавниот сервис во покраината, емитува програма на 10 јазици: српски, унгарски, словачки, руски, романски, буњевац, украински, ромски, хрватски и македонски. Одредени ТВ емисии се преведени и на знаковен јазик .

Карти[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]