Флоривски манастир (Киев)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Флоривски манастир
Флорівський монастир


Место Киев
Земја Украина
Деноминација Украинска православна црква - Киевски патријарх
Историја
Основена 16 век
Основачи Сигмунт II Август
Посветена на Христово воскресение
Архитектура
Style Украински барок
Завршена 16 век

Манастирот на Христовото воскресение познат и како Флоривски манастир (украински: Флорівський монастир) е манастир кој се наоѓа во Киев, Украина. Христијанскиот објект датира од 16 век.

Манастирот во голема мера бил проширен во времето на Големата северна војна, кога Петар Велики наредил рушење на стариот манастир.

Црквата претставува типичен пример за украински барок стил. Првиот камен темелник бил поставен во 1722 година. По десет години, објектот бил посветен на Христовото воскресение. Камбанеријата, која е во неокласичен стил била додадена подоцна.