Список на пустини по површина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на пустини во светот подредени по површина. Опфатени се сите пустини со површина над 50.000 км².


Список[уреди]

Ранг Назив Тип Слика Површина
(км²)
Место
1 Антарктичка Пустина поларна Antarctica 6400px from Blue Marble.jpg 13.800.000 13.829.430[1] Антарктика
2 Арктик поларна Arctica surface.jpg 13.700.000 13.726.937[2] Алјаска (САД), Канада, Финска, Гренланд (Данска), Исланд, Норвешка, Русија и Шведска
3 Сахара суптропска Sahara satellite hires.jpg 09.100.000 9.100.000+ Алжир, Чад, Египет, Еритреја, Либија, Мали, Мавританија, Мароко, Нигер, Судан, Тунис и Западна Сахара
4 Арабиска Пустина суптропска Arabian Desert.png 02.331.000 2.330.000[3] Ирак, Јордан, Кувајт, Оман, Катар, Саудиска Арабија, ОАР и Јемен
5 Гоби студенозимна Gobi.png 01.300.000 1.300.000 Кина и Монголија
6 Калахари суптропска Kalahari.png 00.900.000 900.000[4] Ангола, Боцвана, Намибија и ЈАР
7 Патагонска Пустина студенозимна Patagonian.png 00.673.000 670.000 Аргентина и Кина
8 Голема Викториина Пустина суптропска IBRA 6.1 Great Victoria Desert.png 00.647.000 647.000[2] Австралија
9 Сириска Пустина суптропска Syrian Desert.png 00.520.000 520.000[2] Ирак, Јордан и Сирија
10 Големосливна Пустина студенозимна Greatbasinmap.png 00.492.000 492.000[2] САД
11 Чивавска Пустина суптропска Chihuahua desert.jpg 00.450.000 450.000[2] Мексико и САД
12 Голема Песочна Пустина суптропска Australia deserts.PNG 00.400.000 400.000[2] Австралија
13 Каракум студенозимна Karakum.png 00.350.000 350.000[2] Туркменистан
14 Колорадска Висорамнина студенозимна Four corners.jpg 00.337.000 337.000[2] САД
15 Сонора суптропска Mojave-sonoran deserts.png 00.310.000 310.000[2] Мексико и САД
16 Кизилкум студенозимна Kyzyl Kum.png 00.300.000 300.000[2] Казахстан, Туркменистан и Узбекистан
17 Такла Макан студенозимна Taklamakan.png 00.270.000 270.000 Кина
18 Тар суптропска Thar Desert satellite.jpg 00.200.000 200.000[5] Индија и Пакистан
19 Гибсонова Пустина суптропска IBRA 6.1 Gibson Desert.png 00.155.000 156.000[6] Австралија
20 Симпсонова Пустина суптропска Simpson-Desert-2007-12-16-NASA.jpg 00.145.000 145.000[2] Австралија
21 Атакама свежокрајбрежна Atacama.png 00.140.000 140.000[2] Чиле и Перу
22 Мохаве суптропска Mojave-sonoran deserts.png 00.124.000 124.000[7][8] САД
23 Намиб свежокрајбрежна Namib desert MODIS.jpg 00.081.000 81.000[2] Ангола и Намибија
24 Дешете Кевир студенозимна Kavir.png 00.077.000 77.000[9] Иран
25 Деште Лут студенозимна Dasht-e Lut Iran 2006-02-28 ISS012-E-18779.jpg 00.052.000 52.000[9] Иран

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Ward, Paul (2001). Antarctica Fact File/
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 „Largest Desert in the World“. http://geology.com/records/largest-desert.shtml. конс. 27 декември 2011. 
  3. „Arabian Desert“. http://www.britannica.com/eb/article-9110527/Arabian-Desert. конс. 28 декември 2007. 
  4. Bass, Karen (1 февруари 2009). „Nature's Great Events:The Okavango Delta, Kalahari Desert“. „press.uchicago.edu“. University of Chicago Press. http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/9780226471549_blad.pdf. конс. 26 април 2012. 
  5. Thar Desert - Britannica Online Encyclopedia
  6. „Interesting facts about Western Australia“. „landgate.wa.gov.au“. Western Australian Land Information Authority. http://www.landgate.wa.gov.au/corporate.nsf/web/Interesting+Facts+About+Western+Australia. конс. 26 април 2012. 
  7. „Mapping Perennial Vegetation Cover in the Mojave Desert“. „pubs.usgs.gov“. USGS Western Geographic Science Center. 1 јуни 2011. http://pubs.usgs.gov/fs/2011/3077/fs2011-3077.pdf. конс. 8 април 2012. 
  8. „Recoverability and Vulnerability of Desert Ecosystems“. „http://mojave.usgs.gov/“. USGS. 3 март 2006. http://mojave.usgs.gov/rvde/. конс. 14 април 2012. 
  9. 9,0 9,1 Wright, John W. (ed.); Editors and reporters of The New York Times (2006). „The New York Times Almanac“ (2007 издание). New York, New York: Penguin Books. стр. 456. ISBN 0-14-303820-6. 


Шаблон:Пустини