Streaming media

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Sreaming media или Интернет streaming претставува генерички назив за технологија на пренос на аудио или видео (познати како web-radio или web-tv). Означува прием и истовремена репродукција на аудио и видео податоци по пат на компјутерска мрежа. Значи streaming media е еквивалент на класичниот пренос на радио и телевизиски програм. Streaming media може да биде во живо (Интернет ТВ или Радио) или како понуда на емисии на барање.

Аудио и видео формати

  • Flash Video Streaming
  • MP3
  • MP4
  • Nullsoft Streaming Video
  • Ogg (Vorbis, Theora)
  • Quicktime
  • Real Media
  • Windows Media