Филмски режисер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Филмскиот режисер, десно, ги дава неговите последни минути на тимот и актерите, за време на снимањето на филмска драма на локација во Лондон.

Филмски режисер или филмејкер (во популарната култура) е личност која ги раководи снимањето и продукцијата на филмот.[1] Голем број на луѓе ги сметаат филмските продуценти, сниматели, монтажерите како и експертите за специјални ефекти за филмски режисери [2].

Филмскиот режисер ја визуализира неговата замисла на сцената, ги контолира артистичките и драмски движења на актерите, задно со цел авторски тим кој работи според неговата визија. Во некои случаи режисерите немаат целосна контрола врз филмот. Режисерот истотака може да биде избран и од страна на продуцентот на самото дело. Во овој случај продуцентот има право на вето врз се она што не му се допаѓа при режирањето на филмот - бидејќи е работен според негово сценарио.

При режирање на индивидуални епизодри за некое телевизиско шоу, одговорноста на режисерот е некако намалена, пореди фактот дека визуелниот изглед и емоционалноста на ТВ сериите веќе се поставени, најчесто преку шоу креаторот, извршниот продуцент, или само продуцентот. Оние режисери кои се избрани да работат традиционално на телевизиски програми треба да го прифатат фактот дека нема да бидат толку фалени, или толку платени, колку што ќе копнеат за таа работа.[3]

Наводи[уреди]