Список на екипи и велосипедисти на Џиро д’Италија 2013

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Џиро д’Италија 2013 било 96. издание на Џиро д’Италија, една од големите трки во велосипедизмот. На трката настапиле 207 возачи од 23 екипи, бидејќи Тим Катјуша станала 19. UCI World Tour екипа во текот на 2013.[1]

Помеѓу 23 екипи кои учествувале на Џиро, 19 биле UCI World Tour екипи, а четири биле професионални континентални екипи. Првични 18 UCI ProTeam екипи добиле автоматски покани на трката и плус четири екипи со специјални покани (Андрони-Џокатоли, Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс, Колумбија Колдепортес и Вини Фантини-Селе Италија). Подоцна Арбитражниот суд за спорт одлучил позитивно по жалбата на Тим Катјуша и му го вратил изгубениот статус, со што екипата станала 23. на трката, зголемувајќи го вкупниот број на возачи над 200.[2]

* Професионални континентални екипи поканети со специјални покани на трката.

По возач[уреди]

Легенда
Бр. Почетниот број кој го носи возачот на трката
Место Место во генералниот пласман
Ги означува возачите родени на или по 1 јануари 1988 со право на учество во пласманот за млад возач
  Jersey pink.svg   Го означува победникот на генералниот пласман
  Jersey red.svg   Го означува победникот на бодовниот пласман
  Jersey blue.svg   Го означува победникот на планинскиот пласман
  Jersey white.svg   Го означува победникот на пласманот за млад возач (кандидатите означени со †)
ДНС Го означува возачот кој не започнал,
како и етапата пред која се повлекол
ДНФ Го означува возачот кој не завршил,
како и етапата на која се повлекол
ХД Го означува возачот кој не успеал да заврши во рамките на временската граница,
како и етапата на која тоа се случило
ДСК Го означува возачот кој бик дисквалификуван од трката,
како и етапата на која тоа се случило
Возраста е одредена според 4 мај 2013, датумот на кој започнал Џиро
Бр. Име Националност Екипа Возраст Место
1 Рајдер Хесједал  Канада Гармин-Шарп 32 ДНС-13
2 Том Даниелсон Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 35 49
3 Томас Декер  Холандија Гармин-Шарп 28 136
4 Нејтан Хас Австралија Австралија Гармин-Шарп 24 ДНФ-16
5 Рамунас Навардаускас  Литванија Гармин-Шарп 25 87
6 Роберт Хантер Јужна Африка ЈАР Гармин-Шарп 37 141
7 Дејвид Милар  Велика Британија Гармин-Шарп 36 ДНФ-14
8 Питер Стетина Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 25 52
9 Кристијан Ванде Велде Flag of the United States.svg САД Гармин-Шарп 36 110
11 Доменико Поцовиво  Италија Аг2р-Ла Мондијал 30 10
12 Давиде Аполонио  Италија Аг2р-Ла Мондијал 23 168
13 Мануел Белети  Италија Аг2р-Ла Мондијал 27 144
14 Жилиен Берар  Франција Аг2р-Ла Мондијал 25 ДНС-8
15 Карлос Бетанкур  Колумбија Аг2р-Ла Мондијал 23 5
16 Гијом Бонафон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 25 107
17 Ибер Дипон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 32 32
18 Бен Гаштауер  Луксембург Аг2р-Ла Мондијал 25 51
19 Силвен Жорж  Франција Аг2р-Ла Мондијал 29 ДНС-11
21 Франко Пелицоти  Италија Андрони Џокатоли-Венецуела 35 11
22 Џаиро Ермети  Италија Андрони Џокатоли-Венецуела 32 151
23 Фабио Фелине  Италија Андрони Џокатоли-Венецуела 23 43
24 Матија Гаваци  Италија Андрони Џокатоли-Венецуела 29 ДСК-16
25 Томас Гил  Колумбија Андрони Џокатоли-Венецуела 35 ДНФ-9
26 Џексон Родригез  Колумбија Андрони Џокатоли-Венецуела 28 50
27 Диего Роза  Италија Андрони Џокатоли-Венецуела 24 23
28 Мигел Анхел Рубијано  Колумбија Андрони Џокатоли-Венецуела 28 45
29 Емануеле Села  Италија Андрони Џокатоли-Венецуела 32 58
31 Винченцо Нибали  Италија Астана 28 1
32 Валерио Ањоли  Италија Астана 29 39
33 Фабио Ару  Италија Астана 22 42
34 Дмитриј Груздев  Казахстан Астана 27 146
35 Танел Кангерт  Естонија Астана 26 14
36 Фредик Кесијакоф  Шведска Астана 32 90
37 Паоло Тиралонго  Италија Астана 35 99
38 Алесандро Ваноти  Италија Астана 32 ДНФ-14
39 Андреј Зајтс  Казахстан Астана 26 106
41 Сака Модоло  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 25 125
42 Енрико Баталјин  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 23 ДНФ-14
43 Никола Боем  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 23 137
44 Франческо Мануел Бонџорно  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 22 71
45 Марко Канола  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 24 139
46 Сони Колбрели  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 22 89
47 Стефано Локатели  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 24 102
48 Стефано Пираци  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 26 44
49 Едоардо Ѕардини  Италија Бардијани Валволе-ЦСФ Инокс 23 138
51 Роберт Гесинк  Холандија Бланко Про Сајклинг 26 ДНС-20
52 Џек Бобриџ Австралија Австралија Бланко Про Сајклинг 23 ДНС-14
53 Стеф Клемент  Холандија Бланко Про Сајклинг 30 48
54 Хуан Мануел Гарате  Шпанија Бланко Про Сајклинг 37 31
55 Вилко Келдерман  Холандија Бланко Про Сајклинг 22 17
56 Стевен Краусвејк  Холандија Бланко Про Сајклинг 25 26
57 Паул Мартенс  Германија Бланко Про Сајклинг 29 63
58 Мартен Тјалинги  Холандија Бланко Про Сајклинг 35 131
59 Мартен Винантс  Белгија Бланко Про Сајклинг 30 ДНФ-16
61 Кедел Еванс Австралија Австралија БМЦ Рејсинг Тим 36 3
62 Адам Блајт  Велика Британија БМЦ Рејсинг Тим 23 167
63 Стив Камингс  Велика Британија БМЦ Рејсинг Тим 32 149
64 Клас Лодевик  Белгија БМЦ Рејсинг Тим 25 ДНС-7
65 Стив Морабито  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 30 34
66 Даниел Ос  Италија БМЦ Рејсинг Тим 26 140
67 Тејлор Фини Flag of the United States.svg САД БМЦ Рејсинг Тим 22 ДНФ-16
68 Иван Сантаромита  Италија БМЦ Рејсинг Тим 29 30
69 Данило Вис  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 27 84
71 Дамијано Карузо  Италија Канондејл 25 19
72 Тицијано Дал’Антонија  Италија Канондејл 29 113
73 Паоло Лонго Боргини  Италија Канондејл 32 67
74 Алан Марангони  Италија Канондејл 28 114
75 Фабио Сабатини  Италија Канондејл 28 93
76 Кристијано Салерно  Италија Канондејл 28 86
77 Кајетано Сармиенто  Колумбија Канондејл 26 91
78 Елија Вивијани  Италија Канондејл 24 119
79 Камерон Вурф Австралија Австралија Канондејл 29 128
81 Дарвин Атапума  Колумбија Колумбија 25 18
82 Едвин Авила  Колумбија Колумбија 23 164
83 Робинсон Чалапуд  Колумбија Колумбија 29 94
84 Фабио Дуарте  Колумбија Колумбија 26 28
85 Леонардо Дуке  Колумбија Колумбија 33 79
86 Вилсон Марентес  Колумбија Колумбија 27 162
87 Даливиер Оспина  Колумбија Колумбија 27 ДНФ-12
88 Харлинсон Пантано  Колумбија Колумбија 24 46
89 Карлос Кинтеро  Колумбија Колумбија 27 ДНФ-10
91 Самуел Санчез  Шпанија Еускалтел-Еускади 35 12
92 Хорхе Азанза  Шпанија Еускалтел-Еускади 30 33
93 Егои Мартинез  Шпанија Еускалтел-Еускади 34 22
94 Рикардо Местре  Португалија Еускалтел-Еускади 29 145
95 Мигел Мингез  Шпанија Еускалтел-Еускади 24 166
96 Јоанис Тамуридис  Грција Еускалтел-Еускади 32 152
97 Пабло Уртасун  Шпанија Еускалтел-Еускади 33 ДНФ-5
98 Горка Вердуго  Шпанија Еускалтел-Еускади 34 64
99 Роберт Вречер  Словенија Еускалтел-Еускади 32 92
100 Насер Буани  Франција ФДЖ 22 ДНС-13
101 Санди Касар  Франција ФДЖ 34 ДНС-4
102 Мурило Фишер  Бразил ФДЖ 33 147
103 Арнолд Жанесон  Франција ФДЖ 27 ДНФ-9
104 Жоан ле Бон  Франција ФДЖ 22 115
105 Франсис Мури  Франција ФДЖ 32 20
106 Лорен Пишон  Франција ФДЖ 26 163
107 Доминик Ролен  Канада ФДЖ 30 75
109 Антони Ру  Франција ФДЖ 26 ДНФ-16
111 Лука Паолини  Италија Тим Катјуша 36 59
112 Максим Белков  Русија Тим Катјуша 28 ХД-18
113 Павел Брут  Русија Тим Катјуша 31 103
114 Џампаоло Карузо  Италија Тим Катјуша 32 41
115 Владимир Гусев  Русија Тим Катјуша 30 65
116 Петар Игнатенко  Русија Тим Катјуша 25 40
117 Дмитри Козончук  Русија Тим Катјуша 29 ДНФ-16
118 Јури Трофимов  Русија Тим Катјуша 29 13
119 Анхел Висиосо  Шпанија Тим Катјуша 36 ДНС-10
121 Микеле Скарпони  Италија Лампре-Мерида 33 4
122 Матија Катанео  Италија Лампре-Мерида 22 ДНФ-7
123 Кристијан Ѓурасек  Хрватска Лампре-Мерида 25 68
124 Роберто Ферари  Италија Лампре-Мерида 30 150
125 Пшемислав Њемјец  Полска Лампре-Мерида 33 6
126 Даниеле Пјетрополи  Италија Лампре-Мерида 32 80
127 Филипо Поцато  Италија Лампре-Мерида 31 120
128 Хосе Серпа  Колумбија Лампре-Мерида 34 27
129 Симоне Стортони  Италија Лампре-Мерида 27 56
131 Ларс Бак  Данска Лото-Белисол 33 95
132 Дирк Белемакерс  Холандија Лото-Белисол 29 111
133 Бријан Булгак  Холандија Лото-Белисол 25 135
134 Франсис де Греф  Белгија Лото-Белисол 28 21
135 Кени Дехес  Белгија Лото-Белисол 28 156
136 Герт Докс  Белгија Лото-Белисол 24 104
137 Адам Хансен Австралија Австралија Лото-Белисол 31 72
138 Висенте Рејнес  Шпанија Лото-Белисол 31 109
139 Фредерик Вилемс  Белгија Лото-Белисол 33 117
141 Ерос Капеки  Италија Мувистар Тим 26 70
142 Хуан Хосе Кобо  Шпанија Мувистар Тим 32 116
143 Алекс Даусет  Велика Британија Мувистар Тим 24 148
144 Хосе Ерада  Шпанија Мувистар Тим 27 24
145 Бењат Инчаусти  Шпанија Мувистар Тим 27 8
146 Владимир Карпетс  Русија Мувистар Тим 32 47
147 Пабло Ластрас  Шпанија Мувистар Тим 37 85
148 Франсиско Вентосо  Шпанија Мувистар Тим 30 66
149 Џовани Висконти  Италија Мувистар Тим 30 35
151 Марк Кевендиш  Велика Британија Омега Парма-Квик Степ 27 127
152 Џанлука Брамбила  Италија Омега Парма-Квик Степ 25 105
153 Михал Голаш  Полска Омега Парма-Квик Степ 28 62
154 Илјо Кејсе  Белгија Омега Парма-Квик Степ 30 159
155 Серж Повелс  Белгија Омега Парма-Квик Степ 29 77
156 Жером Пино  Франција Омега Парма-Квик Степ 33 124
157 Герт Стегманс  Белгија Омега Парма-Квик Степ 32 ДНС-14
158 Матео Трентин  Италија Омега Парма-Квик Степ 23 118
159 Жилиен Вермот  Белгија Омега Парма-Квик Степ 23 132
161 Метју Гос Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 26 ДНФ-16
162 Лук Дарбриџ Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 22 142
163 Ли Хауард Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 23 ДНС-7
164 Јенс Кекелејре  Белгија Орика-ГринЕЏ 24 74
165 Брет Ланкастер Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 33 121
166 Кристијан Мајер  Канада Орика-ГринЕЏ 27 143
167 Јенс Мурис  Холандија Орика-ГринЕЏ 33 160
168 Свен Тафт  Канада Орика-ГринЕЏ 35 154
169 Питер Венинг  Холандија Орика-ГринЕЏ 32 38
171 Џорџ Бенет Нов Зеланд Нов Зеланд РадиоШек-Леопард 23 122
172 Данило Хондо  Германија РадиоШек-Леопард 39 96
173 Роберт Кишерловски  Хрватска РадиоШек-Леопард 26 15
174 Тијаго Машадо  Португалија РадиоШек-Леопард 27 36
175 Џакомо Ницоло  Италија РадиоШек-Леопард 24 130
176 Нелсон Оливеира  Португалија РадиоШек-Леопард 24 81
177 Јарослав Попович  Украина РадиоШек-Леопард 33 133
178 Хејден Ролстон Нов Зеланд Нов Зеланд РадиоШек-Леопард 32 ДНС-17
179 Џеси Сарџент Нов Зеланд Нов Зеланд РадиоШек-Леопард 24 153
181 Бредли Вигинс  Велика Британија Тим Скај 33 ДНС-13
182 Дарио Каталдо  Италија Тим Скај 28 57
183 Серхио Енао  Колумбија Тим Скај 25 16
184 Кристијан Кнес  Германија Тим Скај 32 60
185 Дени Пејт Flag of the United States.svg САД Тим Скај 34 134
186 Салваторе Пучо  Италија Тим Скај 23 73
187 Констанцин Сивцов  Белорусија Тим Скај 30 37
188 Ригоберто Уран  Колумбија Тим Скај 26 2
189 Хабиер Зандио  Шпанија Тим Скај 36 82
191 Џон Дегенколб  Германија Аргос-Шимано 24 ДНС-10
192 Тома Дамизо  Франција Аргос-Шимано 24 53
193 Берт де Бакер  Белгија Аргос-Шимано 29 157
194 Кун де Корт  Холандија Аргос-Шимано 30 78
195 Патрик Греч  Германија Аргос-Шимано 26 69
196 Ји Ченг Народна Република Кина НР Кина Аргос-Шимано 25 ДНС-6
197 Тобијас Лудвигсон  Шведска Аргос-Шимано 22 112
198 Лука Мезгец  Словенија Аргос-Шимано 24 123
199 Алберт Тимер  Холандија Аргос-Шимано 27 129
201 Рафал Мајка  Полска Тим Саксо-Тинкоф 23 7
202 Даниеле Бенати  Италија Тим Саксо-Тинкоф 32 ДНС-14
203 Мануеле Боаро  Италија Тим Саксо-Тинкоф 26 100
204 Мати Брешел  Данска Тим Саксо-Тинкоф 28 ДНС-12
205 Мадс Кристенсен  Данска Тим Саксо-Тинкоф 29 126
206 Карстен Крон  Холандија Тим Саксо-Тинкоф 37 ДНС-14
207 Евгениј Петров  Русија Тим Саксо-Тинкоф 34 25
208 Бруно Пирес  Португалија Тим Саксо-Тинкоф 31 61
209 Рори Сатерленд Австралија Австралија Тим Саксо-Тинкоф 31 97
211 Марко Маркато  Италија Вакансолел-ДКМ 29 76
212 Грега Боле  Словенија Вакансолел-ДКМ 27 ДНФ-20
213 Мартејн Кејзер  Холандија Вакансолел-ДКМ 25 101
214 Мауритс Ламертинк  Холандија Вакансолел-ДКМ 22 155
215 Пим Лигтхарт  Холандија Вакансолел-ДКМ 24 161
216 Роб Раух  Холандија Вакансолел-ДКМ 26 54
217 Рафаел Валс  Шпанија Вакансолел-ДКМ 25 29
218 Фредерик Вешелен  Белгија Вакансолел-ДКМ 34 83
219 Вилем Ваутерс  Белгија Вакансолел-ДКМ 23 158
221 Стефано Гарцели  Италија Вини Фантини-Селе Италија 39 108
222 Рафаел Андријато  Бразил Вини Фантини-Селе Италија 25 165
223 Франческо Кики  Италија Вини Фантини-Селе Италија 32 ДНС-9
224 Данило ди Лука  Италија Вини Фантини-Селе Италија 37 ДНС-20
225 Оскар Гато  Италија Вини Фантини-Селе Италија 28 98
226 Алесандро Прони  Италија Вини Фантини-Селе Италија 30 88
227 Матео Работини  Италија Вини Фантини-Селе Италија 25 55
228 Мауро Сантамброџо  Италија Вини Фантини-Селе Италија 28 9
229 Фабио Таборе  Италија Вини Фантини-Селе Италија 27 ДНФ-10

По националност[уреди]

Земја Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
Австралија Австралија 10 6 1 (Адам Хансен х1)
 Белгија 14 11
 Белорусија 1 1
 Бразил 2 2
 Велика Британија 6 4 6 (Марк Кевендиш х5, Алекс Даусет х1)
 Венецуела 2 1
 Германија 5 4 1 (Џон Дегенколб х1)
 Грција 1 1
 Данска 3 2
 Естонија 1 1
 Италија 58 50 7 (Лука Паолини x1, Енрико Баталјин x1, Мауро Сантамброџо х1, Џовани Висконти х2, Винченцо Нибали х2)
Јужна Африка ЈАР 1 1
 Казахстан 2 2
 Канада 4 3
Народна Република Кина НР Кина 1 0
 Колумбија 15 13 1 (Ригоберто Уран х1)
 Литванија 1 1 1 (Рамунас Навардаускас х1)
 Луксембург 1 1
Нов Зеланд Нов Зеланд 3 2
 Полска 3 3
 Португалија 4 4
 Русија 8 6 1 (Максим Белков х1)
 Словенија 3 2
Flag of the United States.svg САД 5 4
 Украина 1 1
 Франција 13 7
 Холандија 17 15
 Хрватска 2 2
 Швајцарија 2 2
 Шведска 2 2
 Шпанија 16 14 1 (Бењат Инчаусти х1)
Вкупно 207 168

Наводи[уреди]