Список на ѕвезди во соѕвездието Хидра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Хидра, наредени според сјајноста.


Име B F HD HIP РА Дек прив.
вел.
апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
Alphard α 30 81797 46390 09ч 27м 35.25с −08° 39′ 31.3″ 1.99 −1.69 177 K3III Alfard, Kalbelaphard, Cor Hydrae
γ Hya γ 46 115659 64962 13ч 18м 55.25с −23° 10′ 17.1″ 2.99 −0.05 132 G8III Dhanab al Shuja, Cauda Hydrae
ζ Hya ζ 16 76294 43813 08ч 55м 23.68с +05° 56′ 43.9″ 3.11 −0.21 151 G8III-IV Hydrobius
ν Hya ν 93813 52943 10ч 49м 37.43с −16° 11′ 38.9″ 3.11 −0.03 138 K0/K1III Sherasiph, Pleura
π Hya π 49 123123 68895 14ч 06м 22.27с −26° 40′ 55.3″ 3.25 0.79 101 K2III Sataghni, Markeb
ε Hya ε 11 74874 43109 08ч 46м 46.65с +06° 25′ 08.1″ 3.38 0.29 135 G0III-IV Ashlesha
ξ Hya ξ 100407 56343 11ч 33м 00.26с −31° 51′ 27.1″ 3.54 0.55 129 G8III
λ Hya λ 41 88284 49841 10ч 10м 35.40с −12° 21′ 13.8″ 3.61 0.88 115 K0III
μ Hya μ 42 90432 51069 10ч 26м 05.51с −16° 50′ 09.9″ 3.83 −0.58 248 K4III
θ Hya θ 22 79469 45336 09ч 14м 21.79с +02° 18′ 54.1″ 3.89 0.91 129 B9.5V
ι Hya ι 35 83618 47431 09ч 39м 51.33с −01° 08′ 33.6″ 3.90 −0.74 276 K3IIIvar
HD 71155 C 71155 41307 08ч 25м 39.67с −03° 54′ 22.9″ 3.91 0.99 125 A0V
υ1 Hya υ1 39 85444 48356 09ч 51м 28.68с −14° 50′ 47.6″ 4.11 −0.51 273 G6/G8III
δ Hya δ 4 73262 42313 08ч 37м 39.41с +05° 42′ 13.7″ 4.14 0.44 179 A1Vnn Mautinah, Mawtinah
β Hya β 103192 57936 11ч 52м 54.56с −33° 54′ 29.3″ 4.29 −0.96 365 Ap Si
η Hya η 7 74280 42799 08ч 43м 13.49с +03° 23′ 55.2″ 4.30 −1.48 466 B3V...
12 Hya D 12 74918 43067 08ч 46м 22.53с −13° 32′ 51.7″ 4.32 0.11 227 G8III
ρ Hya ρ 13 75137 43234 08ч 48м 25.98с +05° 50′ 16.4″ 4.35 −0.72 337 A0Vn
58 Hya E 58 130694 72571 14ч 50м 17.47с −27° 57′ 36.8″ 4.42 −0.44 305 K3III
σ Hya σ 5 73471 42402 08ч 38м 45.45с +03° 20′ 29.3″ 4.45 −0.72 352 K2III Minhar al Shija, Al Minliar al Shuja, Minchir
τ2 Hya τ2 32 82446 46776 09ч 31м 58.93с −01° 11′ 04.8″ 4.54 −1.20 459 A3V Ukdah Secunda
τ1 Hya τ1 31 81997 46509 09ч 29м 08.84с −02° 46′ 08.2″ 4.59 3.43 56 F6V Ukdah Prima
υ2 Hya υ2 40 87504 49402 10ч 05м 07.49с −13° 03′ 52.8″ 4.60 −0.05 277 B8V
HD 74395 F 74395 42835 08ч 43м 40.38с −07° 14′ 01.4″ 4.63 −1.71 604 G2Ib
2 Sex 2 83425 47310 09ч 38м 27.39с +04° 38′ 57.9″ 4.68 0.06 274 K3III
ο Hya ο 101431 56922 11ч 40м 12.82с −34° 44′ 40.8″ 4.70 −1.21 495 B9V
HD 81799 G 81799 46371 09ч 27м 18.30с −22° 20′ 36.3″ 4.72 1.06 176 K1III
HD 83953 I 83953 47522 09ч 41м 17.03с −23° 35′ 29.5″ 4.76 −1.16 497 B5V
26 Hya 26 80499 45751 09ч 19м 46.40с −11° 58′ 29.6″ 4.77 −0.19 320 G8III
51 Hya k 51 125932 70306 14ч 23м 05.91с −27° 45′ 13.4″ 4.78 1.14 175 K3III
27 Hya P 27 80586 45811 09ч 20м 29.03с −09° 33′ 20.3″ 4.80 0.43 243 F5V+...
9 Hya 9 74137 42662 08ч 41м 43.33с −15° 56′ 35.3″ 4.87 0.89 204 K0IIICN...
85859 48559 09ч 54м 12.44с −25° 55′ 56.9″ 4.87 −0.19 336 K2III
92036 51979 10ч 37м 13.80с −27° 24′ 45.7″ 4.87 −0.97 479 M1III
U Hya 92055 52009 10ч 37м 33.25с −13° 23′ 04.0″ 4.89 −1.16 528 C карбонска ѕвезда
φ Hya φ 92214 52085 10ч 38м 35.01с −16° 52′ 35.9″ 4.91 0.72 225 G8III
χ1 Hya χ1 96202 54204 11ч 05м 20.03с −27° 17′ 36.9″ 4.92 1.73 142 F3IV/V
84117 47592 09ч 42м 14.67с −23° 54′ 58.4″ 4.93 4.07 49 G0V
17 Crt 17 100286 56280 11ч 32м 16.42с −29° 15′ 40.9″ 4.93 2.80 87 F8V
85951 48615 09ч 54м 52.24с −19° 00′ 33.4″ 4.94 −1.74 706 K5III
ψ Hya ψ 45 114149 64166 13ч 09м 03.28с −23° 07′ 04.7″ 4.94 0.69 231 K0III
l Hya l 52 126769 70753 14ч 28м 10.44с −29° 29′ 29.7″ 4.97 −0.56 415 B7/B8V
6 Hya a 6 73840 42509 08ч 40м 01.52с −12° 28′ 31.3″ 4.98 −0.57 419 K3III
ω Hya ω 18 77996 44659 09ч 05м 58.38с +05° 05′ 32.4″ 4.99 −2.86 1212 K2II-III
82734 46880 09ч 33м 12.47с −21° 06′ 56.7″ 5.02 −0.03 334 K0III
κ Hya κ 38 83754 47452 09ч 40м 18.38с −14° 19′ 56.1″ 5.07 −0.92 515 B4IV/V
50 Hya 50 124206 69415 14ч 12м 46.03с −27° 15′ 40.0″ 5.07 0.83 229 K2III
44 Hya 44 91550 51718 10ч 34м 00.89с −23° 44′ 42.8″ 5.08 −1.36 633 K5III
102620 57613 11ч 48м 45.11с −26° 44′ 59.1″ 5.10 −0.72 477 M4III
100393 56332 11ч 32м 54.15с −31° 05′ 14.0″ 5.13 −0.58 453 M1/M2III
54 Hya m 54 129926 72197 14ч 46м 00.18с −25° 26′ 34.5″ 5.15 2.73 99 F0V + G/K
101666 57047 11ч 41м 43.95с −32° 29′ 57.6″ 5.20 −0.40 430 K5III
47 Hya 47 121847 68269 13ч 58м 31.18с −24° 58′ 19.8″ 5.20 0.11 339 B8V
HD 94388 b3 94388 53252 10ч 53м 29.48с −20° 08′ 17.3″ 5.23 2.75 102 F6V
56 Hya 56 130259 72357 14ч 47м 44.78с −26° 05′ 14.9″ 5.23 0.19 331 G8/K0III
23 Hya 23 79910 45527 09ч 16м 41.72с −06° 21′ 11.4″ 5.24 0.58 279 K2III
103462 58082 11ч 54м 42.51с −25° 42′ 50.6″ 5.26 0.48 295 G8III
74988 43142 08ч 47м 15.01с −01° 53′ 49.4″ 5.28 0.19 339 A3V
14 Hya 14 75333 43305 08ч 49м 21.74с −03° 26′ 34.7″ 5.30 −0.34 438 B9MNp...
88215 49809 10ч 10м 05.96с −12° 48′ 56.4″ 5.30 3.12 89 F2/F3IV/V
68312 40107 08ч 11м 33.03с −07° 46′ 20.9″ 5.36 0.43 316 G8III
81809 46404 09ч 27м 46.92с −06° 04′ 15.7″ 5.38 2.91 102 G2V
109799 61621 12ч 37м 42.23с −27° 08′ 19.2″ 5.41 2.72 113 F0V
96819 54477 11ч 08м 44.05с −28° 04′ 50.2″ 5.43 1.61 189 A1V
HD 93397 b1 93397 52737 10ч 46м 52.06с −17° 17′ 48.6″ 5.44 1.30 219 A3V
110666 62131 12ч 44м 00.55с −28° 19′ 25.9″ 5.46 0.03 397 K3III
20 Hya 20 78732 44961 09ч 09м 35.58с −08° 47′ 15.5″ 5.47 −1.00 642 G8II
HD 122430 122430 68581 14ч 02м 22.80с −27° 25′ 47.1″ 5.47 −0.15 434 K2/K3III има планета (b)
24 Hya 24 79931 45526 09ч 16м 41.38с −08° 44′ 41.1″ 5.49 −1.14 689 B9III
15 Hya 15 75737 43496 08ч 51м 34.44с −07° 10′ 38.0″ 5.55 −0.33 488 A4m
33 Hya A 33 82870 46982 09ч 34м 32.64с −05° 54′ 53.3″ 5.56 −1.04 681 K1III
108323 60735 12ч 26м 51.69с −32° 49′ 48.2″ 5.56 −0.42 511 B9V
90957 51364 10ч 29м 29.01с −29° 39′ 49.9″ 5.58 0.21 387 K3III
87808 49569 10ч 07м 09.49с −17° 08′ 29.7″ 5.59 0.48 343 K4III
91120 51491 10ч 30м 59.86с −13° 35′ 18.5″ 5.59 −0.28 487 B8/B9IV/V
2 Hya 2 71297 41375 08ч 26м 27.23с −03° 59′ 14.3″ 5.60 1.97 173 A5III-IV
19 Hya 19 78556 44883 09ч 08м 42.19с −08° 35′ 22.2″ 5.60 −1.60 898 B9.5III
28 Hya 28 81420 46221 09ч 25м 24.04с −05° 07′ 02.6″ 5.60 −0.98 675 K5III
1 Hya 1 70958 41211 08ч 24м 35.14с −03° 45′ 04.2″ 5.61 3.44 89 F3V
55 Hya 55 130158 72323 14ч 47м 22.56с −25° 37′ 27.2″ 5.61 −0.76 613 B9IV/V
77353 44356 09ч 01м 58.02с −00° 28′ 58.2″ 5.64 −0.73 613 K0III
17 Crt 17 100287 11ч 32м 16.30с −29° 15′ 40.0″ 5.64
111295 62500 12ч 48м 26.36с −27° 35′ 50.0″ 5.65 0.80 304 G8III
59 Hya 59 132219 73284 14ч 58м 39.29с −27° 39′ 26.3″ 5.65 0.50 350 A6IV
82077 46511 09ч 29м 12.65с −20° 44′ 56.9″ 5.66 −1.58 913 K4/K5III
χ2 Hya χ2 96314 54255 11ч 05м 57.55с −27° 17′ 16.1″ 5.69 −1.26 799 B8V
117716 66065 13ч 32м 35.96с −28° 41′ 33.8″ 5.69 1.61 214 A0/A1V
74794 43026 08ч 46м 02.45с −02° 02′ 55.6″ 5.70 1.04 278 K0III:
87427 49339 10ч 04м 21.02с −24° 17′ 08.1″ 5.70 1.23 255 F0V
95221 53699 10ч 59м 13.74с −33° 44′ 14.8″ 5.70 2.27 159 F2V
91889 51933 10ч 36м 32.22с −12° 13′ 42.6″ 5.71 3.76 80 F7V
100893 56620 11ч 36м 34.92с −33° 34′ 11.9″ 5.71 0.54 352 K0III
3 Hya 3 72968 42146 08ч 35м 28.21с −07° 58′ 56.4″ 5.72 1.14 268 A1spe...
79181 45158 09ч 11м 58.77с −19° 44′ 51.9″ 5.72 0.90 300 G8III
78702 44923 09ч 09м 04.25с −18° 19′ 43.0″ 5.73 1.22 260 A0/A1V
118349 66400 13ч 36м 48.51с −26° 29′ 42.8″ 5.73 0.36 386 A7V+...
71095 41299 08ч 25м 35.55с +02° 06′ 08.1″ 5.74 −0.59 601 K5III
82573 46813 09ч 32м 20.43с −19° 24′ 01.2″ 5.74 0.58 351 A4III
76376 43798 08ч 55м 12.42с −18° 14′ 28.3″ 5.75 0.17 425 K2/K3III
78668 44936 09ч 09м 11.50с −12° 21′ 27.7″ 5.76 0.01 460 G6III
57 Hya 57 130274 72378 14ч 47м 57.56с −26° 38′ 46.1″ 5.76 0.14 434 B9.5V
48 Hya 48 122066 68390 14ч 00м 00.25с −25° 00′ 36.6″ 5.77 1.98 187 F6V
80479 45743 09ч 19м 33.11с −15° 50′ 04.3″ 5.79 0.34 400 K1/K2III
97023 54561 11ч 09м 53.38с −32° 22′ 02.8″ 5.79 0.69 342 A1V
72660 42028 08ч 34м 01.64с −02° 09′ 05.8″ 5.80 0.80 326 A1V
76932 44075 08ч 58м 43.78с −16° 07′ 59.7″ 5.80 4.16 70 F7/F8IV/V
118646 66563 13ч 38м 42.13с −29° 33′ 38.4″ 5.81 2.36 160 F3V
119752 67143 13ч 45м 36.94с −26° 06′ 57.5″ 5.81 1.08 287 A0V
80050 45559 09ч 17м 07.73с −14° 34′ 26.6″ 5.83 0.44 389 K0III
60 Hya 60 132851 73566 15ч 02м 06.38с −28° 03′ 37.9″ 5.83 0.84 325 A4IV
103026 57841 11ч 51м 41.62с −30° 50′ 02.7″ 5.85 3.36 102 F8V
82232 46618 09ч 30м 22.54с −15° 34′ 37.9″ 5.86 1.45 249 K2III
109960 61720 12ч 39м 03.48с −30° 25′ 20.5″ 5.86 −0.26 547 K2/K3III
93657 52841 10ч 48м 14.13с −31° 41′ 16.3″ 5.87 0.29 426 A1V
125276 69965 14ч 19м 01.13с −25° 48′ 58.7″ 5.87 4.62 58 F7Vw
72561 42008 08ч 33м 43.49с +04° 45′ 25.3″ 5.89 −5.22 5433 G5III
70652 41080 08ч 22м 54.10с −07° 32′ 35.3″ 5.92 −1.11 832 M1III
82747 46897 09ч 33м 26.10с −22° 51′ 50.5″ 5.92 1.12 297 B9.5V
103596 58158 11ч 55м 40.13с −28° 28′ 37.3″ 5.93 0.11 477 K4III
76579 43899 08ч 56м 34.13с −16° 42′ 31.3″ 5.95 −0.82 738 K3III
82660 46859 09ч 32м 55.78с −13° 31′ 00.5″ 5.95 −1.06 823 K4III
HR 4458 100623 56452 11ч 34м 29.95с −32° 50′ 00.0″ 5.96 6.06 31 K0V
71766 41597 08ч 28м 51.01с −09° 44′ 54.9″ 6.01 −1.39 985 F2III
76151 43726 08ч 54м 18.19с −05° 26′ 04.3″ 6.01 4.85 56 G3V
81567 46288 09ч 26м 22.31с −01° 27′ 50.6″ 6.01 −1.14 876 K3III
89455 50536 10ч 19м 16.88с −12° 31′ 41.2″ 6.01 1.89 217 A8III
φ2 Hya φ2 91880 51905 10ч 36м 16.68с −16° 20′ 39.6″ 6.01 −1.35 967 M1III
70937 41214 08ч 24м 36.42с −04° 43′ 00.7″ 6.03 1.98 211 F2V
70013 40818 08ч 19м 49.85с +03° 56′ 53.1″ 6.04 −0.21 579 G8III
91280 51551 10ч 31м 48.73с −28° 14′ 13.5″ 6.04 2.90 138 F6/F7V
92245 52113 10ч 38м 50.44с −12° 26′ 37.1″ 6.04 0.83 359 A0Vn
121156 67890 13ч 54м 16.75с −28° 34′ 09.9″ 6.05 2.04 206 K2III
95456 53818 11ч 00м 40.84с −31° 50′ 22.6″ 6.06 3.59 102 F8V
17 Hya 17 76369 43822 08ч 55м 29.60с −07° 58′ 15.9″ 6.07 1.12 318 A3
77250 44315 09ч 01м 31.40с +05° 38′ 27.6″ 6.08 −0.84 789 F3IV+...
85519 48396 09ч 51м 59.53с −16° 32′ 04.6″ 6.08 0.66 395 K0III
75140 43204 08ч 48м 04.87с −06° 33′ 31.5″ 6.09 −0.46 667 K0
108110 60603 12ч 25м 18.41с −27° 44′ 56.4″ 6.09 −0.38 643 K3III
21 Hya 21 79193 45184 09ч 12м 26.05с −07° 06′ 35.6″ 6.10 1.51 269 A3m
91706 51795 10ч 34м 57.76с −23° 10′ 34.8″ 6.10 2.09 207 F6V
124576 69623 14ч 15м 01.28с −29° 16′ 54.7″ 6.10 −0.54 695 A1V
82543 46840 09ч 32м 41.41с +01° 51′ 51.3″ 6.11 0.58 416 F7IV-V
86612 48943 09ч 59м 06.32с −23° 57′ 02.8″ 6.11 −0.31 628 B5V
70148 40859 08ч 20м 17.01с −05° 19′ 47.4″ 6.12 0.12 516 K2III
75916 43580 08ч 52м 30.74с −13° 13′ 58.6″ 6.12 1.04 338 K1III
82477 46768 09ч 31м 55.77с −10° 22′ 13.4″ 6.12 0.92 358 K0
82638 46869 09ч 33м 02.00с −08° 30′ 19.0″ 6.12 0.72 393 K0
89911 50790 10ч 22м 12.96с −19° 51′ 59.7″ 6.12 −0.55 704 A0V
10 Hya 10 74591 42931 08ч 45м 01.28с +05° 40′ 50.1″ 6.13 2.12 207 A6V
76494 43902 08ч 56м 37.04с +04° 14′ 11.7″ 6.13 −1.34 1016 G8II-III
82428 46744 09ч 31м 38.97с −10° 33′ 07.1″ 6.13 2.46 177 F0Vn
70574 41036 08ч 22м 30.20с −06° 10′ 45.0″ 6.14 2.07 212 A8IV
79108 45167 09ч 12м 12.91с +03° 52′ 01.2″ 6.14 0.83 376 A0V
82043 46529 09ч 29м 24.47с −02° 12′ 18.6″ 6.14 0.32 475 F0III
111786 62788 12ч 51м 57.97с −26° 44′ 18.1″ 6.14 2.24 196 A0III
121699 68177 13ч 57м 27.75с −23° 01′ 21.5″ 6.14 −0.17 596 K2/K3III
100307 56293 11ч 32м 23.34с −26° 44′ 48.7″ 6.15 −0.59 728 M2III
78196 44738 09ч 06м 59.95с +01° 27′ 45.8″ 6.16 −1.25 991 M1III
105686 59307 12ч 10м 02.58с −34° 42′ 17.0″ 6.16 1.14 329 A0V
103266 57971 11ч 53м 26.87с −35° 03′ 59.7″ 6.17 1.78 246 A2V
70110 40858 08ч 20м 12.98с −00° 54′ 32.8″ 6.18 3.13 133 F9V
73281 42299 08ч 37м 27.17с −04° 56′ 02.4″ 6.18 0.79 391 K0
77084 44162 08ч 59м 39.94с −19° 12′ 28.1″ 6.19 3.20 129 F5IV/V
120455 67523 13ч 50м 06.54с −29° 04′ 52.5″ 6.19 0.97 361 A0V
103789 58272 11ч 57м 03.78с −33° 18′ 55.6″ 6.20 0.88 378 B9.5V
95698 53963 11ч 02м 24.41с −26° 49′ 52.3″ 6.21 2.59 173 A9III/IV
119623 67071 13ч 44м 45.70с −25° 30′ 03.2″ 6.21 −0.47 706 K3III
74860 43035 08ч 46м 06.89с −11° 00′ 24.5″ 6.22 −4.13 3835 K5III
85905 48584 09ч 54м 31.83с −22° 29′ 14.8″ 6.23 0.50 457 A2/A3III
88699 50066 10ч 13м 19.48с −27° 01′ 44.3″ 6.23 0.74 409 A9m...
105078 59008 12ч 05м 56.69с −35° 41′ 38.2″ 6.23 −0.51 728 B7V
124281 69458 14ч 13м 13.25с −26° 36′ 44.2″ 6.23 −0.46 709 K0III
88182 49802 10ч 09м 56.49с −12° 05′ 42.9″ 6.24 1.74 259 A5m
92770 52391 10ч 42м 31.38с −13° 58′ 28.4″ 6.24 −0.53 738 K3/K4III:
82074 46543 09ч 29м 32.43с −04° 14′ 47.4″ 6.25 2.57 177 G6IV
82674 46893 09ч 33м 19.94с −07° 11′ 24.5″ 6.25 0.70 421 K0
88025 49689 10ч 08м 35.45с −15° 36′ 43.0″ 6.25 0.01 578 A0V
82180 46569 09ч 29м 49.88с −23° 20′ 43.2″ 6.26 −2.26 1646 K2/K3III
81980 46504 09ч 29м 02.34с −01° 15′ 24.9″ 6.27 1.47 297 F0Vn
86266 48763 09ч 56м 46.89с −26° 32′ 59.1″ 6.27 2.06 227 A4V
131919 73171 14ч 57м 13.72с −29° 09′ 27.4″ 6.28 0.12 557 B8/B9V
91881 51885 10ч 36м 04.51с −26° 40′ 31.0″ 6.29 3.07 143 F5V
80719 45854 09ч 20м 55.46с −15° 37′ 03.2″ 6.30 2.88 158 F6V
87344 49321 10ч 04м 02.83с −18° 06′ 05.1″ 6.30 0.47 477 B8V
69997 40766 08ч 19м 15.11с −10° 09′ 57.0″ 6.31 1.14 353 F3IIIp
37 Hya 37 83650 47427 09ч 39м 47.42с −10° 34′ 13.0″ 6.31 −1.33 1098 A0Vn
112519 63243 12ч 57м 33.17с −22° 45′ 12.5″ 6.31 0.83 407 K0III
79752 45424 09ч 15м 24.95с −15° 01′ 29.5″ 6.32 1.18 348 A0V
100953 56657 11ч 37м 01.22с −32° 59′ 16.8″ 6.32 2.04 234 F5V
83104 47070 09ч 35м 33.82с −19° 34′ 59.9″ 6.33 1.63 283 A0V
75811 43570 08ч 52м 24.18с +05° 20′ 25.2″ 6.34 0.22 547 A5V
79066 45150 09ч 11м 55.69с +05° 28′ 07.2″ 6.34 2.81 166 A9IVe...
106198 59588 12ч 13м 12.97с −34° 07′ 31.0″ 6.34 −0.89 911 M4/M5Ib/II:
106257 59622 12ч 13м 36.80с −33° 47′ 34.4″ 6.34 0.86 406 A0V
72908 42142 08ч 35м 24.96с +02° 44′ 36.4″ 6.35 0.21 551 G9III
97393 54725 11ч 12м 14.78с −32° 26′ 01.8″ 6.35 −0.23 676 M2/M3III
124162 69398 14ч 12м 24.55с −24° 21′ 48.0″ 6.35 0.49 484 K2III
125279 69977 14ч 19м 07.17с −27° 08′ 28.2″ 6.35 −0.69 834 K5III
88806 50142 10ч 14м 08.98с −23° 48′ 50.3″ 6.36 −1.70 1336 M1III
74393 42854 08ч 43м 59.79с +04° 20′ 04.5″ 6.37 −0.40 738 B9.5III-IV
83731 47454 09ч 40м 20.07с −10° 46′ 09.1″ 6.37 −0.68 838 A2V
72462 41893 08ч 32м 33.39с −15° 01′ 48.7″ 6.38 2.13 231 A7IV/V
107869 60468 12ч 23м 47.82с −30° 20′ 07.4″ 6.39 −0.57 803 K5III
34 Hya 34 83373 47249 09ч 37м 51.54с −09° 25′ 28.1″ 6.40 1.10 375 A1V
R Hya 117287 65835 13ч 29м 42.82с −23° 16′ 52.9″ 6.40 −2.55 2012 M6/M7e Mira variable
74688 42951 08ч 45м 20.77с −02° 36′ 03.7″ 6.41 1.71 283 F2+...
71663 41564 08ч 28м 29.16с −02° 31′ 01.6″ 6.42 1.77 278 A5m
75217 43246 08ч 48м 37.48с −01° 02′ 41.4″ 6.42 0.68 458 K0
104039 58436 11ч 58м 54.39с −25° 54′ 31.7″ 6.42 −0.76 891 A1IV/V
121758 68224 13ч 57м 58.86с −25° 59′ 53.1″ 6.42 0.17 579 K1III
71665 41547 08ч 28м 19.78с −08° 48′ 58.3″ 6.43 −0.65 849 K0
76027 43623 08ч 53м 05.35с −16° 57′ 08.5″ 6.43 0.89 417 K1III
97344 54703 11ч 11м 57.86с −26° 48′ 22.1″ 6.43 0.84 427 K0III
111226 62448 12ч 47м 53.67с −24° 51′ 06.3″ 6.43 −0.66 853 B8V
120690 67620 13ч 51м 20.70с −24° 23′ 23.2″ 6.43 4.93 65 G5V
95857 54030 11ч 03м 16.09с −31° 57′ 38.8″ 6.44 −0.38 753 M2/M3III
98221 55164 11ч 17м 38.88с −34° 44′ 14.3″ 6.44 3.09 152 F3V
99712 55953 11ч 27м 58.67с −35° 19′ 43.9″ 6.44 −1.50 1264 K4/K5III
101563 57001 11ч 41м 08.60с −29° 11′ 48.6″ 6.44 3.35 135 G2III/IV
74685 42981 08ч 45м 34.84с +04° 39′ 52.4″ 6.45 0.93 414 K0
79994 45543 09ч 16м 57.05с −11° 06′ 10.6″ 6.45 1.19 368 K0
83352 47242 09ч 37м 45.94с −03° 10′ 14.2″ 6.45 0.74 452 K0
88595 50013 10ч 12м 38.10с −19° 09′ 10.1″ 6.45 3.33 137 F7V
94619 53387 10ч 55м 11.58с −20° 39′ 53.9″ 6.45 0.00 637 K1III
117718 66060 13ч 32м 34.52с −29° 33′ 55.0″ 6.45 3.08 154 F5IV
74190 42701 08ч 42м 09.83с −11° 57′ 57.5″ 6.46 1.13 379 A5m
79481 45305 09ч 14м 03.09с −14° 41′ 41.3″ 6.46 0.26 567 G6/G8III/IV
109074 61172 12ч 32м 04.40с −32° 32′ 01.4″ 6.46 0.25 568 A3V
76478 43850 08ч 55м 54.49с −15° 26′ 22.0″ 6.47 −0.51 813 K2III
89816 50728 10ч 21м 28.70с −23° 42′ 39.2″ 6.47 1.18 373 A4IV/V
96723 54430 11ч 08м 15.77с −29° 58′ 20.8″ 6.47 0.74 457 A1V
68667 40263 08ч 13м 21.79с −01° 09′ 57.2″ 6.48 0.47 519 K0
75098 43152 08ч 47м 21.48с −17° 03′ 10.3″ 6.48 −0.36 762 A2V
78614 44888 09ч 08м 44.52с −16° 16′ 37.8″ 6.48 1.07 394 K0IIICN...
102438 57507 11ч 47м 15.99с −30° 17′ 09.4″ 6.48 5.23 58 G5V
102888 57749 11ч 50м 37.24с −27° 16′ 40.6″ 6.48 0.57 495 G8III
117558 65969 13ч 31м 33.22с −28° 06′ 45.9″ 6.48 1.78 284 A1V
126400 70538 14ч 25м 47.77с −26° 51′ 07.6″ 6.48 2.05 251 K0III
91790 51852 10ч 35м 38.86с −18° 34′ 08.4″ 6.49 2.20 235 A5IV/V
105113 59021 12ч 06м 05.25с −32° 57′ 38.7″ 6.49 2.94 167 G0V
114576 64375 13ч 11м 39.24с −26° 33′ 06.2″ 6.49 1.23 367 A5V
117033 65682 13ч 28м 01.88с −26° 24′ 08.0″ 6.49 −1.12 1087 K5III
89747 50693 10ч 21м 07.98с −17° 59′ 05.6″ 6.50 2.68 189 F3IV
106500 59742 12ч 15м 06.42с −29° 14′ 13.9″ 6.50 0.75 461 K0III
29 Hya 29 81728 46365 09ч 27м 14.65с −09° 13′ 25.3″ 6.53 −1.48 1304 A2V
HD 82943 82943 47007 09ч 34м 50.74с −12° 07′ 46.4″ 6.54 4.35 90 G0V има две планети (b & c)
17 Hya 17 76370 43822 08ч 55м 29.60с −07° 58′ 16.0″ 6.67 1.72 319 A3
25 Hya 25 80105 45588 09ч 17м 29.22с −11° 57′ 42.7″ 7.07 1.50 424 K0
HD 72659 72659 42030 08ч 34м 03.19с −01° 34′ 05.6″ 7.48 3.93 168 G0 има планета (b)
HD 74156 74156 42723 08ч 42м 25.12с +04° 34′ 41.2″ 7.62 3.57 211 G0V има три планети (b, c, & d)
φ1 Hya φ1 91369 51614 10ч 32м 41.17с −16° 57′ 30.7″ 7.62 3.25 244 G2V
HD 70573 70573 08ч 22м 49.95с +01° 51′ 33.6″ 8.70 G1-1.5V има планета (b)
TW Hya 53911 11ч 01м 51.91с −34° 42′ 17.0″ 11.1 7.3 184 K8Ve T Tauri star, има планета (b)

Види исто така[уреди]

Наводи[уреди]