Фасаелска кула

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Фасаелската кула

Поглед на Кулата
Општи информации
Град Ерусалим
Земја Израел

Фасаелската кула е кула која се наоѓа во Ерусалим, Израел. Во минатото постоеле уште две кули, едната се викала Хипикуска кула која своето име го носела по пријателот на Ирод, Хипикус, а другата се викала Мириаманска кула по сопругата на Ирод, Мириаман. Двете кули биле разрушени во 70 година. Денешната Фасаелска кула се наоѓа во близината на портата Јафа, на Давидовата кула.