Список на езера по површина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на езера со површина поголема од 4.000 км²и, подредени по површина. Овој список не вклучува вештачки езера и лагуни

Површината на некои езера може да варира значително во текот на времето, или сезонски или од година во година. Ова е особено точно кај солените езера и езерата подложни на сува клима.

Стабилни езера[уреди]

Боја на континент
Африка Азија Европа Северна Америка Океанија Јужна Америка Антартик

Океански 'езера'[уреди]

Каспиското Езеро (Море) се смета за најголемо езеро во светот.[1][2][3][4][5][6]

  Име Земја/и Површина Должина Макс. длабочина Зафатнина Контура Scale outline.png Белешка
1 Касписко Море*  Казахстан
 Туркменистан
Иран Иран
 Азербејџан
 Русија
371000 км² 1199 км 1025 м 78200 км³ Caspian outline.gif Често се именува и како Касписко Море[7][8]

Континентални езера[уреди]

  Име Земја/и Површина Должина Макс. длабочина Зафатнина Контура Scale outline.png Белешка
2 Мичиген-Хјурон  Канада
Flag of the United States.svg САД
117702 км² 710 км 282 м 8458 км³ Michigan-huron outline.gif Езерото Мичиген и езерото Хјурон хидролошки се сметаат како едно езеро. Ако се сметаат одделно, Хјурон и Мичиген се на третото и четрвтото место на списокот на слатководни езера.
3 Горно Езеро  Канада
Flag of the United States.svg САД
82414 км² 616 км 406 м 12100 км³ Superior outline.gif Најголемо слаатководно езеро, доколку Хјурон и Мичиген се сметаат за одделни езера.
4 Викторија Уганда Уганда
Кенија Кенија
Танзанија Танзанија
69485 км² 322 км 84 м 2750 км³ Victoria outline.gif Најголемо езеро во Африка.
5 Тангањика  Бурунди
Танзанија Танзанија
Зимбабве Зимбабве
 ДР Конго
32893 км² 676 км 1470 м 18900 км³ Tanganyika outline.gif Второ најдлабоко езеро во светот.
6 Бајкалско Езеро  Русија 31500 км² 636 км 1637 м 23600 км³ Baikal outline.png Најдлабоко езеро во светот. Најголемо слатководно езеро во светот по зафатнина. Најголемо езеро гранично со една држава.
7 Големо Мечкино Езеро  Канада 31080 км² 373 км 446 м 2236 км³ Great bear outline.gif Најголемо езеро целосно во Канада.
8 Малави Танзанија Танзанија
 Мозамбик
 Малави
30044 км² 579 км 706 м 8400 км³ Nyasa outline.gif Второ најдлабоко езеро во Африка. Езерото има најголем број на видови на риби во светот.
9 Големо Ропско Езеро  Канада 28930 км² 480 км 614 м 2090 км³ Great slave outline.gif Најдлабоко езеро во Северна Америка
10 Езеро Ири  Канада
Flag of the United States.svg САД
25719 км² 388 км 64 м 489 км³ Erie outline.gif
11 Винипег  Канада 23553 км² 425 км 36 м 283 км³ Winnipeg outline.gif
12 Онтарио  Канада
Flag of the United States.svg САД
19477 км² 311 км 244 м 1639 км³ Ontario outline.gif
13 Балхашко Езеро*  Казахстан 18428 км² 605 км 26 м 106 км³ Balkhash outline.png Најголемо езеро во Централна Азија
14 Ладога  Русија 18130 км² 219 км 230 м 908 км³ Ladoga outline.gif Најголемо езеро во Европа
15 Езеро Восток Антартик 15690 км² 250 км -|1000 м +/-|1600 км³ Vostok outline.gif Најголемо езеро на антартикот; исто така најголемо замрзнато езеро во светот
17 Онега  Русија 9891 км² 248 км 120 м 280 км³ Onega outline.gif Второ најголемо езеро во Европа
18 Титикака  Перу
 Боливија
8135 км² 177 км 281 м 893 км³ Titicaca outline.gif Најголемо езеро во Јужна Америка.
19 Езеро Никарагва  Никарагва 8001 км² 177 км 26 м 108 км³ Nicaragua outline.gif Најголемо езеро во Централна Америка
20 Атабаска  Канада 7920 км² 335 км 243 м 204 км³ Athabasca outline.png
21 Тајмур  Русија 6990 км² 250 км 26 м 12.8 км³ Taymyr outline.png Најголемото езеро северно од Арктичкиот круг.
22 Турканско Езеро* Етиопија Етиопија
Кенија Кенија
6405 км² 248 км 109 м 204 км³ Turkana outline.gif Најголемо пустинско и најголемо алкално езеро.
23 Езеро на Ирвасите  Канада 6330 км² 245 км 337 м Reindeer outline.gif
24 Исик Кул*  Киргистан 6200 км² 182 км 668 м 1738 км³ Issyk-kul outline.gif
25 Урмија* Иран Иран 6001 км² 130 км 16 м Urmia outline.gif Најголемото езеро во Блискиот Исток
26 Венерн  Шведска 5545 км² 140 км 106 м 153 км³ Vänern outline.gif Најголемо езеро во Европската Унија.
27 Винипегосис  Канада 5403 км² 245 км 18 м Winnipegosis outline.gif
28 Албертово Езеро Уганда Уганда
 ДР Конго
5299 км² 161 км 58 м 280 км³ Albert outline.png
29 Мверу Езеро Зимбабве Зимбабве
 ДР Конго
5120 км² 131 км 27 м 38 км³ Mweru outline.png
30 Нетилинг  Канада 5066 км² 113 км 132 м Nettilling outline.gif Најголемо езеро на остров
31 Нипигон  Канада 4843 км² 116 км 165 м Nipigon outline.gif
32 Манитоба  Канада 4706 км² 225 км 7 м Manitoba outline.gif
33 Големо Солено Езеро* Flag of the United States.svg САД 4662 км² 121 км 10 м Great salt outline.gif
34 Хингај* Народна Република Кина НР Кина km2|abbr=on|sortable=on}} (2007) Qinghai outline.png Најголемо езеро во Источна Азија.
35 Сајма  Финска ≈ 4400}} 82 м 36 км³ Saimaa outline.gif Голем број на сливови; 14,000 острови,
36 Шумско Езеро  Канада
Flag of the United States.svg САД
4350 км² 110 км 64 м Lake of the Woods outline.gif
37 Канка Народна Република Кина НР Кина
 Русија
4190 км² 10.6}} Khanka outline.png

* означува солени езера

Најголеми езера по континент[уреди]

Белешки[уреди]

Белешка: Површините на езерата малку може да се разликуваат во зависност од изворите.

  1. „Plume over the Caspian Sea“. NASA. http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=8665. конс. 29 ноември 2010. 
  2. „Caspian Sea“. Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/98044/Caspian-Sea. конс. 29 ноември 2010. 
  3. „Endorheic Lakes“. United Nations. http://www.unep.or.jp/ietc/publications/short_series/lakereservoirs-2/10.asp. конс. 29 ноември 2010. 
  4. „Titan's largest lake rivals Earth's Caspian Sea“. New Scientist. http://www.newscientist.com/article/dn11271-titans-largest-lake-rivals-earths-caspian-sea.html. конс. 29 ноември 2010. 
  5. DuMont, H.J.. „The Caspian Lake: History, biota, structure, and function“. American Society of Limnology and Oceanography. http://www.vliz.be/imisdocs/publications/127855.pdf. конс. 29 ноември 2010. 
  6. Planet Earth And the New Geoscience‎ (2003:154). Victor Schmidt, William Harbert, University of Pittsburgh
  7. DuMont, H.J.. „The Caspian Lake: History, biota, structure, and function“. American Society of Limnology and Oceanography. http://www.vliz.be/imisdocs/publications/127855.pdf. конс. 29 ноември 2010. 
  8. Jan Golonka (2000) "Geodynamic Evolution of the South Caspian Basin". In Yilmaz, Isaksen, & AAP, eds., Oil and Gas of the Greater Caspian Area.

Поврзано[уреди]

Извори[уреди]

  • Factmonster.com
  • van der Leeden, Troise, and Todd, eds., The Water Encyclopedia. Second Edition. Chelsea, MI: Lewis Publishers, 1990. pp. 198–200.