Ѓуро Блажека

Од Википедија — слободната енциклопедија
Проф. Блажека на промоцијата на магазинот „Хрватски север“ во Чаковец кон крајот на 2019 година

Ѓуро Блажека (хрватски: Đuro Blažeka; 18 април 1968, Прелог, Хрватска) хрватски јазичар, лексичар, дијалектолог и експерт во кајкавско наречје.

Во 1992 дипломира како професор по хрватски и јужнословенски јазици во Загреб. Тој ја бранеше својата докторска теза на темата кајкавски меѓимурски говори во 2004. Од 1998 година е учител на колеџот за хрватски јазик на наставничкиот колеџ во Чаковец. Од 1 октомври 2006 година до 11 ноември 2008 година е декан на високото училиште.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • S. Belović–Đ. Blažeka: Rječnik govora Svetog Đurđa (Rječnik ludbreške Podravine), Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet ISBN 978-953-7210-19-9