Фермион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Стандардниот модел на елементарни честички, со фермиони во првите три реда

Фермиони се честички со половен спин кои создаваат антисиметрични квантни сосотјби. Затоа за фермионите важи Паулиевиот принцип. Фермионите се делат на кварки и лептони. Името го добиле според Енрико Ферми (Enrico Fermi).

Во стандарден модел на слаби и силни интеракции (сили), фермионите се творци на материјата.

Сите елементарни честички се или фермиони или бозони. За фермионите важи Ферми-Дираковата статистика.

Фермиони се:

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]