Церкиншко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
  1. пренасочување Шаблон:Инфокутија Езеро

Церкнишко Езеро (словенечки: Cérkniško jézero) е езеро во југозападниот дел на Словенија. Се наоѓа во јужниот дел на Церкнишкото поле.

Површината на езерото изнесува околу 26 km² и се наоѓа во крашковото поле. Кога крашковото поле е поплавено површината достигнува и до 38 км². Максималната должина на езерото изнесува 10,5 км, а максималната ширина 4,7 км. Церкиншкото езеро е најголемо езеро во Словенија. Максималната длабочина на езерото изнесува 10 метри.

Нивото на водата во езерото расте посе есенските врнежи од дожд и во пролет кога се топи снегот, а во текот на мај и јуни езерото пресушува.

Церкиншкото езерот има добри услови за ловење на риба. Исто така езерото претставува место за гнездење на многу видови на птици. Церкнишко језеро има добре услове за гајење рибе. Такође језеро представља место гнежђења многих врста птица.

Видете уште[уреди]