Трета македонска фудбалска лига

Од Википедија, слободната енциклопедија
(Пренасочено од Трета македонска лига)
Прејди на: содржини, барај


Трета македонска лига
Моментална сезона или натпреварување 2013/2014
Спорт Фудбал
Основана 1992
Бр. на екипи 89
Испаѓање во Четврта македонска фудбалска лига
Унапредување во Втора македонска фудбалска лига
Држава/и Македонија Македонија
Актуелен шампион Лепенец (Северен)
Кожуф (Јужен)
Осогово (Источен)
Влазрими (Западен)
Влазними (Југозападен)

Трета македонска лига — третата најсилна професионална фудбалска лига во Република Македонија. Лигата е поделена на пет региони: Трета лига — Север, Трета лига — Југ, Трета лига — Исток, Трета лига — Запад и Трета лига — Југозапад. На крајот на сезоната, петте победници на регионите заедно со тринаесетто пласираната екипа од Втората лига играат плејоф. Најдобрите три екипи од Плеј-оф-от обезбедуваат пласман во Втората лига. Последно пласираните екипи од секој регион се селат во понизок ранг. Од следната сезона петте региони ќе бидат намалени на три, секој по 16 екипи. Победникот на секој регион ќе обезбеди пласман во Втората лига. Имињата на регионите за следната натпреварувачка (2010-11) ќе бидат: Трета Лига 1, Трета Лига 2, Трета Лига 3. Ќе бидат поделени на следните региони:

Region 1 treta liga.png
Трета Лига 1:
Битола
Демир Хисар
Гостивар
Кичево
Македонски Брод
Охрид
Прилеп
Ресен
Струга
Region 2
Трета Лига 2:
Гази Баба
Кисела Вода
Кратово
Куманово
Липково
Скопје
Тетово
Region 3
Трета Лига 3:
Гевгелија
Кавадарци
Кочани
Неготино
Пробиштип
Струмица
Свети Николе
Штип
Валандово
Велес

Екипи 2009-10[уреди]

Трета Лига - Север[уреди]

А Група[уреди]

Б Група[уреди]

Трета Лига - Југ[уреди]

Трета Лига - Исток[уреди]

Трета Лига - Запад[уреди]

Трета Лига - Југозапад[уреди]

Видете исто така[уреди]


Надворешни врски[уреди]