Циклодекан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Циклодекан
Cyclodecane.png
Cyclodecane sticks.png
Cyclodecane spheres.png
Назнаки
CAS бр. [293-96-9]
PubChem 9267
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 8910
Својства
Молекулска формула C10H20
Моларна маса 140.27 g/mol
Изглед colorless liquid
Густина 0.871 g/cm3
Точка на топење

9-10 °C

Точка на вриење

201 °C, 474 K, 394 °F

Штетност
Температура на запалување 65 °C
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Циклодеканот е циклоалкан со хемиска формула C10H20.