Список на шпански кралеви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот за Шпанија

Историја на Шпанија

Escudo de España (mazonado).svg
Античка историја

Рана историја
Иберија
Хиспанија

Среден век

Визиготи и Визиготско кралство
Свеви и Кралство Галиција
Спанија
Ал Андалуз
Реконквиста

Кралство Шпанија

Хабсбуршка Шпанија
Просветителство во Шпанија

Република

Прва Шпанска република
Реставрација
Втора Шпанска република
Шпанска граѓанска војна

Модерна Шпанија

Франкова Шпанија
Прва светска војна
Втора светска војна
Демократска Шпанија
Шпанија

Портал:Шпанија


Ова е список на кралеви кои се управувале со територијата на денешна Шпанија. во текот на историјата на Пиринејскиот Полуостров, кога на овие територии постоеле повеќе кралства:

Хабсбуршка династија[уреди]

Портрет Грб Име Од До
Carlos V pintado por Arias Fernández.jpg Charles I Spain-Full Achievement.svg Карлос I 23 јануари 1516 16 јануари 1556
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002.jpg Escudo Felipe II.png Филип II 21 мај 1527 13 септември 1598
Rey Felipe III.jpg Escudo Felipe II.png Филип III 13 септември 1598 31 март 1621
Philip IV of Spain.jpg Escudo Felipe II.png Филип IV 31 март 1621 17 септември 1665
Charles II (1670-80).jpg Escudo Felipe II.png Карлос II 17 септември 1665 1 ноември 1700

Бурбонска династија[уреди]

Портрет Грб Име Од До
Felipe V; Rey de España.jpg Escudo Felipe V.png Филип V 16 ноември 1700 14 јануари 1724
Louis, King of Spain.jpg Escudo Felipe V.png Луис I 14 јануари 1724 31 август 1724
Felipe V; Rey de España.jpg Escudo Felipe V.png Филип V 6 септември 1724 9 јули 1746
King Fernando VI.jpg Escudo Felipe V.png Фернандо VI 9 јули 1746 10 август 1759
Charles III of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Карлос III 10 август 1759 14 декември 1788
Charles IV of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Карлос IV 14 декември 1788 19 март 1808
Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Escudo Isabel II.png Фернандо VII 19 март 1808 6 мај 1808
Charles IV of Spain.jpg Escudo Isabel II.png Карлос IV 6 мај 1808 6 јуни 1808

Династија Бонапарта[уреди]

Портрет Грб Име Од До
Joseph-Bonaparte.jpg Escudo Jose Bonaparte.png Жозеф I Наполеон 6 јуни 1808 11 декември 1813

Бурбонска династија — прва реставрацијa[уреди]

Портрет Грб Име Од До
Fernando VII, by López.jpg Escudo Isabel II.png Фернандо VII 11 декември 1813 29 септември 1833
Isabel II reina de España.jpg Escudo Isabel II.png Изабела II 29 септември, 1833 30 септември 1868

Савојска династија[уреди]

Портрет Грб Име Од До
Amadeo I of Spain.png Escudo Amadeo I.png Амадеј I 2 януари 1871 11 февруари 1873

Бурбонска династија — втора реставрација[уреди]

Портрет Грб Име Од До
ALFONSO 12º.jpg Escudo Isabel II.png Алфонсо XII 29 декември 1874 25 ноември, 1885
Roi Alfonso XIII.jpg Escudo Isabel II.png Алфонсо XIII 17 мај 1886 14 април 1931

Втора Шпанска република[уреди]

Претседатели на Републиката[уреди]

# Портрет Грб Име Од До Политичка партија
1 Bundesarchiv Bild 102-12783, Alcala Zamora.jpg Escudo de la Segunda República Española (bandera).svg Никето Алкала Замора 10 декември, 1931 11 мај, 1936 Конзервативна републиканска партија
2 Manuel Azaña, 1933.jpg Escudo de la Segunda República Española (bandera).svg Мануел Азана 11 мај, 1936 3 март, 1939 Леви републиканци
Popular Front coalition

Шпанија под раководство на Франсиско Франко (1936-1975)[уреди]

# Портрет Грб Име Од До
1 Personal Coat of Arms of Franco (Gules Variant).svg Франсиско Франко 1 април, 1939 20 ноември, 1975 |

Бурбонска династија — трета реставрација[уреди]

Портрет Грб Име Од До
KingofSpain.jpg Escudo Isabel II.png Хуан Карлос I 22 ноември 1975 19 јуни 2014
Felipe de Borbón en Ecuador.jpg Escudo Isabel II.png Филип VI 19 јуни 2014 денес

Поврзано[уреди]