'Рѓеста боја

Од Википедија — слободната енциклопедија

'Рѓеста боја
#A81C07

'Рѓеста бојабоја што може да се опише како цевеникаво-кафеава или кафеаво-црвена, како на 'рѓа или оксидирано железо.[1]

Зборот „'рѓест“ се користи како придавка во имињата на многу животни - особено птици - за да се опише бојата на нивната кожа, крзно или перјe.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Color Me Rufous“. 10,000 Birds. 2007-01-19. Посетено на 2018-06-21.
  2. Department, United States War (1858). Reports of Explorations and Surveys: To Ascertain the Most Practicable and Economical Route for a Railroad from the Mississippi River to the Pacific Ocean. A.O.P. Nicholson, Printer. стр. 743.