Gallionella

Од Википедија — слободната енциклопедија
Gallionella ferruginea
Gallionella ferruginea

Gallionella — род на бактерија која долго време не можела да се смести во филогенетскиот систем на бактериите, а денес се наоѓа во одделната фамилија Gallionellaceae од редот Nitrosomonadales. Gallionella ferruginea била најпрво откриена во 1836 година. Gallionella е грашковидна, грам-негативна, поларно-флагелатна, монотрихозна бактерија која добива енергија од оксидацијата на двовалентните железни јони со кислород (хемолитотрофија). Таа е јаглерод-автотрофна и неутрофилна (се среќава во средини со средна pH-вредност). Карактеристични за овие организми се извиените додатоци кои се формираат на средината од телото, на неговата конкавна страна. Меѓутоа, не сите овие додатоци припаѓаат на Gallionella.

Енергетски метаболизам[уреди | уреди извор]

Gallionella добива енергија со оксидација на двовалентните железни јони (Fe2+) до тривалентно железо Fe (III), при што се ослободува енергија. Равенката на овој процес е следна:

Fe2+ + 1/4 O2 + H+ → Fe3+ + ½ H2O

При средна pH-вредност, Fe3+ јонот е нестабилен, но бактериите го сврзуваат со вода до речиси нерастворливи Fe (III) соединенија кои се јавуваат како кафеави талози (пример, железо (III) хидроксид):

Fe3+ + 3 H2O → Fe(OH)3 + 3 H+

Вкупната равенка на оксидацијата на Fe2+ до Fe(OH)3 е:

Fe2+ + 1/4 O2 + 2½ H2O → Fe(OH)3 + 2 H+