Шаблон:Опсерваторија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Примена[уреди]

{{Опсерваторија
|name      = {{SUBST:PAGENAME}}
|background   = 
|image      = 
|caption     = 
|organization  = 
|code      = 
|location    = 
|coords     = 
|altitude    = 
|weather     = 
|established   = 
|closed     = 
|website     = 
|telescope1_name = 
|telescope1_type = 
|telescope2_name = 
|telescope2_type = 
|telescope3_name = 
|telescope3_type = 
|telescope4_name = 
|telescope4_type = 
}}
Параметар Опис
Задолжителните параметри се со задебелено
name Име на опсерваторијата.
background Боја на позадината на таблицата.
image Слика за инфокутијата (користете полн викикод).
caption Опис на сликата.
organization Организација одговорна за опсерваторијата.
code Код на опсерваторијата.
location Локација на опсерваторијата.
coords Координати на локацијата. Користете {{coord}} со display=inline,title
altitude Надморска височина на опсерваторијата.
established Година на основање на опсерваторијата.
Користете {{Start date}}
closed Година на затворање на опсерваторијата (ако е затворена).
website Адреса на службената страница на опсерваторијата.
telescope1_name Име на првиот телескоп на опсерваторијата.
telescope1_type Тип на првиот телескоп на опсерваторијата (и други ополнителни информации).
telescope2_name Име на вториот телескоп на опсерваторијата.
telescope2_type Тип на вториот телескоп на опсерваторијата (и други дополнителни информации).
и тн....
telescope29_name Име на дваесет и деветтиот телескоп на опсерваторијата.
telescope29_type Тип на дваесет и деветтиот телескоп на опсерваторијата (и други дополнителни информации).
telescope30_name Име на триесеттиот телескоп на опсерваторијата.
telescope30_type Тип на триесеттиот телескоп на опсерваторијата (и други дополнителни информации).

Микроформат[уреди]

HTML-означувањето кое се добива со овој шаблон вклучува микроформат hCard, што овозможува расчленување на топонимот и местоположбата од страна на сметачот, или по автоматска постапка за каталогизација на статија низ википедијата, или преку алатка во прелистувачот со која работи корисникот, за (на пример) додавање на наслов во именик. Во hCard има микроформат Geo, што дополнително овозможува расчленување на координатите (геог. ширина и геог. должина), за да може да се побараат на карта, или да се преземат и стават во GPS-уред. За повеќе информации за употребата на микроформати на Википедија, погледајте го проектот за микроформати.

Ако местото има „основано“, „отворено“ или сличен датум, користете {{Почетен датум}}.

hCard користи HTML-класи, вклучувајќи ги:

 • adr
 • agent
 • category
 • county-name
 • extended-address
 • fn
 • label
 • locality
 • nickname
 • note
 • org
 • region
 • street-address
 • vcard

Geo се повикува со {{coord}}, и користи HTML-класи:

 • geo
 • latitude
 • longitude

Не ги преуменувајте или отстранувајте овие класи; ниту пак треба да склопувате вгнездените елементи коишто ги користат.

Кога назначувате координати, не бидете претерано прецизни.

For instructions on use, see Template:Infobox Observatory
{{{image}}}
{{{caption}}}
Организација {{{organization}}}
Код {{{code}}}
Локација {{{location}}}
Coordinates
{{{coords}}}
Надм. височина {{{altitude}}}
Време {{{weather}}}
Основана {{{established}}}
Затворена {{{closed}}}
Службена страница
{{{website}}}
Телескопи
{{{telescope1_name}}} {{{telescope1_type}}}
{{{telescope2_name}}} {{{telescope2_type}}}
{{{telescope29_name}}} {{{telescope29_type}}}
{{{telescope30_name}}} {{{telescope30_type}}}