Список на рурални окрузи во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Поврзано: Урбани окрузи во Германија
  •  Окрузи во Германија
  •  Слободни градови во Германија
Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

Во Германија има вкупно 295 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

  • Баварија: 71
  • Баден-Виртемберг: 35
  • Бранденбург: 14
  • Долна Саксонија: 38 (вклучувајќи го регионот Хановер)
  • Мекленбург-Западна Померанија: 6
  • Рајнска област-Пфалц: 24
  • Саксонија: 10
  • Саксонија-Анхалт: 11
  • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
  • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
  • Тирингија: 17
  • Хесен: 21
  • Шлезвиг-Холштајн: 11

Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 295 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 95.946 1626,10 59
09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 128.435 783,09 164
16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 100.951 939,83 107
09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 125.858 1214,40 104
08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 187.123 1357,32 138
16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 93.605 569,08 164
07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 129.166 641,98 201
09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 106.965 569,36 188
15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 86.878 2292,52 38
07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 125.173 588,13 213
09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 103.074 1255,80 82
03451 Амерланд Долна Саксонија Верстерстеде 118.489 728,23 163
09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 178.914 1971,80 91
15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 168.475 1452,71 116
07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 125.837 786,95 160
09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 240.911 1071,10 225
03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 186.673 1287,20 145
05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 545.067 707,15 771
09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 172.791 699,21 247
07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 130.927 594,83 220
09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 102.865 1136,94 90
07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 155.306 863,72 180
09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 122.118 1110,67 110
09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 104.637 1273,09 82
09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 144.425 1167,37 124
12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 173.193 1494,33 116
14625 Бауцен Саксонија Бауцен 308.350 2390,65 129
08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 367.208 617,83 594
06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 262.322 719,54 365
15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 174.001 2366,19 74
07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 110.833 1177,70 94
09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 102.346 839,97 122
08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 187.747 1409,82 133
07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 81.135 778,61 104
08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 205.843 664,79 310
05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 364.271 1419,35 257
08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 247.711 1378,33 180
15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 186.081 1413,47 132
09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 130.387 966,46 135
16071 Вајмар Тирингија Аполда 81.704 803,03 102
09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 92.331 970,90 95
06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 156.607 1848,58 85
08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 163.699 1131,19 145
05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 272.623 1316,80 207
16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 126.283 1304,80 97
05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 457.033 1042,50 438
03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 89.126 821,92 108
06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 100.356 1024,70 98
07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 198.852 988,68 201
06440 Ветерау Хесен Фридберг 295.408 1100,70 268
09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 158.580 967,56 164
15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 130.699 1929,89 68
03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 56.362 656,68 86
01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 189.043 1263,00 150
03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 120.117 722,48 166
07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 61.073 910,98 67
09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 73.783 606,41 122
09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 85.443 1012,28 84
08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 247.835 642,36 386
14626 Герлиц Саксонија Герлиц 262.168 2106,07 124
07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 124.889 463,27 270
03152 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 247.988 1117,50 222
09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 120.696 762,37 158
06531 Гисен Хесен Гисен 253.820 854,64 297
05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 352.334 967,13 364
03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 171.015 1562,80 109
09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 150.478 1527,97 98
06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 229.167 482,03 475
12065 Горен Хафел Бранденбург Оранинбург 202.162 1795,77 113
12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 115.212 1216,65 95
03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 138.655 965,07 144
16067 Гота Тирингија Гота 135.155 935,59 144
16076 Грајц Тирингија Грајц 102.167 843,49 121
06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 257.301 453,05 568
03456 Грофство Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 133.652 980,75 136
12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 160.314 2261,09 71
06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 285.407 658,51 433
09174 Дахау Баварија Дахау 144.407 579,16 249
09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 115.374 861,13 134
09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 93.129 792,05 118
09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 92.565 877,84 105
03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 209.671 1987,60 105
05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 258.385 941,39 274
01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 132.665 1428,20 93
09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 137.484 1230,20 112
07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирхајмболанден 75.508 645,46 117
09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 129.422 1274,60 102
09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 133.007 549,38 242
12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 107.649 1889,30 57
08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 157.399 679,88 232
03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 312.855 2881,40 109
05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 322.731 408,31 790
08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 192.092 573,69 335
09177 Ердинг Баварија Ердинг 130.238 870,72 150
09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 132.012 564,51 234
08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 508.577 641,50 793
15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 189.217 1433,41 132
16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 83.654 1148,41 73
16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 84.001 816,99 103
16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 110.307 1034,58 107
15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 201.210 1425,86 141
13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 238.185 3927,00 61
13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 223.109 3188,00 70
01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 263.202 1344,39 196
16068 Земерда Тирингија Земерда 70.833 804,22 88
05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 274.904 1131,64 243
08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 127.272 1204,36 106
05974 Зоест Северна Рајна-Вестфалија Зоест 294.971 1328,27 222
16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 57.252 433,36 132
16070 Илм Тирингија Арнштат 108.958 843,30 129
03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 92.801 1453,90 64
08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 306.484 1511,57 203
09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 134.771 1395,09 97
12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 99.125 2509,22 40
01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 197.835 1392,00 142
15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 92.367 1576,66 59
07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 97.180 953,67 102
07337 Јужен Вајнштрасе Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 108.752 639,89 170
07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 104.443 639,85 163
08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 150.709 797,52 189
09372 Кам Баварија Кам 125.553 1509,96 83
08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 427.106 1085,00 394
06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 233.352 1292,80 181
09273 Келхајм Баварија Келхајм 115.232 1066,80 108
16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 77.656 1035,13 75
09675 Кицинген Баварија Кицинген 88.097 684,15 129
05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 302.698 1232,10 246
03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 160.033 1418,18 113
09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.719 590,44 147
05558 Коесфелд Северна Рајна-Вестфалија Коесфелд 215.282 1110,20 194
08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 270.568 817,97 331
07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 63.475 719,42 88
09476 Кронах Баварија Кронах 68.484 651,54 105
07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 71.766 573,41 125
03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 197.433 2072,57 95
09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 72.898 656,41 111
14729 Лајпциг Саксонија Борна 257.596 1646,78 156
06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 251.327 1066,51 236
09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 114.926 804,49 143
09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 150.316 1348,07 112
03457 Лер Долна Саксонија Лер) 164.202 1086,03 151
08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 220.606 806,81 273
06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 169.964 738,48 230
09776 Линдау Баварија Линдау 78.939 323,37 244
03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 175.640 1323,35 133
05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 345.374 1246,29 277
03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 48.928 1220,46 40
09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.644 519,95 128
08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 516.748 686,82 752
13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 211.965 4750,00 45
07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 210.035 817,06 257
06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 404.995 1397,52 290
08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 129.842 1304,42 100
06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 228.021 229,39 994
09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 126.295 1321,41 96
07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 202.222 605,85 334
14627 Мајсен Саксонија Мајсен 243.716 1452,39 168
15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 144.735 1448,67 100
06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 241.656 1262,56 191
13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 262.412 5468,00 48
05962 Меркиш Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 416.240 1058,99 393
12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 186.925 2127,99 88
10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.135 555,13 186
05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 476.633 407,09 1171
09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 109.227 805,31 136
09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 127.909 715,68 179
05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 309.356 1152,22 268
09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 329.981 667,27 495
09182 Мисбах Баварија Мисбах 96.049 863,50 111
08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 141.847 1126,29 126
03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 120.225 1398,90 86
09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 165.000 800,09 206
09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 92.700 739,75 125
07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 179.812 626,79 287
09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 127.826 1344,23 95
10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 133.222 249,21 535
09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 97.482 1267,40 77
09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 95.447 1429,70 67
09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 166.643 515,54 323
16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 85.380 710,94 120
03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 135.418 1267,00 107
05374 Обербергиш Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 270.290 918,54 294
06437 Оденвалд Хесен Ербах 96.201 623,97 154
12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 177.047 2242,71 79
05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 187.437 1248,86 150
03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 125.413 1063,06 118
05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 134.947 710,81 190
08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 411.700 1850,74 222
03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 350.444 2121,59 165
03156 Остероде Долна Саксонија Остероде 75.245 635,99 118
03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 110.816 650,73 170
06438 Офенбах Хесен Диценбах 338.300 356,29 950
05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 296.688 1245,94 238
03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 130.047 534,73 243
09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 185.671 1530,04 121
01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 301.223 664,23 453
01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 126.643 1082,71 117
12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 204.388 2575,05 79
12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 78.799 2123,31 37
09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 119.987 760,75 158
08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 272.425 1631,80 167
05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 456.602 704,54 648
05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 582.280 1153,34 505
07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 121.838 782,31 156
08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 527.287 1061,72 497
05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 440.602 576,33 764
07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 148.079 304,86 486
07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 101.002 962,94 105
06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 181.190 811,48 223
05378 Рајниш-Бергиш Северна Рајна-Вестфалија Бергиш Гладбах 278.440 437,49 636
08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 222.472 738,82 301
09276 Реген Баварија Реген 76.257 975,06 78
09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 185.980 1392,50 134
05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 613.878 760,36 807
08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 408.827 858,14 476
09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.965 1021,87 78
01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 268.075 2185,90 123
09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 249.810 1439,50 174
08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 274.691 1094,04 251
13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 210.555 3421,00 62
09576 Рот Баварија Рот 123.431 895,18 138
09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 117.654 1281,60 92
08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 135.553 769,43 176
03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 161.780 2070,02 78
14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Бухолц 351.309 1828,35 192
14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 245.939 1653,64 149
10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 88.556 476,14 186
10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 325.978 410,61 794
10044 Сарлуј Сар Сарлуј 195.976 459,08 427
10045 Сарпфалц Сар Хомбург 143.851 418,52 344
14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 197.346 2020,08 98
01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 161.923 2046,98 79
13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 155.265 2117,00 73
14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 314.591 2112,40 149
12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 159.686 2092,10 76
08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 214.894 519,16 414
09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 73.457 1085,08 68
09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 170.364 1534,00 111
07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 143.893 1091,00 132
08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 132.476 734,35 180
12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 122.484 3058,10 40
05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 391.622 542,62 722
16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 104.245 975,48 107
03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 132.129 787,69 168
03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 133.462 812,54 164
05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 294.921 563,26 524
09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 208.272 434,77 479
09573 Фирт Баварија Цирндорф 114.513 307,56 372
06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 106.383 1459,00 73
14523 Фогтланд Саксонија Плауен 233.970 1309,85 179
09474 Форхајм Баварија Форхајм 113.424 642,96 176
09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 169.010 801,76 211
09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 77.626 984,21 79
03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 97.327 607,85 160
08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 115.055 870,68 132
06631 Фулда Хесен Фулда 216.314 1380,40 157
08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 127.608 627,12 203
03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 135.772 1873,50 72
08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 324.543 1100,00 295
05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 248.233 628,01 395
03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.532 796,18 187
03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.112.675 2290,50 486
03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 240.548 1244,60 193
15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 223.094 2104,19 106
09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.090 956,52 88
12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 153.294 1717,15 89
05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 142.788 1199,96 119
03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 90.391 673,80 134
06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 119.651 1097,20 109
05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 248.988 450,06 553
16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 65.032 937,38 69
03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 275.330 1205,80 228
08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 107.498 776,75 138
03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 72.459 692,48 105
09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 97.096 892,50 109
05958 Хохзауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 261.999 1959,20 134
14524 Цвикау Саксонија Цвикау 327.062 949,33 345
03351 Целе Долна Саксонија Целе 175.706 1545,03 114
08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 184.658 917,71 201
03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 156.039 675,59 231
09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 113.007 841,29 134
06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 179.429 1538,60 117
09376 Швандорф Баварија Швандорф 143.060 1472,88 97
08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 204.585 1025,24 200
08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 186.928 1484,06 126
01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 195.135 2071,59 94
16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 125.574 1210,14 104
12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 120.178 1647,89 73
03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 195.779 1266,00 155
01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехое 130.017 1056,24 123
05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 434.481 1792,61 242
09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 130.811 488,01 268
15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 116.666 2423,04 48
01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдеслое 234.674 766,27 306
09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 97.323 1202,24 81

Забелешки[уреди]

  1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
  3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
    Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
    Регион Хановер: од 1 ноември 2001
    Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5
  2. Баден-Виртемберг: „Население и развој“ (на германски). „Статистичко биро на Баден-Виртемберг“. 31 декември 2012. https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/LaenderRegionen/Regionales/Gemeindeverzeichnis/Administrativ/Archiv/GVAuszugQ/AuszugGV3QAktuell.xls?__blob=publicationFile.  состојба 31 декември 2012
    Баварија: „Преглед на состојбата на населението“. „Баварска служба за статистика и обработка на податоци“. 31 декември 2013. https://www.statistikdaten.bayern.de/genesis/online?sequenz=tabelleErgebnis&selectionname=12411-001.  (германски) состојба 31 декември 2013
    Бранденбург: „Bevölkerung im Land Brandenburg nach amtsfreien Gemeinden, Ämtern und Gemeinden 31. Dezember 2012 (XLS-Datei; 83 KB) (Einwohnerzahlen auf Grundlage des Zensus 2011)“] (на германски). „Статистичка служба за Берлин и Бранденбург“. 31 декември 2011. https://www.statistik-berlin-brandenburg.de/Publikationen/OTab/2013/OT_A01-12-00_124_201212_BB.xls.  состојба 31 декември 2012
    Хесен: „Население на општините во Хесен“. „Статистичка служба на Хесен“. 6 Септември 2014. http://www.statistik-hessen.de/themenauswahl/bevoelkerung-gebiet/regionaldaten/bevoelkerung-der-hessischen-gemeinden/index.html.  (германски) Stand 31 декември 2013
    Mecklenburg-Vorpommern: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2013“. „Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија“. 23 Септември 2014. http://service.mvnet.de/statmv/daten_stam_berichte/e-bibointerth01/bevoelkerung--haushalte--familien--flaeche/a-i__/a123__/2013/daten/a123-2013-22.xls.  (германски) Stand 31 декември 2013
    Niedersachsen: „Густина на населеноста на градовите и окрузите - Став 31.12.2012“. Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. http://www1.nls.niedersachsen.de/statistik/.  состојба 31 декември 2012
    Северна Рајна-Вестфалија: „Населеност на местата“. „Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија“. 6 Септември 2014. http://www.it.nrw.de/statistik/a/daten/bevoelkerungszahlen_zensus/index.html.  (германски) состојба 31 декември 2013
    Рајнска област-Пфалц: „Население на заедниците на 31 декември 2012“. „Статистичка служба на Рајнската област-Пфалц“. 2013. https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/LaenderRegionen/Regionales/Gemeindeverzeichnis/Administrativ/Archiv/GVAuszugQ/AuszugGV3QAktuell.xls?__blob=publicationFile.  (германски) состојба 31 декември 2012
    Сар: „Fläche und Bevölkerung - Stand: 31.12.2013 (Basis Zensus 2011)“ (на германски). „Статистичка служба на Сар“. 9 Септември 2014. http://www.saarland.de/dokumente/thema_statistik/FB311213_nZPROECK2.pdf.  состојба 31 декември 2013
    Саксонија: „Statistisches Landesamt des Freistaates Sachsen – Bevölkerung des Freistaates Sachsen jeweils am Monatsende ausgewählter Berichtsmonate nach Gemeinden“ (на германски). „Статистичко биро на Саксонија“. 6 Септември 2014. http://www.statistik.sachsen.de/download/010_GB-Bev/Bev_Z_Gemeinde_akt.pdf.  состојба 31 декември 2013
    Саксонија-Анхалт: „Население по општини на 31.12.2012“ (на германски). „Статистичка служба на Саксонија-Анхалт“. јануари 2014. http://164.133.154.247/download/stat_berichte/6A102_hj_2012_02.pdf.  состојба 31 декември 2012
    Шлезвиг-Холштајн: „Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн на 31 декември 2013“. „Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн“. 25 јули 2013. http://www.statistik-nord.de/uploads/tx_standocuments/A_I_2_vj134_Zensus_SH.xlsx.  (германски) состојба 31 декември 2013
    Тирингија: „Население по општини, надлежни општини и општински заедници“ (на германски). „Статистичка служба на Тирингија“. 16 јули 2013. http://www.statistik.thueringen.de/datenbank/TabAnzeige.asp?GGglied=2&GGTabelle=lk&GGTabelle=gem&GGTabelle=erf&GGTabelle=vg&tabelle=gg000102%7C%7CBev%F6lkerung+der+Gemeinden%2C+erf%FCllenden+Gemeinden+und+Verwaltungsgemeinschaften+nach+Geschlecht&startpage=99&csv=&richtung=&sortiere=&vorspalte=1&tit2=&TIS=&SZDT=&anzahlH=-5&fontgr=12&mkro=&AnzeigeAuswahl=&XLS=&auswahlNr=&felder=0&felder=1&felder=2&zeit=2013%7C%7Cs1.  состојба 31 декември 2013
  3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

Надворешни врски[уреди]