Шпанија во средниот век

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот за Шпанија

Историја на Шпанија

Escudo de España (mazonado).svg
Античка историја

Рана историја
Иберија
Хиспанија

Среден век

Визиготи и Визиготско кралство
Свеви и Кралство Галиција
Спанија
ел-Андалуз
Реконквиста

Кралство Шпанија

Хабсбуршка Шпанија
Просветителство во Шпанија

Република

Прва Шпанска република
Реставрација
Втора Шпанска република
Шпанска граѓанска војна

Модерна Шпанија

Франкова Шпанија
Прва светска војна
Втора светска војна
Демократска Шпанија
Шпанија

Портал:Шпанија


Поврзано: Историја на Шпанија

По населувањето односно утврдувањето на Вандалите и Аланите на Ммедитеранскиот брег на Хиспанија во 408 година, историјата на средновековна Шпанија започнала со создавањето на Аријанското Визиготско Кралство (507-711), кое кралство пак во 587 година гохристијанизирала месното наслеление кое ја прифатила Римокатоличката религија. Овие простори на денешна Шпанија во периодот на доцбната антика биле опфатени со т.н. Голема преселба на народите. Следувало Маварското освојување на полуостровот во 711 година, каде била воспоставена една сосема друга култура од римската или визиготската. Во времето на Маврите, овој регион на полуостровот бил познат како ел-Андалуз.

Средниот век во Шпанија може да се каже дека завршил по 1492 година, односно по крајот на Реконквистата и конечното протерување на Насридите а со тоа и заземање од страна на христијаните на Гранадскиот емират од Пиринејскиот Полуостров. Така, по завршувањето на реконквистата, христијанските кралства Кралство Арагон и Кралство Кастилја биле обединети под едно име - Шпанија.

Ран среден век[уреди]

Историскиот развој од овој период се проследува преку:

Културниот развој од овој период главно се однесува на визиготскиот крсалеви, и тоа:

Средновековна исламска Хиспанија[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „ел-Андалуз.

Омејадска династија во Шпанија[уреди]

Омејадски халифи на Кордоба[уреди]

Хамидидска династија[уреди]

Омејадската династија по враќањето на власт[уреди]

Средновековна христијанска Шпанија[уреди]

Христијанската ера во Шпанија започнала по повторното освојување на полуостровот од страна на христијанските кралства Арагон и Кастилја и со завршувањето на Реконквистата.

Шпански градови во средниот век[уреди]