Список на екипи и велосипедисти на Тур де Франс 2012

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Тур де Франс 2012 било 99. издание на трката, една од велосипедските Гранд Тур. Настапиле 22 велосипедски екипи. Осумнаесет од овие екипи биле повикани на трката, бидејќи се дел од Светската турнеја, додека четири континентални екипи, една холандски и три француски, биле исто така дополнително поканети.[1]. Трката започнала во белгискиот град Лиеж[2] на 30 јуни, а завршила традиционално на Шанзелизе во Париз на 22 јули.

Екипи, кои учествувале:

Аг2р-Ла Мондијал
Кофидис
Лампре-ИСД
Орика-ГринЕЏ
Сор-Сожасун
Тим Скај
Аргос-Шимано
Еускалтел-Еускади
Ликвигас-Канондејл
Омега Парма-Квик Степ
Тим Јуропкар
Вакансолел-ДКМ
Астана
ФДЖ-БигМет
Лото-Белисол
Рабобанк
Тим Катјуша
БМЦ Рејсинг Тим
Гармин-Шарп
Мувистар Тим
РадиоШек-Нисан
Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк

Почетен список[уреди]

Во неделите пред трката, неколку екипи веќе го објавиле нивниот состав, но до почетокот, ова останало официјално непотврдено[3]:

Легенда
Бр. Почетен број носен од возачот во текот на трката
* Ги означува возачите родени на или по 1 јануари 1987, кои се во можност да се натпреваруваат за пласманот за млад возач
ДНС Означува возач, кој не стартувал и етапата на која тоа се случило
ДНФ Означува возач, кој не завршил и етапата на која тоа се случило
ХД Означува возач, кој завршил надвор од временската граница и етапата на која тоа се случило
ДСК Означува возач, кој бил дисквалификуван од трката и етапата на која тоа се случило
Возраста е точно до 30 јуни 2012, датумот на кој започнала трката
Бр. Возач Националност Екипа Возраст Место
1 Кедел Еванс Австралија Австралија БМЦ Рејсинг Тим 35 7
2 Маркус Бургхарт  Германија БМЦ Рејсинг Тим 29 58
3 Стив Камингс  Велика Британија БМЦ Рејсинг Тим 31 95
4 Филип Жилбер  Белгија БМЦ Рејсинг Тим 29 46
5 Џорџ Хинкапи Flag of the United States.svg САД БМЦ Рејсинг Тим 39 38
6 Амаел Моанар  Франција БМЦ Рејсинг Тим 30 45
7 Мануел Квинцијато  Италија БМЦ Рејсинг Тим 32 109
8 Михаел Шер  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 25 49
9 Тиџеј ван Гардерен Flag of the United States.svg САД БМЦ Рејсинг Тим 23* 5
11 Френк Шлек  Луксембург РадиоШек-Нисан 32 ДНС-16
12 Фабијан Канчелара  Швајцарија РадиоШек-Нисан 31 ДНС-11
13 Тони Галопен  Франција РадиоШек-Нисан 24* ДНФ-13
14 Крис Хорнер Flag of the United States.svg САД РадиоШек-Нисан 40 13
15 Андреас Кледен  Германија РадиоШек-Нисан 37 11
16 Максим Монфор  Белгија РадиоШек-Нисан 29 16
17 Јарислав Попович  Украина РадиоШек-Нисан 32 76
18 Јенс Фојгт  Германија РадиоШек-Нисан 40 52
19 Ајмар Зубелдија  Шпанија РадиоШек-Нисан 35 6
21 Тома Веклер  Франција Тим Јуропкар 34 26
22 Јукија Араширо Flag of Japan.svg Јапонија Тим Јуропкар 27 84
23 Џовани Бернодо  Франција Тим Јуропкар 28 ДНФ-15
24 Кирил Готје  Франција Тим Јуропкар 24* 61
25 Јохан Жен  Франција Тим Јуропкар 31 139
26 Винсент Жером  Франција Тим Јуропкар 27 ДНФ-15
27 Кристоф Керн  Франција Тим Јуропкар 31 83
28 Давиде Малакарне  Италија Тим Јуропкар 24* 59
29 Пјер Ролан  Франција Тим Јуропкар 25 8
31 Самуел Санчез  Шпанија Еускалтел-Еускади 35 ДНФ-8
32 Микел Астарлоза  Шпанија Еускалтел-Еускади 32 ДНФ-6
33 Хорхе Азанза  Шпанија Еускалтел-Еускади 31 74
34 Горка Изагире  Шпанија Еускалтел-Еускади 24* 39
35 Егои Мартинез  Шпанија Еускалтел-Еускади 35 17
36 Рубен Перез  Шпанија Еускалтел-Еускади 30 87
37 Аметс Чурука  Шпанија Еускалтел-Еускади 29 ДНС-7
38 Пабло Уртасун  Шпанија Еускалтел-Еускади 33 134
39 Горка Вердуго  Шпанија Еускалтел-Еускади 33 ДНФ-8
41 Микеле Скарпони  Италија Лампре-ИСД 32 24
42 Грега Боле  Словенија Лампре-ИСД 26 ДНФ-16
43 Данило Хондо  Германија Лампре-ИСД 38 86
44 Јуриј Кривцов  Франција Лампре-ИСД 27 ХД-11
45 Метју Лојд Австралија Австралија Лампре-ИСД 30 ДНС-10
46 Марко Марцано  Италија Лампре-ИСД 32 80
47 Алесандро Петаки  Италија Лампре-ИСД 38 ХД-11
48 Симоне Стортони  Италија Лампре-ИСД 26 69
49 Давиде Вигано  Италија Лампре-ИСД 29 ДНФ-6
51 Винченцо Нибали  Италија Ликвигас-Канондејл 27 3
52 Иван Басо  Италија Ликвигас-Канондејл 34 25
53 Федерико Канути  Италија Ликвигас-Канондејл 26 114
54 Кристијан Корен  Словенија Ликвигас-Канондејл 25 98
55 Доминик Нерц  Германија Ликвигас-Канондејл 22* 47
56 Даниел Ос  Италија Ликвигас-Канондејл 26 105
57 Петер Саган  Словачка Ликвигас-Канондејл 22* 42
58 Силвестер Шмид  Полска Ликвигас-Канондејл 35 71
59 Алесандро Ваноти  Италија Ликвигас-Канондејл 31 118
61 Рајдер Хесједал  Канада Гармин-Шарп 31 ДНС-7
62 Том Даниелсон Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 34 ДНФ-6
63 Тајлер Фарар Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 28 151
64 Роберт Хантер Јужна Африка ЈАР Гармин-Шарп 35 ДНС-7
65 Даниел Мартин  Ирска Гармин-Шарп 25 35
66 Дејвид Милар  Велика Британија Гармин-Шарп 35 106
67 Јохан Вансумерен  Белгија Гармин-Шарп 31 147
68 Кристијан Ванде Велде Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 36 60
69 Давид Забриски Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 33 100
71 Жан Кристоф Перо  Франција Аг2р-Ла Мондијал 36 44
72 Максим Буе  Франција Аг2р-Ла Мондијал 25 55
73 Микаел Шерел  Франција Аг2р-Ла Мондијал 27 62
74 Ибер Дипон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 31 ДНС-7
75 Себастјен Ино  Франција Аг2р-Ла Мондијал 38 122
76 Блел Кадри  Франција Аг2р-Ла Мондијал 25 89
77 Себастјен Минар  Франција Аг2р-Ла Мондијал 31 65
78 Кристоф Риблон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 32 73
79 Николас Роуш  Ирска Аг2р-Ла Мондијал 27 12
81 Реин Тарамае  Естонија Кофидис 25* 36
82 Реми ди Грегорио  Франција Кофидис 26 ДНС-10
83 Самуел Димулен  Франција Кофидис 31 107
84 Никола Еде  Франција Кофидис 24* 128
85 Жилиен Фушар  Франција Кофидис 27 149
86 Јан Гизелинк  Белгија Кофидис 24* 152
87 Луис Анхел Мате  Шпанија Кофидис 29 130
88 Давид Монкутје  Франција Кофидис 38 ДНФ-12
89 Ромен Зингл  Белгија Кофидис 25* 90
91 Жером Копел  Франција Сор-Сожасун 25 21
92 Антони Делаплас  Франција Сор-Сожасун 22* ДНФ-7
93 Џими Енжулвен  Франција Сор-Сожасун 32 153
94 Брис Фаили  Франција Сор-Сожасун 26 91
95 Фабрис Жандебоз  Франција Сор-Сожасун 27 54
96 Кирил Лемоан  Франција Сор-Сожасун 30 136
97 Гијом Леварле  Франција Сор-Сожасун 26 75
98 Жан-Марк Марино  Франција Сор-Сожасун 28 131
99 Жилиен Симон  Франција Сор-Сожасун 26 92
101 Бредли Вигинс  Велика Британија Тим Скај 32 1
102 Едвалд Боасон Хаген  Норвешка Тим Скај 25* 56
103 Марк Кевендиш  Велика Британија Тим Скај 27 142
104 Бернхард Ајзел  Австрија Тим Скај 31 146
105 Крис Фрум  Велика Британија Тим Скај 27 2
106 Кристијан Кнес  Германија Тим Скај 31 82
107 Ричи Порт Австралија Австралија Тим Скај 27 34
108 Мајкл Роџерс Австралија Австралија Тим Скај 32 23
109 Канстанцин Сивцов  Белорусија Тим Скај 29 ДНФ-3
111 Јурген ван ден Брук  Белгија Лото-Белисол 29 4
112 Ларс Бак  Данска Лото-Белисол 32 96
113 Франсис де Греф  Белгија Лото-Белисол 27 102
114 Андре Грајпел  Германија Лото-Белисол 29 123
115 Адам Хансен Австралија Австралија Лото-Белисол 31 81
116 Грег Хендерсон Нов Зеланд Нов Зеланд Лото-Белисол 35 124
117 Јирген Рулантс  Белгија Лото-Белисол 27 104
118 Марсел Зиберг  Германија Лото-Белисол 30 132
119 Јеле Ванендерт  Белгија Лото-Белисол 27 29
121 Ливе Вестра  Холандија Вакансолел-ДКМ 29 ДНФ-11
122 Крис Бекман  Белгија Вакансолел-ДКМ 25 115
123 Џони Хогерланд  Холандија Вакансолел-ДКМ 29 67
124 Густав Ларсон  Шведска Вакансолел-ДКМ 31 ДНФ-11
125 Марко Маркато  Италија Вакансолел-ДКМ 28 57
126 Ваут Пулс  Холандија Вакансолел-ДКМ 24* ДНФ-6
127 Роб Раух  Холандија Вакансолел-ДКМ 25 ДНФ-11
128 Рафаел Валс  Шпанија Вакансолел-ДКМ 25* 41
129 Кени ван Хумел  Холандија Вакансолел-ДКМ 29 ДНФ-15
131 Денис Мењшов  Русија Тим Катјуша 34 15
132 Џампаоло Карузо  Италија Тим Катјуша 31 37
133 Оскар Фреир  Шпанија Тим Катјуша 36 ДНС-7
134 Владимир Гусев  Русија Тим Катјуша 29 ДНФ-16
135 Хоан Хорач  Шпанија Тим Катјуша 38 119
136 Александар Кушински  Белорусија Тим Катјуша 32 145
137 Лука Паолини  Италија Тим Катјуша 35 108
138 Јуриј Трофимов  Русија Тим Катјуша 28 51
139 Едуард Ворганов  Русија Тим Катјуша 29 19
141 Санди Касар  Франција ФДЖ-БигМет 33 22
142 Пјерик Федриго  Франција ФДЖ-БигМет 33 48
143 Јаухени Хутарович  Белорусија ФДЖ-БигМет 28 ДНФ-15
144 Матје Ладану  Франција ФДЖ-БигМет 27 85
145 Кедрик Пино  Франција ФДЖ-БигМет 28 133
146 Тибо Пино  Франција ФДЖ-БигМет 22* 10
147 Антони Ру  Франција ФДЖ-БигМет 25* 126
148 Жереми Роа  Франција ФДЖ-БигМет 29 66
149 Артур Вишо  Франција ФДЖ-БигМет 23* 94
151 Роберт Гесинк  Холандија Рабобанк 26 ДНС-12
152 Стевен Краусвејк  Холандија Рабобанк 25* 33
153 Бауке Молема  Холандија Рабобанк 25 ДНФ-11
154 Марк Реншо Австралија Австралија Рабобанк 29 ДНФ-11
155 Луис Леон Санчез  Шпанија Рабобанк 28 64
156 Брам Танкинк  Холандија Рабобанк 33 144
157 Лауренс тен Дам  Холандија Рабобанк 31 28
158 Мартен Тјалинги  Холандија Рабобанк 34 ДНС-4
159 Мартен Винант  Белгија Рабобанк 30 ДНС-7
161 Алехандро Валверде  Шпанија Мувистар Тим 33 20
162 Хуан Хосе Кобо  Шпанија Мувистар Тим 32 30
163 Руј Кошта  Португалија Мувистар Тим 25 18
164 Иманол Ервити  Шпанија Мувистар Тим 28 ДНС-7
165 Иван Гутиерез  Шпанија Мувистар Тим 33 ДНС-7
166 Владимир Карпетс  Русија Мувистар Тим 31 53
167 Васил Кириенка  Белорусија Мувистар Тим 31 77
168 Рубен Плаза  Шпанија Мувистар Тим 33 101
169 Хосе Хоакин Рохас  Шпанија Мувистар Тим 28 ДНФ-3
171 Џонатан Кантвел Австралија Австралија Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 30 137
172 Хуан Хосе Аедо  Аргентина Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 31 140
173 Карстен Крон  Холандија Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 36 143
174 Андерс Лунд  Данска Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 27 127
175 Михаел Меркев  Данска Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 27 93
176 Ник Нијенс  Белгија Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 32 121
177 Серхио Паулињо  Португалија Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 32 50
178 Крис Анкер Серенсен  Данска Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 27 14
179 Ники Серенсен  Данска Тим Саксо Банк-Тинкоф Банк 37 99
181 Јанез Брајкович  Словенија Астана 28 9
182 Борут Божич  Словенија Астана 31 129
183 Дмитриј Фофонов  Казахстан Астана 35 63
184 Андриј Гривко  Украина Астана 28 43
185 Валентин Иглински  Казахстан Астана 28 116
186 Андреј Кашечкин  Казахстан Астана 32 78
187 Фредрик Кесијакоф  Шведска Астана 32 40
188 Роберт Кишерловски  Хрватска Астана 25 ДНФ-14
189 Александар Винокуров  Казахстан Астана 38 31
191 Леви Лајпхајмер Flag of the United States.svg САД Омега Парма-Квик Степ 38 32
192 Силвен Шаванел  Франција Омега Парма-Квик Степ 33 ДНФ-15
193 Кевин де Верт  Белгија Омега Парма-Квик Степ 30 68
194 Дрис Девенин  Белгија Омега Парма-Квик Степ 28 70
195 Берт Грабш  Германија Омега Парма-Квик Степ 37 125
196 Тони Мартин  Германија Омега Парма-Квик Степ 27 ДНС-10
197 Жером Пино  Франција Омега Парма-Квик Степ 32 112
198 Мартин Велитс  Словачка Омега Парма-Квик Степ 27 88
199 Петер Велитс  Словачка Омега Парма-Квик Степ 27 27
201 Сајмон Геранс Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 33 79
202 Михаел Албасини  Швајцарија Орика-ГринЕЏ 31 110
203 Баден Кук Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 33 117
204 Метју Гос Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 25 120
205 Дарил Импи Јужна Африка ЈАР Орика-ГринЕЏ 27 111
206 Брет Ланкастер Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 32 ДНФ-15
207 Себастијан Лангевелд  Холандија Орика-ГринЕЏ 27 150
208 Стјуарт О’Грејди Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 38 97
209 Питер Венинг  Холандија Орика-ГринЕЏ 31 72
211 Марсел Кител  Германија Аргос-Шимано 24* ДНФ-5
212 Рој Курверс  Холандија Аргос-Шимано 32 135
213 Кун де Корт  Холандија Аргос-Шимано 29 103
214 Јоханес Фрелингер  Германија Аргос-Шимано 29 ДНС-8
215 Патрик Греч  Германија Аргос-Шимано 26 141
216 Јан Иге  Франција Аргос-Шимано 29 138
217 Матје Шприк  Франција Аргос-Шимано 30 113
218 Алберт Тимер  Холандија Аргос-Шимано 28 148
219 Том Велерс  Холандија Аргос-Шимано 27 ДНФ-12

По националност[уреди]

Земја Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
Австралија Австралија 12 9 (75%) 0
 Австрија 1 1 (100%) 0
 Аргентина 1 1 (100%) 0
 Белгија 14 13 (93%) 0
 Белорусија 4 2 (50%) 0
 Велика Британија 5 5 (100%) 7 (Марк Кевендиш х3, Крис Фрум, Бредли Вигинс х2, Дејвид Милар)
 Германија 13 10 (77%) 3 (Андре Грајпел x3)
 Данска 5 5 (100%) 0
 Естонија 1 1 (100%) 0
 Ирска 2 2 (100%) 0
 Италија 15 13 (87%) 0
Flag of Japan.svg Јапонија 1 1 (100%) 0
Јужна Африка ЈАР 2 1 (50%) 0
 Казахстан 4 4 (100%) 0
 Канада 1 0 (00.00%) 0
 Луксембург 1 0 (00.00%) 0
Нов Зеланд Нов Зеланд 1 1 (100%) 0
 Норвешка 1 1 (100%) 0
 Полска 1 1 (100%) 0
 Португалија 2 2 (100%) 0
 Русија 5 4 (80%) 0
 Словачка 3 3 (100%) 3 (Петер Саган x3)
 Словенија 4 3 (75%) 0
Flag of the United States.svg САД 8 7 (88%) 0
 Украина 2 2 (100%) 0
 Франција 44 35 (80%) 5 (Тома Веклер х2, Тибо Пино, Пјер Ролан, Пјерик Федриго)
 Холандија 18 10 (56%) 0
 Хрватска 1 0 (00.00%) 0
 Швајцарија 3 2 (67%) 1 (Фабијан Канчелара)
 Шведска 2 1 (50%) 0
 Шпанија 21 13 (62%) 2 (Луис Леон Санчез, Алехандро Валверде)
Вкупно 198 153 (77%) 21

Наводи[уреди]