Список на прекари на државите во САД

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е листа на прекари на државите во САД, и официјални и традиционални (официјалните државни прекари се со задебелени букви).

Држава Прекар(и)
Ајдахо
  • Држава на скапоцениот камен (Gem State)
  • Земја на компирите (Potatoland)
Ајова
  • Држава на јастребот (Hawkeye State)
  • Држава на пченката (Tall Corn State)
Алабама
(Нема официјален прекар)
  • Држава на памукот (Cotton State)[1]
  • Срцето на Дикси (Heart of Dixie)[2][1]
  • Држава на овесот (Yellowhammer State)[1]
  • Држава на камелиите (Camellia State)
Аљаска
  • Голема земја (Great Land)
  • Последна граница (Last Frontier)
Аризона
  • Држава на Апачите (Apache State)
  • Држава на бакарот (Copper State)
  • Држава на Големиот кањон (Grand Canyon State)
Арканзас
  • Држава на мечките (Bear State)
  • Земја на можностите (Land of Opportunity)
  • Природна држава (Natural State)
  • Чудесна држава (Wonder State)
  • Каква држава! (What a State!)
Вајоминг
  • Држава на каубоите (Cowboy State)
  • Држава на еднаквоста (Equality State)
  • Држава на парковите (Park State)
Вашингтон
  • Зимзелена држава (*Evergreen State)[3]
Вермонт
  • Држава на зелената планина (Green Mountain State)
Вирџинија
  • Мајка на претседателите (Mother of Presidents)
  • Стариот Доминион (Old Dominion)
Висконсин
  • Американска земја на млечните производи (America's Dairyland)
  • Американска кошница за леб (America's Bread Basket)
  • Држава на јазовците (Badger State)
  • Држава на сирењето (Cheese State)
Делавер
  • Држава на дијамантите (Diamond State)
  • Првата држава (First State)
  • Земја на безданочно купување (Land of Tax-Free Shopping)
  • Мало чудо (Small Wonder)
Западна Вирџинија
  • Планинска држава (Mountain State)
Илиноис[4]
  • Земјата на Линколн (Land of Lincoln)
  • Земја на прериите (Prairie State)
Индијана
  • Crossroads of America
  • Држава на Хужерите (Hoosier State) (Хужер е назив за жител на Индијана)
  • Држава на гостопримството (Hospitality State)
Јужна Дакота
  • Држава на којотите (Coyote State)
  • Држава на бесконечна различност (Land of Infinite Variety)
  • Држава на Маунт Ришмор (Mount Rushmore State)
  • Држава на сонцето (Sunshine State)
  • Другата бела држава (The Other White State)
Јужна Каролина
  • Држава на палметото (Palmetto State) (Палмето е вид палма)
Јута
  • Држава на пчелните кошници (Beehive State)
  • Држава на мормоните (Mormon State)
Калифорнија
  • Држава на Ел Дорадо (El Dorado State)
  • Златна држава (Golden State)
  • Златен Запад (Golden West)
  • Држава на грозјето (Grape State)
  • Земја на мед и млеко (Land of Milk and Honey)
  • Држава на забавата (Entertainment State)
  • Земја на огновите (Land of the Fires)
  • Држава на филмовите (Movie State)
Канзас
  • Држава на Џејхоците (Jayhawk State) (Џејхок е назив за жител на Канзас)
  • Држава на сончогледот (Sunflower State)
Кентаки
  • Држава на сината трева (Bluegrass State) (Сина трева е вид на трева)
Колорадо
  • Столетна држава (Centennial State)[5]
  • Разнобојно Колорадо (Colorful Colorado)[5]
  • Највисоката држава (Highest State)[6]
  • Мајка на реките (Mother of Rivers)
  • Швајцарија на Америка[6]
Федерален округ Колумбија
  • Чоколаден град (Chocolate City)
  • Федералниот град (The Federal City)
  • Округот (The District)
Конектикат
  • Арсеналот на нацијата (Arsenal of the Nation)
  • Држава на уставот (Constitution State)[7]
  • Држава на провизиите (Provisions State)[7]
Луизијана
  • Дете на Мисисипи (Child of the Mississippi)
  • Држава на креолите (Creole State)
  • Држава на пеликаните (Pelican State)
  • Рај за спортистите (Sportsman's Paradise)
  • Шеќерна држава (Sugar State)
Масачусетс
  • Заливска држава (Bay State)
  • Колонијална држава (Colony State)
  • Старата колонија (Old Colony)
  • Духот на Америка (The Spirit of America)
  • Тексачусетс (Taxachusetts)
Мејн
  • Држава на боровите (Pine Tree State)
  • Земја на одморот (Vacationland)
Мериленд
  • Држава на кокардите (Cockade State)
  • Слободната држава (Free State)
  • Држава на спомениците (Monumental State)
  • Држава на старите граници (Old Line State)
Минесота
  • Држава на верверичките (Gopher State) (Гофер (Gopher) е глодар сличен на верверичката)
  • Земја на 10 000 езера (Land of 10,000 Lakes)
  • Земја на езерата (Land of Lakes)
  • Земја на сини води (Land of Sky-Blue Waters)
  • Држава на северната ѕвезда (North Star State)
Мисисипи
  • Држава на гостопримството (Hospitality State)
  • Држава на магнолиите (Magnolia State)
Мисури
  • Држава на златните коцки (Bullion State)
  • Држава на пештерите (Cave State)
  • Држава на оловото (Lead State)
  • Држава на озарките (Ozark State)
  • Држава „Покажи ми“ (Show Me State)
Мичиген
  • Држава на големите езера (Great Lakes State)
  • Чудсната земја на зимската вода (Winter Water Wonderland)
  • Државата на Волверин (Wolverine State)
Монтана
  • Земја на големото небо (Big Sky Country)
  • Последното најдобро место (The Last Best Place)
  • Држава на богатството (Treasure State)
Небраска
  • Држава на говедското (Beef State)
  • Држава на Корнхаскерите (Cornhusker State) (Корнхаскер е назив за жител на Небраска)
  • Држава на садачите на дрвја (Tree Planter's State)
  • Држава на јадење бубачки (Bug-eating State)
Невада
  • Држава роденa за битки (Battle-Born State)
  • Сребрената држава (Silver State)
Њујорк
  • Империската држава (Empire State)
Њу Мексико
  • Живописната држава (The Colorful State)
  • Земја на чарот (The Land of Enchantment)
Њу Хемпшир
  • Гранитната држава (Granite State)[8]
  • Мајка на реките (Mother of Rivers)[8]
  • Држава на бели планини (White Mountain State)[8]
  • Американска Швајцарија (Switzerland of America)[8]
Њу Џерси
  • Држава на градините (Garden State)
Оклахома
  • Земја на црвениот човек (Land of the Red Man)
  • Држава на сунерите (Sooner State)
Охајо
  • Држава на дивите костени (Buckeye State) (Buckeye е вид американски див костен)
  • Место на раѓање на авијацијата (Birthplace of Aviation)[9]
  • Мајка на модерните претседатели (Mother of Modern Presidents)
Орегон
  • Држава на глодарите (Beaver State)
  • Држава на Сојузот (Union State)
  • Пацифичка земја на чудата (Pacific Wonderland)[10]
Пенсилванија
  • Пиштолванија (Pistolvania)
  • Држава на независноста (Independence State)
  • Држава на клучниот камен (Keystone State)
  • Држава на квекерите (Quakers State)
Род Ајленд
  • Малечкиот Роуди (Little Rhody)
  • Океанска држава (Ocean State)
  • Држава на плантажите (Plantation State)
Северна Дакота
  • Држава на фликертејловите (Flickertail State) (фликертејл е вид верверичка)
  • Држава на мировните градини (Peace Garden State)
  • Држава на Сиуксите (Sioux State)
Северна Каролина
  • Старата северна држава (Old North State)
  • Држава на Тархилците (Tar Heel State) (Тар Хил е стар назив за жителите на Северна Каролина)
  • Државата на Терпентин (Turpentine State)
Тексас
  • Држава на каубоите (Cowboy State)
  • Држава на осамената ѕвезда (Lone Star State)
Тенеси
  • Држава на оревите (Butternut State)
  • Држава на доброволците (Volunteer State)
Хаваи
  • Држава-Алоха (Aloha State)
  • Држава на ананасот (Pineapple State)
  • Држава на винижитото (Rainbow State)
Флорида
  • Полуостров-држава (Peninsula State)
  • Држава на ураганите (Hurricane State)
  • Тропска држава (Tropical State)
  • Држава на цвеќето (Flower State)
  • Држава на Сонцето (Sunshine State)
Џорџија
  • Држава на праските (Peach State)
  • Империската држава на Југот (Empire State of the South)

Наводи[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Alabama Emblems, Symbols and Honors“. Alabama Department of Archives & History. 20 април 2006. http://www.archives.state.al.us/emblems/emblems.html. конс. 18 март. „Алабама нема официјален прекар.“ 
  2. „Heart of Dixie“. „Alabama Emblems, Symbols and Honors“. Alabama Department of Archives & History. 29 јуни 2004. http://www.archives.state.al.us/emblems/Heart_of_Dixie.html. конс. 18 март. 
  3. „Symbols of Washington State“. Washington State Legislature. http://www1.leg.wa.gov/Legislature/StateSymbols/. 
  4. „Illinois“ (HTML). „Illinois State Symbols & Emblems“. http://www.netstate.com/states/intro/il_intro.htm. 
  5. 5,0 5,1 „Colorado State Name and Nicknames“ (HTML). „Colorado State Symbols & Emblems“. State of Colorado, Department of Personnel & Administration, Colorado State Archives. http://www.colorado.gov/dpa/doit/archives/history/symbemb.htm#Name. 
  6. 6,0 6,1 „Colorado“ (HTML). „NetState.com“. NState, LLC.. http://www.netstate.com/states/intro/co_intro.htm. 
  7. 7,0 7,1 STATE OF CONNECTICUT, Sites º Seals º Symbols; Connecticut State Register & Manual; retrieved on 4 јануари, 2007
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 „State of New Hampshire Division of Travel and Tourism Development“ (HTML). „State Facts“. http://www.visitnh.gov/about-new-hampshire/state-facts.aspx. 
  9. „It's official: Ohio IS the birthplace of aviation“. The Cincinnati Enquirer. 14 јуни 2003. http://www.enquirer.com/editions/2003/06/14/loc_ohioflight14.html. 
  10. „Oregon's license plate from 1960 to circa 1966“. Plate Shack. http://www.plateshack.com/oregon/oregon3.html.