Список на џамии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот

Ислам
Selimiye Camii ve Mavi Gökyüzü.jpg

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Историја на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунитизамШиитизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилософија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Видете исто така

Исламски лексикон
Индекс на статии за Исламот

Список на најпознати џамии во светот

Name Images Country City Year G Remarks
Џамија Пул-е Кишти
PulKhishti Mosque.jpg
Авганистан Кабул 1800 U The mosque originally was erected in the late 18th Century, but largely rebuilt under Zahir Shah in the late 1960s.
Голема џамија (Алжир) Алжир (град) Алжир 1097 U
Џамија Кетчоуа
Mosquée Ketchaoua.jpg
Алжир (град) Алжир 1612 U
Centro Cultural Islam King Fahd
Centro Cultural Islámico Rey Fahd, Buenos Aires.jpg
Аргентина Буенос Аирес 2006 SA Spanish Wiki:
Centro Cultural Islámico Rey Fahd
Сина џамија (Eреван)
Bluemosqueyerev.jpg
Ерменија Ереван 1766 U
Џамија Аубурн Галиполи
Auburn Gallipoli Mosque.JPG
Австралија Сиднеј 1979 T Turkish Sunni Muslims
Џамија Лакемба Австралија Сиднеј) 1977 U Џамија Ал-Фатих
Џамија Ал-Фатих Бахреин Џуфаир 2006 U
Џамија Баитул Мукарам
Bayt al Mukarram.jpg
Бангладеш Дака 1960s U National mosque
Џамија Султан Омар Али Саифудин
Mosque bsb brunei.jpg
Брунеј Бандар Сери Бегаван 1959 U National mosque
Џамија Баитунур
Ahmadiyya Mosque 05a.jpg
Канада Калгари 2008 AMJ Largest mosque in Canada
Niujie Mosque
Niujie Mosques02.jpg
Кина Beijing 996 U
Id Kah Mosque
Kashgar-mezquita-id-kah-d01.jpg
China Kashgar, Xinjiang 1442 U
Muslim Mosque in Lhasa
A new Muslim Mosque in Lhasa.jpg
China Lhasa, Tibet  ? U
Great Mosque of Xi'an
WAH Xian.gif
China Xi'an, Shaanxi 700 U It was first built in the Tang Dynasty (Emperor Xuanzong, 685-762)
Mosque of Omar Ibn Al-Khattab Colombia Maicao 1997 U
Мухамед Али
Mohammed-ali-basha-mosque.jpg
Египет Каиро 1848 U
Мадреса Султан Хасан
Kairo Sultan Hassan Moschee BW 1.jpg
Египет Каиро 1356 U
Ал-Азахар Универзитет
Al Azhar1.jpg
Египет Каиро 969 U Седиште на исламот во Египет
Сина џамија
Blue-mosque-bradybd.JPG
Египет Каиро 1347 U Една од малкуте сини џамии во светот
Ал-Хусеин
Kairo Al Hussein Mosque BW 1.jpg
Египет Каиро 1154 U
Ибн Тулун
Kairo Ibn Tulun Moschee BW 4.jpg
Египет Каиро 876-879 U
Ел-Мурси Абул Абас
Abu el-Abbas el-Mursi Mosque in Alexandria.jpg
Египет Александрија  ? U
Џамија Ал Каед Ибрахим
Al Qa'ed Ibrahim Mosque.jpg
Египет Александрија  ? U
Џамија Хатем
Hatem Mosque1 (1).jpg
Египет Александрија  ? U
Џамија Ел-Табија
Egypt.Aswan.Mosque.02.jpg
Египет Асуан  ? U
Амр Ибн Ал-Ас
Mosque of Amr Entrance.jpg
Египет Фустат 642 U Една од најстарите џамии во Африка
Абу Хагаг
Egypt.LuxorTemple.04.jpg
Египет Луксор  ? U
Џамија Хамза
Masjid Hamza Suez.jpg
Египет Суец  ? U
Џамија Бабри Индија Ayodhya 1528 destroyed on Dezember, 6th 1992
Jama Masjid
New Delhi Jama Masjid.jpg
India Delhi 1656 U
Раја Бајтурахман
Banda Aceh's Grand Mosque, Indonesia.jpg
Indonesia Банда Ачех 1881 U Largest Mosque in Aceh, one of oldest Mosque in Indonesia
Istiqlal Mosque
Istiqlal Mosque.jpg
Indonesia Jakarta 1975 U National Mosque, largest Mosque in Southeast Asia
Masjid Agung Demak
Masjid demak.jpg
Indonesia Demak 1466 U Oldest Mosque in Java
Светилиште Имам Хусеин
Kerbela Hussein Moschee.jpg
Ирак Карбала 680 U National mosque
Џамија Ал Абас
AlAbbasMosque01.jpg
Ирак Карбала 680 U National mosque
Џамија Имам Али
Meshed ali usnavy (PD).jpg
Ирак Наџаф  ? U Shrine of Ali
Џамија Ал Кадинија
Al-Khadhumain shrine in baghdad.jpg
Ирак  ? U Shrine of Twelver Shi'ah 7th and 9th Imams
Џамија Ал-Аскари
Al-Askari Mosque 2006.jpg
Ирак Самара  ? U Shrine of Twelver Shi'ah 10th and 11th Imams
Голема џамија во Самара
Samara spiralovity minaret rijen1973.jpg
Ирак Самара 852 U
Имам Реза Иран Масхад  ? U Shrine of Twelver Shi'ah 8th Imam
Светилиште Фатима ал-Масумех
Sortie haram edit.jpg
Иран Кум  ? U Shrine of Fatimah al-Ma'soomah, sister of Twelver Shi'ah 8th Imam
Џамија Jamé во Исфахан
Jamé Mosque Esfahan courtyard.jpg
Иран Исфахан  ? U The mosque is the result of continual construction, reconstruction, additions and renovations on the site from around 771 to the end of the 20th century.
Shah Mosque
Naghshe Jahan Square Isfahan modified.jpg
Iran Isfahan 1611 U
Џамија Гохаршад
Goharshad2.jpg
Иран Масхад 1418 U An ancient mosque found within Imam Ridha Mosque
Џамија Jame' Atiq
Jame qazvin4.JPG
Иран Казвин 807 U The oldest part of the mosque is said to have been constructed by the orders of Harun al-Rashid. Later additions were made, the last being during the late Safavid era. The double layered main dome of the mosque is from the Seljuk era, and is locked to the public.
Џамкаран
MasjideJamkaran.jpeg
Иран Кум 984 U A mosque built in the name of the 12th Twelver Shi'a Imam, Muhammad al-Mahdi.
Сина џамија Иран Табриз 1465 U
Mahmood Mosque
Ahmadi Mosque Haifa.jpg
Israel Kababir (Haifa) 1931 AMJ
Џамија Хасан Бег
Tel Aviv Mosque.jpg
Израел Јафа (Тел Авив) 1916 U
Ал Акса
Al-aqsa-mosque01 cropped.JPG
Палестина Ерусалим 705 U National mosque
Златна купола
Domeoftherock 07172008.jpg
Палестина Ерусалим 691 U
Kobe Mosque
Kobe mosque01 2816.jpg
Japan Kobe 1935 U
Khatem Al Anbiyaa Mosque
Khatem Al Anbiyaa Mosque Detail.jpg
Lebanon Beirut  ? U
Џамија Захир
MasjidZahir001.jpg
Малезија Алох Стар 1912 U
Џамија Масџид Џамек
Mosque Jamek.jpg
Малезија Куала Лумпур 1909 U
Масџид Негара
National Mosque KL 2007 pano.jpg
Малезија Куала Лумпур 1965 U National mosque
Federal Territory Mosque Малезија Куала Лумпур 2000 U
Џамија Султан Салахудин Абдул Азис Шах
SA Blue Mosque.jpg
Малезија Шах Алам 1988 U
Џамија Путра
Masjid Putra Putrajaya Dec 2006 001.jpg
Малезија 1999 U
Great Mosque of Djenné
Great Mosque of Djenné 3.jpg
Mali Djenné 1300 U The first mosque on the site was built in the 13th century, but the current structure dates from 1907.
Djinguereber Mosque
Djingareiber cour.jpg
Mali Timbuktu 1327 U
Chinguetti Mosque
Chinguetti mosquee.jpg
Mauretania Chinguetti  ? U
Jumma Mosque Mauritius Mauritius Port Louis 1853 U One of the first mosques built in the Indian Ocean
Hassan II Mosque Morocco Casablanca 1993 U
Koutoubia Mosque
MoroccoMarrakech KoutoubiaMosqueTop.jpg
Morocco Marrakech 1158 U
Canterbury Mosque
Canterbury Mosque 12 June 2006.jpg
New Zealand Christchurch, Canterbury U
Abuja National Mosque
AbujaNationalMosque.jpg
Nigeria Abuja 1984 U National mosque
Great Mosque of Kano Nigeria Kano  ? U
Sultan Qaboos Grand Mosque Oman Muscat 2001 A National mosque
Џамија Шахџахан
Faisal mosque2.jpg
Пакистан Исламабад 1986 U National mosque
Џамија Масџид-е Тоба Пакистан Караки 1969 U
Џамија Бадшахи
Badshahi Mosque July 1 2005 pic32 by Ali Imran (1).jpg
Пакистан Лахор 1673 U
Shahjahan Mosque Pakistan Thatta 1647 U
Mosque of Omar
Bethlehem-Manger-Square.jpg
Palestinian territories Bethlehem 1860 U
Great Mosque of Gaza Palestinian territories Gaza 1344 U
Masjid Al-Dahab Philippines Manila 1976 U
Ulugh Beg Madrasa
Storks samarkand.jpg
Uzbekistan Samarkand  ? U
King Saud Mosque Saudi Arabia Jeddah 1987 SA
Џамија Масџид ал-Харам Саудиска Арабија Мека 638, 1571 U National mosque
Џамија Масџид ал-Набави Саудиска Арабија Мека 1817 SA
Masjid Sultan
Sultan Mosque 2, Dec 05.JPG
Singapore Singapore 1826 U
Jami Ul-Alfar Mosque
Jami-Ul-Alfar.jpg
Sri Lanka Colombo  ? U
Hajja Soad mosque Sudan Khartoum  ? U
Sayyidah Zaynab Mosque
Sit Zaynab.JPG
Сирија Дамаск 682 U Shrine of Zaynab bint Ali
* Sayyidah Ruqayya Mosque
BibiRuqayya03.JPG
Сирија Дамаск  ? U Shrine of Fatimah, the youngest daughter of Husayn ibn Ali
Џамија Наби Хабел
NabiHabeel01.jpg
Сирија Дамаск  ? U Tomb of Abel, son of Prophet Adam
Омајадска џамија
Umayyad Mosque.jpg
Сирија Дамаск 715 U National mosque
Taipei Grand Mosque
TaipeiMosque.JPG
Taiwan Taipei  ? U
300 Years Mosque Thailand Ban Talo Mano, Tambon Subo Sawo, Narathiwat 1624 U
Mosque of Uqba
MosqueeKairouan 4.jpg
Tunisia Kairouan 670 U
Џамија Коџатапе
Kocatepe Mosque Ankara.jpg
Турција Анкара 1987 U
Султан Ахмедова Џамија
Blaue moschee 6minarette.jpg
Турција Истанбул 1609-1616 U National mosque
Сулејманова џамија
Istanbul - Süleymaniye camii dal Corno d'oro - Foto G. Dall'Orto 28-5-2006.jpg
Турција Истанбул 1550-1557 U
Селимова џамија
Edirne 7333 Nevit.JPG
Турција Едрене 1568-1574 U
Туркменбаши Рухы џамија Туркменистан Кипчак 2004
Sheikh Zayed Mosque United Arab Emirates Abu Dhabi City 2000 A National mosque
Grand Mosque of Dubai United Arab Emirates Dubai City 1998 A
Mosque Tucson
Tucson mosque2.JPG
United States Tucson (Arizona)  ? U
Tucson Islamic Center, University of Arizona
Masjed UA.jpg
United States Tucson (Arizona)  ? U
Mosque Maryam United States Chicago (Illinois)  ? NoI Originally a Greek Orthodox church, purchased in 1972 by the Nation of Islam.
Al-Sadiq Mosque United States Chicago (Illinois) 1922 AMJ
Islamic Center of America
Islamic Center America.jpg
United States Dearborn (Michigan) 2005 U
Islamic Center of Washington
Islamic Center of Washington.jpg
United States Washington 1957 U
Mosque of Sheikh Ibrahim Al-Ibrahim
Mezquita Sheikh Ibrahim Bin Abdulaziz Al - Ibrahim.jpg
Venezuela Caracas 1993 U Spanish Wiki:
Mezquita Ibrahim Al-lbrahim