Текелиево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Текелиево
Податоци
Префектура: Солун
Население: 7540 (2001)
Надм. вис.: 2 м
Геог. положба: 40.6697 СГШ
22.8047 ИГД
Пошт. бр.: 570 08
Повик. бр.: 2310-78
Женска празничка носија, с. Текелиево и с. Селјачево, Вардарија (Солунско), втора половина на XIX век (од книгата „Македонски народни носии“ Ѓорѓи Здравев)

Текелиево (грчки: Σίνδος, Синдос) — помал град во околината на Солун, Егејска Македонија. Таму се наоѓа солунската техничката образовна институција „Александрио“ (грчки: Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) како и индустриската зона на градот, со голем број на индустриски капацитети, стоваришта итн. Текелиево претставува и голема товарна железничка станица на излезот од солунското пристаниште кон Република Македонија. На влезот од местото се наоѓаат православна црква и воена касарна. Од 1 Јануари, 2011 година со спојување на трите општини - Ехедорос, Вардар (Аксиос), Кулакија (Халастра) по законот на Каликратис, е создадена нова административна единица — општината Делта (грчки: Δήμος Δέλτα, Димос Делта).[1]

Историја[уреди]

Селото Текелиево своето име го добило по старо турско теќе кое се наоѓало во селото. Текелиево е сместено во македонската етногеографската област Вардарија во околината на Солун. Пред поделбата на Македонија со мировниот договор од Букурешт во 1913, селото броело стотина куќи и 425 жители (1900 година), Македонци и Турци, oд кои Македонците биле доминантно мнозинство.[2] Со масовната колонизација на христијанско и гркоманско население во 1925-28 драстично се променил етничкиот состав на населението на Текелиево. Денес во местото сѐ уште има Македонци, кои местото го нарекуваат со македонското отоманско име Текелиево. Доказ за тоа се и неколку пекарници и работилници во сопственост на Македонци кои ги носат имињата „Текели“ и „Текелево“.[3]

Демографија[уреди]

 • 1862 - 22 куќи православни и 3 куќи муслимани - Dimitriadis, 422
 • 1900 - 425 жители - Васил Кнчов
 • 1910 - 298 жители - Halkiopoulos 1910
 • 1913 - 481 жители - Попис 1913
 • 1920 - 694 жители - Попис 1920
 • 1920 - 65 куќи на православни славјани и 35 куќи на Цигани-Роми - Милојевић, 33
 • 1924 - отселени сите муслимани претежно цигани-роми вкупно 150 жители
 • 1926 - населени вкупно 1395 колонисти³ со 370 семејства со следново потекло - Источна Тракија(908), Мала Азија(473) и Бугарија-Синапли(76). Во колонистите од Мала Азија имало и 30семејства кои зборувале на турски јазик.http://lithoksou.net/thesaloniki_t.html
 • 1928 - 1820 жители - Попис 1928
 • 1940 - 2979 жители - Попис 1940
 • 1951 - 3692 жители - Попис 1951
 • 1961 - 4132 жители - Попис 1961
 • 1971 - 4536 жители - Попис 1971
 • 1981 - 5565 жители - Попис 1981
 • 1991 - 5949 жители - Попис 1991
 • 2001 - 7540 жители(?) - Попис 2001

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]