Список на светско наследство во Европа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на објекти во Европа заведени како светско наследство на УНЕСКО.

По држави[уреди]

Австрија (8)[уреди]

Слика Објект Година
1906 - Salzburg - View from Mönchsberg.JPG Салцбург - стариот град 1996
Wien Schoenbrunn Rueckseite.jpg Шенбурнски дворец 1996
Dachsteingosau.JPG Халштат-Дахштајн-Залцкамергут 1997
Semmeringbahn um 1900.jpeg Семериншка железница 1998
GrazView-Kunsthaus.jpg Грац - стариот град 1999
Stift melk 001.jpg Вахау 2000
Wien Staatsoper.jpg Виена - стариот град 2001
Neusiedler See im Winter.jpg Нежидерско езеро 2001

Азербејџан (2) (дел и од Азија)[уреди]

Слика Објект Година
Qobustan.jpg Национален резерват Гобустан 2007
Baku Skyline.JPG Баку - стариот град 2000

Албанија (2)[уреди]

Слика Објект Година
Butrint, Albania.jpg Бутринт 1992
Gjirokastra.jpg Ѓирокастро 2005, 2008

Андора (1)[уреди]

Слика Објект Година
Refuge perafita andorra.jpg Долината Мадрију-Кларор-Перафита 2004

Ерменија (3)[уреди]

Слика Објект Година
Zvartnots img 6965.jpg Катедралата и црквата во Ечмиаџин и археолошкиот објект Звартнотс 2000
Haghpat-Nshan.jpg Манастир Хагпат и Санахин 1996
Geghard lion cross reliefs-IMG 2562.JPG Манастир Гегхард 2000

Белорусија (4)[уреди]

Слика Објект Година
Poland Bialowieza - BPN.jpg Национален парк Беловежска шума 1979
Мирски замок 2000
Belarus-Niasvizh-Radziwill Castle-4.jpg Несвишки замок 2005
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005

Белгија (9)[уреди]

Слика Објект Година
Belfort Brugge.jpg Камбанерии во Фландрија и Валонија 1999, 2005
BeguinageTerHoyenGhent04.jpg Беговски палати 1998
Bruggewasser.jpg Бриж - стариот град 2000
Panorama view of the Grand Place Гранд-плас - историски плоштад во Брисел 1998
Hôtel Tassel Згради во Бриж создадени од Виктор Орта

Хотел Тасел, Хотел Солве, Хотел ван Етвелд и Музеј Орта

2000
Neolithic mines of Spiennes, Belgium.jpg Спиенес во реонот на Монс 2000
Tournai pan.jpg Богородична црква, Турне 2000
Library of Plantin-Moretus Museum in Antwerp.jpg Музеј Плантан-Моретус 2000
Houdeng-Goegnies JPG02.jpg 1998

Босна и Херцеговина (2)[уреди]

Слика Објект Година
Stari Most22.jpg Мост на Мехмед паша 2005
Стар мост (Мостар) 2007

Бугарија (9)[уреди]

Слика Објект Година
Boyana Church.jpg Бојанска црква 1979
Мадарскиот коњаник 1979
Ivanovo kirche2.jpg Ивановски карпести цркви 1979
Reproduction of Thracian tomb 2.jpg Казанлшка гробница 1979
Nessebar Pantocrator.jpg Несебар стариот град 1983
Pirin national park.jpg Национален парк Пирин 1983
Bulgarien 0905.JPG Рилски манастир 1983
Srebarna-Lake.jpg Резерват Сребрна 1983
Sveshtari Thracian tomb Bulgaria IFB.JPG Свештарска гробница 1985

Велика Британија (27)[уреди]

Слика Објект Година
BlaenavonWorkingmensInstitute.jpg Бленавон, Велс 2000
Blenheim main entrance.jpg Палата Бленхајм 1987
Canterbury Cathedral - Portal Nave Cross-spire.jpeg Катедралата во Кантербери , Манастир Свети Августин и црква Свети Мартин 1988
Beaumaris Castle 1.jpg Замоците и ѕидините во Гвинеда 1986
Royal.crescent.aerial.bath.arp.jpg Градот Бат 1987
Hayle old quay.jpg Млиновите долини Дервент 2006
Arkwright Masson Mills.jpg 2001
Yard2.jpg Даремски замок и Даремска катедрала 1986
Limes02.jpg Адријанов ѕид 1987
Orkney Skara Brae.jpg Оркниски Острови 1999
Bermuda-Harbour and Town of St George.jpg Град Сент Џорџ, Бермудски Острови 2000
Ironbridge002.JPG Женезен мост 1986
Liverpool skyline, closeup.jpg Ливерпул - стариот град 2004
2005-06-27 - United Kingdom - England - London - Greenwich.jpg Гринвич 1997
NewlanarkNL06.jpg Њу Ланарк, 2001
EdinburghgeorgeIV.jpg Единбург 1995
Kew.gardens.palm.house.london.arp.jpg Кралски ботанички градини, Кју 2003
Saltaire from Leeds and Liverpool Canal.jpg Салтаир 2001
Stonehenge back wide.jpg Стоунхенџ 1986
Banqueting House.jpg Кралски парк Стедли 1986
Tower Of London Traitors' Gate Seen From The River.jpg Лондон Тауер 1988
Westminster abbey night.jpg Вестминстерска катедрала, Вестминстерска палата, Вестминстерско училиште и Црква Света Маргарета Антиохиска 1987
St Kilda Village Bay.jpg Сент Килда 1986
Causeway-code poet-4.jpg Базалтска колона 1986
Gough island top view.png Остров Гоф и Недостапен Остров 1995
Henderson.JPG Остров Хендерсон 1988
England dorset jc kimmeridge.jpg Бреговите на Дорсет и Источен Девен 2001

Германија (33)[уреди]

Слика Објект Година
AachenDomInsideOktogon.jpg Ахенска катедрала 1978
Speyerer Dom Altrheinschleife.jpg Спаерска катедрала 1981
2004-06-27-Germany-Wuerzburg-Lutz Marten-Residenz side view 1.jpg Вирцбуршки дворец 1981
Wies eingang.jpg Висенска црква 1983
Augustusburg c.JPG Палата Аугустусбург и Фалкенлуст 1984
Hildesheim Cathedral.South.Tower.JPG Црква Света Марија и Црква Свети Михаил 1985
Trier BW 2013-04-14 15-59-54.JPG Трир 1986
Lübeck Holstentor.jpg Љубек 1987
Ostteil Sanssouci.jpg Дворци и паркови во Потсдам и Берлин 1990, 1992, 1999
Lorsch.jpg Лоршки манастир 1991
Goslar kaiserpfalz.jpg Гослар 1992
Bamberger Dom BW 6.JPG Бамберг 1993
KlosterMaulbronnBrunnenhausInnen.jpg Маулбронски манастир 1993
Quedlinburg Schlossberg.jpg Кведлингбург 1994
VH Hochofen1 pano.jpg Фолклигенски фабрики 1994
Grube Messel fg04.jpg Месел Пит 1995
Bauhaus.JPG Зградите на Баухаус во Вајмар и Десау 1996
Cologne Cathedral.jpg Келнска катедрала 1996
Stadtkirche Wittenberg.JPG Меморијалите на Мартин Лутер в Аислебен и Витенберг 1996
Markt Weimar.jpg Вајмар 1998
Bodemuseum.jpg Музејски Остров 1999
Wartburg Eisenach DSCN3512.jpg Вартбург 1999
Riesigk.jpg Царство на градините во Десау-Верлиц 2000
St. Georg Kirche Reichenau (Foto Hilarmont).jpg Манастирите на остров Рајхенау 2000
ZecheZollverein.jpg Индустриалниот комплекс во Есен 2001
Stralsund St Nikolai.jpg Штралзунд и Висмар 2002
Mittelrhein Burg Katz.jpg Реинската клисура 2002
Bremen-rathaus-dom-buergerschaft.jpg 2004
Dresden2.jpg Долината на Елба околу Дрезден 2004
Park Muzakowski5.jpg Парк Мускау (заедно со Полска) 2004
Saalburg Main Gate (Porta Praetoria).jpg Адријански ѕид (заедно со Велика Британија) 2005
Regensburg 08 2006 2.jpg Регенсбург 2006
Hufeisensiedlung.jpg Модерните станбени згради во Берлин 2008

Грузија (3) (дел и од Азија)[уреди]

Слика Објект Година
Bagrati cathedral, Georgia.jpg
Kutaisi gelati.jpg
Катедрала Баграта и Манастир Гелати 1994
100px Мцхета 1994
Svanetiskt torn.jpg Сванетија 1996

Грција (17)[уреди]

Слика Објект Година
Bassai Temple Of Apollo Detail.jpg Храмот на Аполон во Баса 1986
Acropolis of Athens 01361.JPG Атински aкропол 1987
Greece Delphi Tholos.jpg Делфи 1987
Theater of Epidaurus 1.jpg Епидаврос 1988
PorteDeRhodesGrece010906.JPG Родос 1988
Meteora Greece 2006.JPG

Метеора

1988
Athos-simonos-petra.jpg

Атон

1988
Thessaloniki-Arch of Galerius (eastern face).jpg Ранохристијанската архитектура во Солун 1988
Olympos.jpg Археологичните останки на Олимпија 1989
Mistra 7.jpg Мистра 1989
Делос 1990
Meister der Nea-Moni-Kirche in Chios 002.jpg Манастир Дафни, Хосиос Лукас и Неа Мони 1990
Heraion.JPG Питагорион и Хереон во Самос 1992
Vergina2.jpg Кутлеш 1996
Mycenae lion gate dsc06382.jpg Микена и Тиринт 1999
Cave of the Apocalypse.jpg Манастир на Св. Јован Теолог и Пештера на Апокалипсата 1999
Corfustspyridonchurch.jpg Крф (град) 2007

Данска (4)[уреди]

Изображение Обект Година
Jelling gr kl Stein.JPG Елигенски камења 1994
Roskilde domkirke west fassade.jpg Роскилдска катедрала 1995
Helsingor Kronborg.jpg Кронборг 2000
Ilulisat Isfjord.jpg Илулисат 2004

Република Ирска (2)[уреди]

Слика Објект Година
Newgrange ireland 750px.jpg Бру-на-Боин 1993
Klosteranlage Skellig Michael.jpg Остров Скелиг Михаил 1996

Исланд (2)[уреди]

Слика Објект Година
Öxará01.jpg Национален парк Тингветлир 2004
Surtsey eruption 1963.jpg Суртсеј 2008

Шпанија (40)[уреди]

Слика Објект Година
Patio Arrayanes.jpg Дворците во Гранада, Алхамбра Хенералифе и Албајзин 1984, 1994
Catedral de Burgos-Fernán González.JPG Бургоска катедрала 1984
Mezquita Orange Tree Courtyard.jpg Историскиот центар на Кордоба 1984, 1994
El Escorial-Madrid.jpg Ескоријал 1984
Casa Milà - Barcelona, Spain - Jan 2007.jpg Архитектурните творби на Антони Гауди 1984, 2005
Techo de Altamira (replica)-Museo Arqueológico Nacional.jpg Алтамира 1985, 2008
Oviedo el viajero JMM.JPG Историските споменици во Овиедо 1985, 1998
Ávila 24-8-2002.jpg Стариот град во Авила 1985
Segovia - 02.jpg Сеговија 1985
Catedral santiago compostela.jpg Сантијаго де Компостела - стариот град 1985
Garajonay3.JPG Национален парк Гарахонај на Канарските Острови 1986
Toledo Skyline Panorama, Spain - Dec 2006.jpg Толедо 1986
La Aljafería - Palacio taifa 02.JPG Мудехарска архитектура во Арагон 1986, 2001
Caceres Spain Plaza Mayor Arco.jpg Касерес - стариот град 1986
Cathedral and Archivo de Indias - Seville.jpg Севилска катедрала, Алкасар де Севиља, Главен архив на Индите 1987
Catedralnuevaslc.jpg Саламанка - стариот град 1988
Poblet Monastery.jpg Манастир Санта Марија де Поблет 1991
Merida Roman Theatre1.jpg Археологичниот комплекс во Мерида 1993
Spain Santiago de Compostela - Cathedral.jpg Пат за Сантијаго 1993
Monasterio de Guadalupe.jpg Кралски манастир Санта Марија де Гвадалупе 1993
Wetlands in Donana.jpg Национален парк Доњана 1994
Cuenca-panoramica4.JPG Архитектурата на град Куенка 1996
Lonja de Valencia1.jpg Лотја де ла Седа 1996
Panorámica de Las Médulas.jpg Лас Медулас 1997
Domènech.i.Montaner.Palau.Musica.Catalana.8.Barcelona.JPG Барселона: Дворец на каталонската музика и Болница на Светиот Крст и Свети Павле 1997
Monteperdido y Cilindro.jpg Пиринејски планини: Монте Пердидо 1997, 1999
Monasterio de Suso.jpg Манастир Јусо и Сосо во Сан Милан де ла Когоија 1997
España y Portugal.jpg Архитектурните дела на Пиринеите 1998
Universidad de Alcala.jpg Университетот и историските објекти во Алкала де Енарес 1998
Ibiza.Nono.jpg Ибица 1999
PlazadelAdelantado.JPG Сан Кристобал де Ла Лагуна на Канарските Острови 1999
Tarragona.Circo.Romano.jpg Археологичниот ансамбал Тарасо во Тарагона 2000
CuevasAtapuerca.jpg Археолошките локалитети на планината Атапуерка 2000
Taull001.jpg Вал де Бои 2000
Elche el palmeral.JPG Палмските гори во Елче 2000
Lugo 060420.jpg Римските карпи во Луго 2000
Aranjuez PalacioReal cadena.jpg Кралска палата во Аранхуес 2001
Ubeda.jpg Ренесансните архитектурни ансамбли во Убеда и Баеса 2003
Zubia jun.jpg Бискаски мост 2006
Echium Wildpretii at The Teide.jpg Национален парк Теиде на Канарските Острови 2007

Италија (43)[уреди]

Слика Објект Година
Rosa camuna e antropomorfi R24 - Foppe - Nadro (Foto Luca Giarelli).jpg Цртежи на карпите кај Валкамоника 1979
Santa Maria delle Grazie Milano.jpg Црква Санта Марија деле Грацие 1980
Na Koloseum i K Franciszki Rzymianki.JPG Рим
Santa Maria del Fiore.jpg Историски центар на Фиренца 1982
Cathedral and Campanary - Pisa 2014 (2).JPG Пиза деи Мираколи во Пиза 1987, 2007
Venezia acqua alta notte 2005 modificata.jpg Венеција и нејзините канали 1987
Piazza cisterna 01.jpg Историски центар на Сан Џиминано 1990
Matera01.jpg Матера 1993
La Rotonda.png Паладијански вили на Венето 1994, 1996
Crespi d'Adda fabbrica.JPG Креспи д'Ада 1995
Ferrara Castello Estense 28mar06 01.jpg Ферара 1995, 1999
Napoli piazza plebiscito.JPG Историски центар на Неапол 1993
Piazza del Campo (Siena).jpg Историски центар на Сиена 1995
Castel del Monte.jpg Кастел дел Монте 1994
Ravenna BW 3.JPG Раннохристијански споменици во Равена 1996
Dom Fassade3- s.jpg Историски центар на Пиенца 1996
Alberobello Trulli.jpg Трулите во Алберобело 1996
Der bourbonische Königspalast in Caserta.jpg Казертски замок, Аквадукт Ванвители, Сан Леуцио 1997
Agrigent BW 2012-10-07 13-09-13.jpg Археолошките ископнини во Агриџенто 1997
Herculaneum12.jpg Археолошките ископнини во Помпеј, Херкулан и Торе Анунциата 1997
Orto botanico padova.JPG Ботаничка градина во Падова 1997
Modena-Ghirlandina.jpg Модена: Моденска катедрала, Торе Чивика и Площад Пиаца Гранде 1997
Vue de Positano depuis la plage.JPG Амалфиско крајбрежје 1997
Portovenere-vista01.jpg Портовенере, Чинкве Тере и островите Палмарија, Тино и Тинето 1997
Stupinigi.jpg Кралска резиденција на Савоите 1997
Су Наракси во Барумини 1997
Casale Bikini.jpg Вила Романа дел Касале 1997
Aquileia Basilica, esterno - Foto Giovanni Dall'Orto.jpg Археологични ископуања и базиликата во Аквилеја 1998
Paestum BW 2013-05-17 13-58-28.jpg Парк Чиленто и Вало ди Диано 1998
Urbino z02.jpg Историски центар на Урбино 1998
Canopus vanaf serapium.jpg Адријанова вила 1999
Assisi San Francesco BW 2.JPG Базилика Сан Франческо д'Асиси во Асизи 2000
L'Arena.JPG Верона 2000
Eolie.jpg Липарски острви 2000
Villa d'Este 01.jpg Вила д'Есте 2001
San domenico church01.jpg Вал ди Ното 2002
Sacro Monte di Crea. Cappella del Paradiso3.jpg Светите планини на Пиемонт и Ломбардија 2003
Tarquinia Tomb of the Leopards.jpg Етруски некрополи во Черветери и Тарквинија 2004
Val d'orcia -pienza.JPG Вал д'Орча 2004
Syracuse theatre2.jpg Сиракуза и Панталска некропола 2005
Genova-DSCF7470.JPG Дворците во Џенова 2006
Albulabahn01.jpg Железната патна линија Ретише 2008
06PalazzoDucale.jpg Мантова и Сабионета 2008

Кипар (3)[уреди]

Слика Објект Година
100px Кирокитија 1998
Тродоска планина 1985, 2001
Houses of Dionysos Mosaic, Paphos.jpg Пафос 1980

Естонија (2)[уреди]

Слика Објект Година
Tallinna vanalinn.jpg Талин - стариот град 1997
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак

Летонија (2)[уреди]

Слика Објект Година
Riga Dom-Düna.jpg Рига - стариот град 1997
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005

Литванија (4)[уреди]

Слика Објект Година
Vilnius Ostrobramska.jpg Вилнус - стариот град 1994
Pilkosios kopos1.jpg Куронски премин 2000
Lithuania Kierniów mounds2.jpg Кернав 2004
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005

Луксембург (1)[уреди]

Слика Објект Година
Mudam 04 jnl.jpg Луксембург (град) 1994

Македонија (1)[уреди]

Слика Објект Година
Ohrid by night.jpg Охридското езеро и реонот околу него 1979, 1980

Малта (3)[уреди]

Слика Објект Година
Valletta skyline.jpg Валета 1980
Malta 04 Hypogeum Hal Saflieni.jpg Подземен храм во Хал-Сафлиени 1980
Мегалитни храмови во Малта: Џантија, Хаџар Ким, Мнаидра и Тасциен 1980, 1992

Молдавија (1)[уреди]

Слика Објект Година
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005

Норвешка (7)[уреди]

Слика Објект Година
Bryggen, Bergen3.JPG Бриген 1979
Urnesstavkirke.jpg Урнеска гредна црква 1980
Rorosmartna 20070220.JPG Рерус 1980
Altarockcarvings2.jpg Карпести резби во Алта 1985
Vegavista.jpg Вегаејн 2004
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005
207 Geirangerfjord.jpg Гејрангер-фјорд и Нереј-фјорд 2005

Полска (13)[уреди]

Слика Објект Година
Sukiennice by MSteckiw.jpg Историски центар во Краков 1978
Wieliczka-daVinci.jpg Wieliczka Salt Mine 1978
Birkenau gate.JPG Аушвиц 1979
Wisent.jpg Планина Беловиеж 1979, 1992
Warszawa Rynek2.png Историски центар на Варшава 1980
Zamosc 12.jpg Замоск - стариот град 1992
Malbork 1.jpg Малборкски замок 1997
Torun01CenterWithWall level corr.jpg Средновековниот град во Торун 1997
Monastery in Kalwaria Zebrzydowska 02.JPG Калварја Зебрзидовска 1999
Jawor2.jpg Црква на мирот во Јавор и Свидница 2001
Kosciol Haczow.JPG Дрвените цркви во Јужна Мала Полска 2003
Park Muzakowski4.jpg Парк Мужаковски (заедно со Германија) 2004
Wrocław - Hala Ludowa.jpg Стогодишната сала во Вроцлав 2006

Португалија (13)[уреди]

Слика Објект Година
Cidade de Angra do Heroísmo, ilha Terceira, Açores.jpg Централниот дел на град Ангра ду Ероисму 1983
Tomartemplarschurch2.jpg Конвент на Орденот на Христос во Томар 1983
BatalhaFacade1.jpg Баталски манастир 1983
JeronimosMonastery1.jpg Црква Јеронимо и Белемска кула во Лисабон 1983
100px Евора 1986
Mosteiro de Alcobaça (Portugal).jpg Алкобакски манастир 1989
Nt-sintra1.jpg Културниот реон околу Синтра 1995
PortoCityHall.jpg Историскиот центар на Порто 1996
Rock Art Foz Coa 01.jpg Праисториско камено искуство во Коа 1998
Forest Los Tilos.jpg Лаурисилва 1999
Rio douro.jpg Винарски регион Алто Дуоро 2001
Castelo Guimaraes.JPG Историски центар на Гимараеш 2001
Landscape of the Pico Island Vineyard Culture.jpg Лозјата на остров Пику 2004

Романија (7)[уреди]

Слика Објект Година
Delta Dunarii 500.jpg Делта на Дунав 1991
Humor Monastery.JPG Насликаните цркви во Северна Молдавија 1993
Horezu church.jpg Манастир Хорезу 1993
Biertan IMG 5606.jpg Седумте села со цркви и заштитни ѕидови во Трансилванија 1993, 1999
Sarmizegetusa temples.jpg Дакиски тврдини на планината Ораштие 1999
Историски центар на Сигишоара 1999
Sârbi Josani.jpg Дрвени цркви во Марамуреш 1999

Русија (23) (дел од Азија)[уреди]

Слика Објект Година
Trinitylavra.jpg Манастир Света Троица 1993
Kolomen00.jpg Црква Воскресение во Коломенское 1994
Derbent winter.jpg Историски објекти во Дербент, Дагестан 2003
Gorskii 03961u.jpg Културно историски ансанбал на Соловецките Острови 1992
Pilkosios kopos1.jpg Куронски премин 2000
Ferapontovo.jpg Ферапонтовски манастир 2000
Russie - Moscou - Novodevichy 4.jpg Манастир Новодевичи 2004
Kazan.jpg Историко-архитектурниот комплекс Казански Кремљ во Татарстан 2000
PeterhoffFountains.jpg Историски центар на Санкт Петербург и забележителности во околината: Царское село, Петерхоф, Павловск, Стрелна, Гачина, Ораниенбаум, Ропша, Пулково, Шлиселбург и Кронштад 1990
Elias cathedral Yaroslavl 00.jpg Историски центар на Јарославел 2005
Natalya dulchenko kokui.jpg Историски забележителности во Велики Новгород 1992
Kischi Kirchen und Glockenturm.JPG Остров Кижи 1990
2003-04-18 Moscow Kremlin.jpg Кремљ и Црвен плоштад во Москва 1990
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005
Bajarmaland.jpg Планините во Коми 1995
Krasnaya Polyana 02.jpg Планините во Западен Кавказ 1999
Russia-Vladimir-Golden Gate-2.jpg Бели монументи на Владимир и Суздал 1992
Sopka in south Sikhote-Alin.JPG Сихоте Алин 2001
Berg Belucha.jpg Златните планини во Алтај 1998
26 swiatoinos.jpg Бајкалско езеро 1998
Wrangel Island tundra.jpg остров Врангел 2004
Uvs-noor.jpg Езеро Увс Нур 2003
D0807I14-HarbourTour.jpg Вулканите на полуостров Камчатка во Сибир 1996

Сан Марино (1)[уреди]

Слика Објект Година
Monte Titano.jpg Историскиот центар на Сан Марино и Монте Титано 2008

Ватикан (2)[уреди]

ИзображСликаение Објект Година
Roma San Paolo fuori le mura BW 1.JPG Базилика Свети Павле 1980, 1990
StPetersBasilicaEarlyMorning.jpg Ватикан 1984

Словачка (7)[уреди]

Слика Објект Година
Banska Stiavnica- pohlad z Katovej ulice.jpg Банска Штавница 1993
Spisska nova ves...castle.jpg Замок Спиш 1993
Vlkolinecslovakia001.jpg Парк Влколинец 1993
Zadielska tiesnava.jpg Пештера Агателек 1995, 2000
Bardejov namesti 3773.JPG Бардејов 2000
Stužica primeval forest, Slovakia.jpg Карпатски планини 2007
Bodruzal cerkov 1658 ZeliPVL.JPG Дрвените цркви на Карпатите 2008

Словенија (1)[уреди]

Слика Објект Година
SkocjanskeJame.jpg Шкоцијански пештери 1986

Србија (4)[уреди]

Слика Објект Година
Sopocani monastery16.jpg Стари Рас и Манастир Сопочани 1979
STUDENICA MONASTERY.jpg Студеница (манастир) 1986
Felix romuliana.jpg Ромулијана 2007
14th-century fresco of Jesus Christ bearing the cross, Visoki Dečani, Kosovo.jpg Средновековни споменици на Косово и Метохија: Манастир Високи Дечани, Печка патриаршија, Манастир Грачаница и Црква Богородица Левишка 2004, 2006

Турција (9)[уреди]

Слика Објект Година
Goreme valley.jpg Ѓореме 1985
DivrigiUluCamiportal (2006).jpg Дивриги џамија 1985
Aya sofya.jpg Историски делови од Истанбул 1985
Hattusa.liongate.jpg Хатуша 1986
Mount Nemrut.jpg Немруд 1987
Pamukkale00.JPG Хиераполиси Памуккале 1988
Lycian sarcophagus at Xanthos.jpg Ксантоси Летоон 1988
Safranbolu traditional houses.jpg Сафранболу 1994
Troy1.jpg Троја 1998

Украина (5)[уреди]

Слика Објект Година
Chrám svaté Sofie (Kyjev).jpg Катедрала Света Софија (Киев) 1990
Податотека:Kiev Pechersk Lavra (General).jpg Киево-печерска лавра 1990
Lwow-panorama-m.jpg Лавов - стариот град 1998
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005
Big Loop Polonina Carynska.jpg Карпатски планини 2007

Унгарија (8)[уреди]

Слика Објект Година
Chain bridge by night Budapest.jpg Будимпешта, вклучувајќи Замок Буда, Андраси Ут и Будимпештско метро
Okt 12.jpg Етнографско селище Холоко 1987
Okt 15.jpg Агтелек 1995
Бенедиктински манастир 1996
100px Хортобаг 1999
Hungary pecs - szekesegyhaz1.jpg Раниот христијански некропол во Печ 2000
Fertod, Palais Esterhazy de nuit.jpg Нежидерско езеро 2001
River Tisza & Bodrog Tokaj.jpg Винарската област Токај 2002

Финска (7)[уреди]

Слика Објект Година
Suomenlinna.jpg Суоменлинна до Хелзинки 1991
Rauma Finland Helsingintori 20051225.jpg Стара Раума 1991
Petäjävesi Old Church from south.JPG Стара дрвена црква Петајавеси 1994
Verla.JPG Верла 1996
Sammallahdenmaki.jpg Самалахденмиаки 1999
Kvarken.png Кваркен и Висок брег 2000, 2006
Hammerfest Meridianstein.jpg Струвеов геодетски лак 2005

Франција (33)[уреди]

Слика Објект Година
Meister von Saint-Savin-sur-Gartempe 001.jpg Манастир Вазелај 1983
Amiens cathedral 001.JPG Амиенска катедрала 1981
France Arles Arena North Night.jpg Арл 1981
Mons beffroi JPG01B.jpg Камбанариите вo Северна Франциja и Белгија (заедно с Белгија) 1999, 2005
Bordeaux Pont de Pierre.jpg Бордо 2007
Bourges04.jpg Катедрала „Сен Етиен“ 1992
20050520 Jaune-Vert.jpg Канал ду Миди 1996
Cathedrale de Reims 1.jpg Реимс: Катедрала Саинт Реми и Палас Ту 1991
Cathédrale Chartres 2007.jpg Катедралата во Шартер 1979
Cloister, Fontenay Abbey, Marmagne, France.JPG Дворец Фонтенбло 1981
Citadelle Besancon.JPG 2008
Palais des Papes Paul MUNHOVEN.JPG 1995
Carcassonne-vignes.jpg 1997
Lyon Theatre Romain 20060826.jpg Лион 1998
St-emilion 27-01-2008.jpg 1999
Le Havre Vue Plage 14 07 2005.jpg 2005
Mont Saint Michel bordercropped.jpg 1979
Fontainebleau 119.jpg 1981
Versailles Palace.jpg Версаjски дворец 1979
Aftnn The Seine from the Eiffel Tower.jpg Сена 1991
France-Nancy-Place Stanislas 1 2007-03.jpg 1983
Pont du Gard 2006.jpg 1985
Lascaux2.jpg Ласко 1979
Provins-Fortifications.jpg Провен 2001
Theatre-antique vue-generale-sud.jpg 1981
Poitiers notre dame5.JPG 1998
Koenigliche Saline in Arc-et-Senans Bild1 800px.jpg 1982
Absolute ponts couverts 02.jpg Стразбур 1988
France Loir-et-Cher Chambord Chateau 03.jpg 2000
Vezelay Ste Madeleine Westfassade.jpg 1979
Corse-04860-calanche de Piana-château fort.jpg Корзика 1983
Pirineo Ordesa 3.jpg 1997, 1999
Corail Lifou.JPG 2008

Холандија (7)[уреди]

Слики Објект Година
Schokland4.jpg Шокленд 1995
Muizenfort.jpg Заштитна линија на Амстердам 1996
Willemstad harbor.jpg Вилемстад 1997
Windmills of Kinderdijk (11).JPG Киндерџик 1997
Woudagemaal 03.JPG Ir.D.F. Woudagemaal 1998
Beemster 1869.png Полдер 1999
Rietveldschroderhuis.jpg Музеј Ритвелд 2000

Хрватска (7)[уреди]

Слика Објект Година
Историски комплекс во Сплит со дворецот на императорот Диоклецијан 1979
Dubrovnik-L04-1.jpg Дубровник 1979, 1998
HR - Plitvice (Plitvička Jezera)1.JPG Плитвички Езера 1979
EuphrasiusBasilika4.jpg Еуфразиева базилика 1997
Katedrála sv. Vavřince v Trogiru.JPG Трогир - стариот град 1997
St Jacobs Cathedral 2.JPG Катедрала Свети Јаков 2000
Stari Grad on Hvar.JPG Стари град

Црна Гора (2)[уреди]

Слика Објект Година
Alley kotor.JPG Котор 1979
Durmitor - near Minin bogaz.jpg Дурмитор 1980, 2005

Чешка (12)[уреди]

Слика Објект Година
Cesky Krumlov 01.jpg Чешки Крумлов
Hradschin Prag.jpg Прага - стариот град 1992
Telc - main square.jpg Телч - стариот град 1992
Zelená hora - poutní kostel.jpg Црква Свети Јован од Непомук 1994
Kutná Hora - pohled od Svaté Barbory.jpg Кутна Хора 1995
Lednice castle.jpg Комплес Леднице-Валтице 1996
Kromeriz, Marktpl, Schl.jpg Кромеришки замок 1998
Holašovice.jpg Холашовице 1998
Litomyšl, Schloss.jpg Литомишел 2000
Holy Trinity Column.jpg Holy Trinity Column in Olomouc 2000
Villa Tugendhat front.JPG Вила Тугендхат 2001
Třebíč Ghetto 'Entry'.jpg Еврејската населба во Требиќ 2003

Швајцарија (9)[уреди]

Слика Објект Година
Muestair Kloster.jpg Бенедиктски манастир Свети Јован 1983
Convent of St Gall.jpg Манастир Свети Гал 1983
The cathedral- Das Münster.JPG Берн - стариот град 1983
Bellinzona 066.jpg Трите замоци во Белинцона 2000
Lake Lugano.jpg Планина Сан Џорџо 2003
Jungfrau4158.jpg Планински реон Јунгфрау-Алетч-Бичхорн 2001
Calfeisental sardona.jpg Glarus thrust 2008
Rivaz.jpg Винарска област Лаваукс 2007
Albulabahn01.jpg Железна линија Ратиен 2008

Шведска (14)[уреди]

Слика Обект Година
Drottningholmpalace.jpg Дротнингхолмска палата 1991
BirkaExcavation1.png Бирка и Хувгорден 1993
Engelsberg-Huettenwerk-01.jpg Engelsberg Ironworks 1993
Tanumshede 2005 rock carvings 5.jpg Танумшеде 1994
Skogskyrk Grav 2006.jpg Скугсширкогорден 1994
Visby stadtmauer.jpg Висби 1995
Gammelstad.jpg Гамелстатска црква 1996
Sapmi Lappland.jpg Лапонија 1996
Fredrikskyrkan Karlskrona.jpg Карлскруна 1998
Öland Gettlinge.jpg Земјоделскиот пејсаж во Оланд 2000
Höga Kusten, Gulf Rödviken near Ullånger, Sweden.jpg Кваркен и Висок Брег 2000, 2006
Stora stöten.jpg Фалун 2001
Grimetonmasterna.jpg Радиостаница Варберг 2004
Hammerfest Meridianstein.jpg Ретска железница 2005