Список на ISO 639-1 кодови

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

ISO 639 содржи пет списоци на кодови. Ова е листа на ISO 639-1 јазични кодови, вклучувајќи ги и кодовите од ISO 639-2 и ISO 639-3.

639-1 639-2 (T) 639-2 B 639-3 име на јазикот локално име коментар
aa aar - aar афарски Afaraf
ab abk - abk апхаски Аҧсуа
ae ave - ave авестански avesta
af afr - afr африканс Afrikaans
ak aka - aka + 2 акански Akan
am amh - amh амхарски አማርኛ
an arg - arg арагонски Aragonés
ar ara - ara + 30 апрапски العربية стандардниот арапски е [arb]
as asm - asm асамски অসমীয়া
av ava - ava аварски авар мацӀ; магӀарул мацӀ
ay aym - aym + 2 ајмара aymar aru
az aze - aze + 2 азербејџански azərbaycan dili
ba bak - bak башкирски башҡорт теле
be bel - bel белоруски Беларуская
bg bul - bul бугарски български език
bh bih - бихари भोजपुरी заеднички код на јазиците боџпури, магахи и маитили.
bi bis - bis бислама Bislama
bm bam - bam бамбара bamanankan
bn ben - ben бенгалски বাংলা
bo bod tib bod тибетски བོད་ཡིག
br bre - bre бретонски brezhoneg
bs bos - bos босански bosanski jezik
ca cat - cat каталански Català Исто така наречен валенсиски јазик.
ce che - che чеченски нохчийн мотт
ch cha - cha чаморо Chamoru
co cos - cos корзикански corsu; lingua corsa
cr cre - cre + 6 кри ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ
cs ces cze ces чешки česky; čeština
cu chu - chu црковно словенски ѩзыкъ словѣньскъ
cv chv - chv чувашки чӑваш чӗлхи
cy cym wel cym велшки Cymraeg
da dan - dan дански dansk
de deu ger deu германски Deutsch
dv div - div дивехи ދިވެހި
dz dzo - dzo ѕонгка རྫོང་ཁ
ee ewe - ewe еве Ɛʋɛgbɛ
el ell gre ell грчки Ελληνικά
en eng - eng англиски English
eo epo - epo есперанто Esperanto
es spa - spa шпански Español; castellano
et est - est естонски eesti; eesti keel
eu eus baq eus баскиски euskara; euskera
fa fas per fas + 2 персиски فارسی
ff ful - ful + 9 фула Fulfulde
fi fin - fin фински suomi; suomen kieli
fj fij - fij фиџиски vosa Vakaviti
fo fao - fao фарски Føroyskt
fr fra fre fra француски Français; langue française
fy fry - fry + 3 западнофризиски Frysk
ga gle - gle ирски Gaeilge
gd gla - gla шкотски гелски Gàidhlig
gl glg - glg галициски Galego
gn grn - grn + 5 гварански Avañe'ẽ
gu guj - guj гуџаратски ગુજરાતી
gv glv - glv мански Gaelg; Gailck
ha hau - hau хауса هَوُسَ
he heb - heb хебрејски עברית
hi hin - hin хинди हिन्दी; हिंदी
ho hmo - hmo хири моту Hiri Motu
hr hrv scr hrv хрватски Hrvatski
ht hat - hat хаитски Kreyòl ayisyen
hu hun - hun унгарски Magyar
hy hye arm hye ерменски Հայերեն
hz her - her хереро Otjiherero
ia ina - ina интерлингва Interlingua
id ind - ind индонезиски Bahasa Indonesia
ie ile - ile интерлингве Interlingue
ig ibo - ibo игбо Igbo
ii iii - iii ји ꆇꉙ
ik ipk - ipk + 2 инапиак Iñupiaq; Iñupiatun
io ido - ido идо Ido
is isl ice isl исландски Íslenska
it ita - ita италијански Italiano
iu iku - iku + 2 инуктитут ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ
ja jpn - jpn јапонски 日本語 (にほんご/にっぽんご)
jv jav - jav јавански basa Jawa
ka kat geo kat грузиски ქართული
kg kon - kon + 3 конгоански KiKongo
ki kik - kik гикују Gĩkũyũ
kj kua - kua квањама Kuanyama
kk kaz - kaz казашки Қазақ тілі
kl kal - kal калалисутски kalaallisut; kalaallit oqaasii
km khm - khm кмерски ភាសាខ្មែរ
kn kan - kan канада ಕನ್ನಡ
ko kor - kor корејски 한국어 (韓國語); 조선말 (朝鮮語)
kr kau - kau + 3 канури Kanuri
ks kas - kas кашмирски कश्मीरी; كشميري
ku kur - kur + 3 курдски Kurdî; كوردی
kv kom - kom + 2 коми коми кыв
kw cor - cor корнски Kernewek
ky kir - kir киргиски кыргыз тили
la lat - lat латински latine; lingua latina
lb ltz - ltz луксембуршки Lëtzebuergesch
lg lug - lug луганда Luganda
li lim - lim лимбургшки Limburgs
ln lin - lin лингала Lingála
lo lao - lao лаошки ພາສາລາວ
lt lit - lit литвански lietuvių kalba
lu lub - lub чилуба
lv lav - lav летонски latviešu valoda
mg mlg - mlg + 10 малагаси Malagasy fiteny
mh mah - mah маршалски Kajin M̧ajeļ
mi mri mao mri маорски te reo Māori
mk mkd mac mkd македонски македонски јазик
ml mal - mal малајалам മലയാളം
mn mon - mon + 2 монголски Монгол
mr mar - mar марати मराठी
ms msa may msa + 13 малајски bahasa Melayu; بهاس ملايو Малаи (посебно) е [mly]
mt mlt - mlt малтешки Malti
my mya bur mya бурмански ဗမာစာ
na nau - nau науруски Ekakairũ Naoero
nb nob - nob бокмел Norsk bokmål
nd nde - nde северен ндабеле isiNdebele
ne nep - nep непалски नेपाली
ng ndo - ndo ндонга Owambo
nl nld dut nld холандски Nederlands
nn nno - nno нинорск Norsk nynorsk
no nor - nor + 2 норвешки Norsk
nr nbl - nbl јужен ндабеле isiNdebele
nv nav - nav навахо Diné bizaad; Dinékʼehǰí
ny nya - nya њанџа chiCheŵa; chinyanja
oc oci - oci + 5 окситански Occitan
oj oji - oji + 7 анишинабе ᐊᓂᔑᓈᐯᒧᐎᓐ
om orm - orm + 4 оромски Afaan Oromoo
or ori - ori орија ଓଡ଼ିଆ
os oss - oss осетски Ирон æвзаг
pa pan - pan панџаби ਪੰਜਾਬੀ; پنجابی
pi pli - pli пали पाऴि
pl pol - pol полски polski
ps pus - pus + 3 паштунски پښتو
pt por - por португалски Português
qu que - que + 44 кечуа Runa Simi; Kichwa
rm roh - roh рето-романски rumantsch grischun
rn run - run рунди kiRundi
ro ron rum ron романски română
ru rus - rus руски русский язык
rw kin - kin руанда Ikinyarwanda
sa san - san санскрит संस्कृतम्
sc srd - srd + 4 сардински sardu
sd snd - snd синди सिन्धी; سنڌي، سندھی
se sme - sme северен самиски Davvisámegiella
sg sag - sag санго yângâ tî sängö
sh - hbs + 3 српскохрватски Srpskohrvatski; Српскохрватски
si sin - sin синхала සිංහල
sk slk slo slk словачки slovenčina
sl slv - slv словенечки slovenščina
sm smo - smo самоански gagana fa'a Samoa
sn sna - sna шона chiShona
so som - som сомалиски Soomaaliga; af Soomaali
sq sqi alb sqi + 4 албански Shqip
sr srp scc srp српски српски језик
ss ssw - ssw свази SiSwati
st sot - sot сото Sesotho
su sun - sun сундски Basa Sunda
sv swe - swe шведски svenska
sw swa - swa + 2 свахили Kiswahili
ta tam - tam тамилски தமிழ்
te tel - tel телугу తెలుగు
tg tgk - tgk таџикистански тоҷикӣ; toğikī; تاجیکی
th tha - tha таи ไทย
ti tir - tir тигриња ትግርኛ
tk tuk - tuk туркменски Türkmen; Түркмен
tl tgl - tgl тагалог Tagalog
tn tsn - tsn Цвана Setswana
to ton - ton тонгански faka Tonga
tr tur - tur турски Türkçe
ts tso - tso цонга Xitsonga
tt tat - tat татарски татарча; tatarça; تاتارچا
tw twi - twi тви Twi
ty tah - tah тахитски Reo Mā`ohi
ug uig - uig ујгурски Uyƣurqə; ئۇيغۇرچە
uk ukr - ukr украински Українська
ur urd - urd урду اردو
uz uzb - uzb + 2 узбечки O'zbek; Ўзбек; أۇزبېك
ve ven - ven венда Tshivenḓa
vi vie - vie виетнамски Tiếng Việt
vo vol - vol волапик Volapük
wa wln - wln валонски Walon
wo wol - wol волоф Wollof
xh xho - xho коса isiXhosa
yi yid - yid + 2 јидиш ייִדיש
yo yor - yor јоруба Yorùbá
za zha - zha + 16 џуаншки Saɯ cueŋƅ; Saw cuengh
zh zho chi zho + 13 кинески 中文 (Zhōngwén), 汉语, 漢語
zu zul - zul зулу isiZulu

Види исто така[уреди]

Надворешни врски[уреди]