Список на планетарни системи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Број на откриени егзопланети годишно во периодот од 1989 до 2010 г. Боите ги означуваат методите на откривање:

Ова е список на 53-те планетарни системи , вклучувајќи го Сончевиот систем, подредени по оддалеченост од матичната ѕвезда. Табелата содржи информации за координатите, спектралните и физичките својства и бројот на потврдени планети. Двете најважни ѕвездени својства се масата и металичноста бидејќи како се образува планетарниот систем. Оние со поголема маса и металичност имаат повеќе планети кои се воедно и помасивни.

Највеќето наведени ѕвезди се од сончев тип, претежно во спектралните класи F, G и K, бидејќи астрономите обично наоѓаат планети околу ѕвезди слични на Сонцето. Некои ѕвезди се џинови, што потрошиле сиот водород во јадрото. Со пронаоѓањето на планети околу џиновски ѕвезди, научниците дознаваат за еволуцијата на планетарните системи и промената во карактеристиките на планетите со текот на еволуцијата на матичната ѕвезда.

Постојат 371 ѕвезди со само по една позната планета и 53 ѕвезди со повеќе од една. Од нив, 34 имаат по 2 планети, 10 имаат по три, 5 со четири, 1 со пет, 2 со шест и 1 со осум. Ѕвезда со највеќе потврдени планети е Сонцето (8). Најмасивната матична ѕвезда е Ипсилон Таури (2,723 M), а најнемасивна е 2M J044144 (0,021 M). Најбогата со метал е 1RXS 1609 (0,616 dex, 4,13 × Sun), а најсиромашна е HIP 13044 (−2,086, 0,0082 × Sun). Најблиската егзопланетарна матична ѕвезда е Ипсилон Еридијани (10 сг), а најоддалечената е MOA-2008-BLG-310L (23807 сг). Гледано од Земјата, по изглед најсјајна е Полукс (1,15), а најбледа е OGLE-2005-BLG-390L (27,98).

Егзопланети[уреди]

Обоените редови означуваат дека ѕвездата има барем три планети.

Ѕвезда
Соѕвездие
Ректасцензија
Деклинација
Привидна величина
Оддалеченост (сг)
Спектрален тип
Маса (M)
Полупречник (R)
Температура (K)
Металичност [Fe/H]
Старост (Гг)
Потврдени планети
Сонце −26,74 0,000016 G2V 1,000 1,000 5778 0,000 4,572 8
Глизе 876 Водолија 22ч 53м 16,73с −14° 15′ 49,3″ 10,17 15 M4V 0,334 0,356 3348 0,054 4,893 4
Глизе 581 Терезија 15ч 19м 26,83с −07° 43′ 20,2″ 10,56 20 M3V 0,311 0,378 3484 −0,335 4,326 4
61 Виргинис Девица 13ч 18м 24,31с −18° 18′ 40,3″ 4,74 28 G5V 0,954 0,945 5531 −0,008 8,960 3
55 Канцри Рак 08ч 52м 35,81с +28° 19′ 50,9″ 5,95 40 G8V 1,026 0,887 5217 0,290 5,543 5
HD 69830 Крма 08ч 18м 23,95с −12° 37′ 55,8″ 5,95 41 K0V 0,856 0,895 5385 −0,045 7,446 3
HD 40307 Сликар 05ч 54м 04,24с −60° 01′ 24,5″ 7,17 42 K2,5V 0,752 0,716 4977 −0,308 1,198 3
Ипсилон Андромедае Андромеда 01ч 36м 47,84с +41° 24′ 19,7″ 4,09 44 F8V 1,010 1,699 6107 0,086 3,781 4
47 Урасе Мајорис Голема Мечка 10ч 59м 27,97с +40° 25′ 48,9″ 5,10 46 G0V 1,029 1,241 5892 0,003 7,434 3
Му Арае Олтар 17ч 44м 08,70с −51° 50′ 02,6″ 5,15 51 G3IV-V 1,077 1,246 5704 0,277 6,413 4
HD 113538 Кентаур 13ч 04м 57,48с −52° 26′ 34,5″ 9,10 52 K9V 0,698 0,650 4685 −0,167 1,278 2
Глизе 777 Лебед 20ч 03м 37,41с +29° 53′ 48,5″ 5,71 52 G6IV 1,037 2,348 5588 0,248 12,110 2
HD 128311 Воловар 14ч 36м 00,56с +09° 44′ 47,5″ 7,51 54 K0V 0,804 0,728 4965 0,080 0,394 2
14 Herculis Херкул 16ч 10м 24,31с +43° 49′ 03,5″ 6,67 57 K0V 0,902 0,895 5311 0,428 0,706 2
83 Леонис Б Лав 11ч 26м 46,28с +03° 00′ 22,8″ 7,57 59 K2V 0,777 0,812 4875 0,355 4,486 2
HD 217107 Риби 22ч 58м 15,54с −02° 23′ 43,4″ 6,18 65 G8IV 1,019 1,080 5646 0,367 7,320 2
HD 60532 Крма 07ч 34м 03,18с −22° 17′ 45,8″ 4,46 83 F6IV-V 1,444 2,520 6095 −0,259 2,671 2
23 Либрае Терезија 15ч 13м 28,67с −25° 18′ 33,6″ 6,45 85 G5V 1,047 1,206 5559 0,230 7,322 2
HD 181433 Паун 19ч 25м 09,57с −66° 28′ 07,7″ 8,38 87 K5V 0,777 0,786 4962 0,327 8,974 3
HD 82943 Водна Змија 09ч 34м 50,74с −12° 07′ 46,4″ 6,54 90 G0V 1,175 1,124 5874 0,273 3,080 2
Ѕвезда
Соѕвездие
Ректасцензија
Деклинација
Привидна величина
Оддалеченост (сг)
Спектрален тип
Маса (M)
Полупречник (R)
Температура (K)
Металичност [Fe/H]
Старост (Гг)
Потврдени планети
HD 11964 Кит 01ч 57м 09,61с −10° 14′ 32,7″ 6,42 107 G5IV 1,125 0,966 5522 0,166 9,561 2
HD 45364 Големо Куче 06ч 25м 38,48с −31° 28′ 51,4″ 8,07 107 G8V 0,815 0,759 5434 −0,166 7,546 2
HD 37124 Бик 05ч 37м 02,49с +20° 43′ 50,8″ 7,68 110 G4V 0,830 0,824 5606 −0,442 3,327 3
HD 12661 Овен 02ч 04м 34,29с +25° 24′ 51,5″ 7,44 114 G6V 1,068 1,116 5742 0,293 7,051 2
HD 169830 Стрелец 18ч 27м 49,48с −29° 49′ 00,7″ 5,91 119 F9V 1,413 1,838 6266 0,210 4,950 2
HD 10180 Мала Водна Змија 01ч 37м 53,58с −60° 30′ 41,5″ 7,33 127 G1V 1,055 1,085 5911 0,083 4,335 6
HD 47186 Големо Куче 06ч 36м 08,79с −27° 37′ 20,3″ 7,79 129 G6V 0,991 0,968 5675 0,228 4,437 2
HR 8799 Пегаз 23ч 07м 28,72с +21° 08′ 03,3″ 5,96 129 A5V 1,472 1,339 7429 −0,466 0,064 4
HIP 49067 Секстант 10ч 00м 47,72с −09° 31′ 00,0″ 9,86 139 K3V 0,744 0,659 4746 −0,066 4,526 2
HD 147018 Јужен Триаголник 16ч 23м 00,15с −61° 41′ 19,5″ 8,37 140 G9V 0,927 0,949 5441 0,101 6,364 2
HD 215497 Тукан 22ч 46м 36,75с −56° 35′ 58,3″ 8,97 142 K3V 0,865 0,850 4852 0,235 4,568 2
HD 155358 Херкул 17ч 09м 34,62с +33° 21′ 21,1″ 7,27 144 G0V 0,873 0,842 5760 −0,680 9,992 2
HD 187123 Лебед 19ч 46м 58,11с +34° 25′ 10,3″ 7,83 157 G5V 1,056 1,165 5714 0,156 5,327 2
HD 11506 Кит 01ч 52м 50,53с −19° 30′ 25,1″ 7,54 169 G0V 1,191 1,376 6058 0,309 5,420 2
HD 9446 Триаголник 01ч 33м 20,18с +29° 15′ 54,5″ 8,35 171 G5V 1,003 0,997 5793 0,093 3,876 2
HIP 14810 Овен 03ч 11м 14,23с +21° 05′ 50,5″ 8,51 174 G5V 0,989 1,024 5485 0,230 5,271 3
HD 125612 Девица 14ч 20м 53,51с −17° 28′ 53,5″ 8,33 177 G3V 1,099 1,052 5897 0,244 2,150 3
HD 183263 Орел 19ч 28м 24,57с +08° 21′ 30,0″ 7,86 180 G2IV 1,172 1,201 5888 0,325 3,303 2
HD 177830 Лира 19ч 05м 20,77с +25° 55′ 14,4″ 7,18 193 K0IV 1,477 2,991 4948 −0,012 4,033 2
Ѕвезда
Соѕвездие
Ректасцензија
Деклинација
Привидна величина
Оддалеченост (сг)
Спектрален тип
Маса (M)
Полупречник (R)
Температура (K)
Металичност [Fe/H]
Старост (Гг)
Потврдени планети
HD 108874 Береникина Коса 12ч 30м 26,88с +22° 52′ 47,4″ 8,74 204 G5V 0,987 1,223 5407 0,143 7,260 2
HD 74156 Hydra 08ч 42м 25,12с +04° 34′ 41,2″ 7,61 210 G0IV 1,236 1,581 6039 0,134 7,375 2
HD 200964 Ждребе 21ч 06м 39,84с +03° 48′ 11,2″ 6,49 223 K0III 1,437 4,302 5164 −0,154 2,992 2
24 Секстантис Секстант 10ч 23м 28,37с −00° 54′ 08,1″ 6,44 253 G5III 1,545 4,902 5098 −0,031 2,697 2
HAT-P-17 Лебед 21ч 38м 08,73с +30° 29′ 19,4″ 10,54 295 K0V 0,857 0,837 5246 0,000 7,751 2
HD 73526 Едро 08ч 37м 16,48с −41° 19′ 08,8″ 9,00 328 G6V 1,020 1,494 5470 0,278 5,589 2
HD 47536 Големо Куче 06ч 37м 47,62с −32° 20′ 23,0″ 5,26 402 K1III 0,944 23,469 4379 −0,684 9,328 2
COROT-7 Еднорог 06ч 56м 07,94с +08° 14′ 08,6″ 11,66 465 K0V 0,926 0,866 5275 0,028 1,479 2
HD 102272 Девица 11ч 46м 23,54с +14° 07′ 26,3″ 8,71 796 K2III 1,886 10,076 4908 0,255 1,527 2
PSR B1257+12 Девица 13ч 00м 03,58с +12° 40′ 56,5″ 24,31 980 пулсар 1,444 0,000023 28856 Н/П 0,797 3
NN Серпентис Змија 15ч 52м 56,13с +12° 54′ 44,7″ 16,67 1593 WD+M 0,646 0,692 18858 1,744 10,153 2
Кеплер-11 Лебед 19ч 48м 27,62с +41° 54′ 32,9″ 13,69 1999 G4V 0,954 1,102 5681 0,003 7,834 6
Кеплер-9 Лира 19ч 02м 17,76с +38° 24′ 03,2″ 13,91 2754 G2V 0,998 1,095 5722 0,167 3,008 3
OGLE-2006-BLG-109L Стрелец 17ч 52м 35,22с −30° 05′ 15,7″ 19,87 4850 M1V 0,513 0,721 3998 −0,215 6,315 2

Поврзано[уреди]