45 Eugenia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

45 Eugenia (1941 BN) е астероид од Главниот астероиден појас откриен на 27 јуни, 1857 година од страна на H. Goldschmidt.

45 Eugenia
Откривање[1] и означување
Откривач H. Goldschmidt
Датум на откривање 27 јуни, 1857
Означувања
Привремено име[2] 1941 BN
Категорија Главен астероиден појас
Епоха 26 ноември, 2005 (JD 2453701.5)
Апхелион 440.305 Gm (2.943 AU)
Перихелион 373.488 Gm (2.497 AU)
Голема полуоска 406.897 Gm (2.720 AU)
Занесување 0.082
Орбитален период 1638.462 d (4.49 a)
Просечна
орбитална брзина
18.03 km/s
Средна аномалија 45.254°
Наклон 6.610°
Долж. на
извиш. израсток
147.939°
Аргумент на перихелионот 85.137°
Сателити Petit-Prince
S/2004 (45) 1
Димензии 232×193×161 km[4]
305×220×145 km [5][6]
Среден радиус 107.3 ± 2.1 km [5]
Маса 5.69 ± 0.1 ×1018 kg[4]
5.8 ± 0.2 ×1018 kg [7][8][9]
Средна густина 1.1 ± 0.1 g/cm³[4]
1.1 ± 0.3 g/cm³ [8]
Гравитација на екваторската површина 0.017 m/s²[10]
Екваторска II вселенска брзина 0.071 km/s[10]
Период на околуѕвездено свртување 0.2375 d (5.699 h) [11]
Осен наклон 117 ± 10°
Поларна еклиптичка ширина -30 ± 10°[6]
Поларна еклиптичка должина 124 ± 10°
Геометриско албедо 0.040 ± 0.002 [5]
Темп. на површината
   Келвин
   Целзиус
мин. средна макс.
~171 253
-22°
Спектрален тип F [12]
Апсолутна величина (H) 7.46 [5]

Наводи[уреди]


Надворешни врски[уреди]