Шовинизам

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Шовинизмот е екстремен вид на национализам. Негови карактеристики се:

  • ширење на национална омраза;
  • преувеличување на својата нација и потценување на другите нации и народи;
  • пројавување на национална супериорност и исклучивост;
  • реакционерна политика на прогонување;
  • истребување и угнетување на другите народи.