Список на државни птици во САД

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на државни птици во САД кои се определeни од државните законодавства посебно. Селектирањето на државните птици започнало во 1927 кога законодавствата на Алабама, Флорида, Мејн, Мисури, Орегон, Тексас и Вајоминг ги одбрале нивните државни птици. Последната држава која ја избрала својата птица била Аризона во 1973.

Држава Државна птица Биномна
номенклатура
Слика Година
Алабама Yellowhammer
(државна птица)
Colaptes auratus Northern Flicker-27527.jpg 1927[1]
Дива мисирка
(државна птица на игрите)
Meleagris gallopavo Wild turkey eastern us.jpg 1980[2]
Алјаска Врбов тетреб Lagopus lagopus WillowPtarmigan23.jpg 1955[3]
Аризона Кактусов цар Campylorhynchus
brunneicapillus
Campylorhynchus brunneicapillus 20061226.jpg 1973[4]
Арканзас Северна подбивна птица Mimus polyglottos Mimus polyglottos adult 01 cropped.jpg 1929[5]
Калифорнија Калифорниска потполошка Callipepla californica Callipepla californica1.jpg 1931[6]
Колорадо Чучулига овесарка Calamospiza melanocorys IMG 7043 lark bunting.jpg 1931[7]
Конектикат Американска црвеношијка Turdus migratorius American Robin at Beacon Hill Park.jpg 1943[8]
Делавер Плав петел Gallus gallus BlueHenChicken.jpg 1939[9]
Вашингтон Дрвен траш Hylocichla mustelina Hylocichla mustelina (cropped).jpg 1938[10]
Флорида Северна подбивна птица Mimus polyglottos Mimus polyglottos adult 02 cropped.jpg 1927[11]
Џорџија Кафен трашер
(државна птица)
Toxostoma rufum Brown Thrasher-27527-2.jpg 1928[12]
Бобвајт потполошка
(државна птица на игрите)
Colinus virginianus Virginiawachtel 2007-06-16 065.jpg 1970[13]
Хаваи Nēnē
Хавајска гуска
Branta sandvicensis Branta sandvicensis -WWT Slimbridge, Gloucestershire, England-8a.jpg 1957[14]
Ајдахо Планинска плава птица Sialia currucoides Mountain Bluebird.jpg 1931[15]
Илиноис Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1928[16]
Индијана Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1933[17]
Ајова Источно трнарче Carduelis tristis Carduelis-tristis-002.jpg 1933[18]
Канзас Западна ливадарка Sturnella neglecta WesternMeadowlark23.jpg 1933[19]
Кентаки Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1942[20]
Луизијана Кафеав пеликан Pelecanus occidentalis Brown pelican - natures pics.jpg 1966[21]
Мејн Црнокапа Чикади Poecile atricapilla Poecile-atricapilla-001.jpg 1927[22]
Мериленд Балтиморск Ориол Icterus galbula BaltimoreOriole23.jpg 1947[23]
Масачусетс Црнокапа Чикади Poecile atricapilla 200px 1941[24]
Дива мисирка
(државна птица на игрите)
Meleagris gallopavo Wild turkey eastern us.jpg 1991[25]
Мичиген Американска црвеношијка Turdus migratorius American Robin KSC01pp1005.jpg 1931[26]
Минесота Северен нуркач Gavia immer Common Loon head sideways.jpg 1961[27]
Мисисипи Северна подбивна птица Mimus polyglottos Mimus polyglottos adult 01 cropped.jpg 1944[28]
Дрвена патка
(државна водна птица)
Aix sponsa Brautente Wood Duck Aix sponsa.jpg 1974[29]
Мисури Источна плава птица Sialia sialis EasternbluebirdB9.jpg 1927[30]
Монтана Западна ливадарка Sturnella neglecta WesternMeadowlark23.jpg 1941[31]
Небраска Западна ливадарка Sturnella neglecta WesternMeadowlark23.jpg 1929[32]
Невада Планинска плава птица Sialia currucoides Mountain Bluebird.jpg 1967[33]
Ново Мексико голема земна кукавица Geococcyx californianus Geococcyx californianus.jpg 1949[34]
Њу Хемпшир Розев финч Carpodacus purpureus Purple Finch.jpg 1957[35]
Њу Џерси Источно трнарче Carduelis tristis Goldfinch tgo.jpg 1935[36]
Њујорк Источна плава птица Sialia sialis EasternbluebirdB9.jpg 1970[37]
Северна Каролина Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1943[38]
Северна Дакота Западна ливадарка Sturnella neglecta WesternMeadowlark23.jpg 1970[39]
Охајо Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1933[40]
Оклахома Остроопашеста сива муволовка Tyrannus forficatus Scissortailedfly700.JPG 1951[41]
Орегон Западна ливадарка Sturnella neglecta WesternMeadowlark23.jpg 1927[42]
Пенсилванија Гривест тетреб Bonasa umbellus Bonasa-umbellus-001edit1.jpg 1931[43]
Род Ајленд Црвената кокошка на Род Ајленд Gallus gallus Rhode Island Red.jpg 1954[44]
Јужна Каролина Северна подбивна птица
(поранешна државна птица)
Mimus polyglottos Mimus polyglottos adult 02 cropped.jpg 1939 -
1948[45]
Цар на Каролина Thryothorus ludovicianus Carolina Wren 2.jpg 1948[45]
Дива мисирка
(државна птица на игрите)
Meleagris gallopavo Wild turkey eastern us.jpg 1976[46]
Јужна Дакота Фазан Phasianus colchicus Phasianus colchicus 2 tom (Lukasz Lukasik).jpg 1943[47]
Тенеси Северна подбивна птица Mimus polyglottos Mimus polyglottos adult 01 cropped.jpg 1933[48]
Бобвајт потполошка
(државна птица на игрите)
Colinus virginianus Virginiawachtel 2007-06-16 065.jpg 1987[49]
Texas Северна подбивна птица Mimus polyglottos Mimus polyglottos adult 02 cropped.jpg 1927[50]
Јута Калифорниски галеб Larus californicus CaliforniaGull23.jpg 1955[51]
Вермонт Отшелник Catharus guttatus Hermitthrush63.jpg 1941[52]
Вирџинија Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1950[53]
Вашингтон Американско трнарче
aka American Goldfinch
Carduelis tristis Carduelis-tristis-001.jpg 1951[54]
Западна Вирџинија Северен кардинал Cardinalis cardinalis Cardinal.jpg 1949[55]
Висконсин Американска црвеношијка Turdus migratorius American Robin 2006.jpg 1949[56]
Вајоминг Западна ливадарка Sturnella neglecta WesternMeadowlark23.jpg 1927[57]
Гуам Гуамски железничар Gallirallus owstoni Guam rail.gif  ?
Северни Маријански Острови Маријански овошен гулаб Ptilinopus roseicapilla Stavenn Ptilinopus roseicapilla 01.jpg  ?
Порторико Порторикански Спиндали Spindalis portoricensis PuertoRicanSpindalis.jpg  ?
Американски Девствени Острови Бананаквит Coereba flaveola Bananaquits.jpg 1970

Наводи[уреди]

  1. „Alabama State Bird“. „Амблеми, симболи и почести на Алабама“. Оддел за архиви и историја на Алабама. 27 април 2006. http://www.archives.state.al.us/emblems/st_bird.html. конс. 18 март 2007. 
  2. „Official Alabama Game Bird“. „Амблеми, симболи и почести на Алабама“. Оддел за архиви и историја на Алабама. 17 ноември 2003. http://www.archives.state.al.us/emblems/st_gbird.html. конс. 18 март 2007. 
  3. „Alaska State Bird“. „Историја, Географија, Популација и државни факти на Алјаска“. „Fact Monster“. http://www.factmonster.com/ipka/A0108178.html. 
  4. „Arizona State Bird“. „Државна птица на Аризона - Кактусов цар“. „50 States“. http://www.50states.com/bird/cactus.htm. 
  5. „Arkansas State Bird“. „Државна птица на Арканзас - „Mockingbird““. „About“. http://homeschooling.about.com/cs/unitssubjgeog/p/susarbird.htm. 
  6. „California State Bird“. „Државна птицан а Калифорнија - „California Quail““. „50 States“. http://www.50states.com/bird/quail.htm. 
  7. „Colorado State Bird“. „Државна птица на Колорадо - „Lark Bunting““. „About“. http://homeschooling.about.com/cs/unitssubjgeog/p/suscobird.htm. 
  8. „Connecticut State Bird“. „Државната птица“. „State of Connecticut“. http://www.ct.gov/ctportal/cwp/view.asp?a=885&q=246480. 
  9. „Delaware State Bird“. „Државна птица на Калифорнија - „Blue Hen Chicken““. „50 States“. http://www.50states.com/bird/bluehen.htm. 
  10. „District of Columbia State Bird“. „Државни симболи на Вашингтон“. „50 States“. http://www.50states.com/dc.htm. 
  11. „Florida State Bird“. „Државна птица на: „Mockingbird““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/fl/symbols/bird/. 
  12. „Georgia State Bird“. „Државна птица на Џорџија - „Brown Thrasher“ Toxostoma rufum“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/ga_brown_thrasher.htm. 
  13. „Georgia Secretary of State - State Game Bird“. „Државен секретаријат на Џорџија“. „State of Georgia“. http://sos.georgia.gov/state_symbols/state_game_bird.html. 
  14. „Hawaii State Bird“. „Државна птица на Хаваите“. „Aloha-Hawaii“. http://www.aloha-hawaii.com/hawaii/nene/. 
  15. „Idaho State Bird“. „Државна птица на Џорџија, планинска плава птица - „Sialia currucoides““. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/id_mountain_bluebird.htm. 
  16. „Illinois State Bird“. „Државни симболи“. „Learn Illinois“. http://www.state.il.us/kids/learn/symbols/. 
  17. „Indiana State Bird“. „Државни амблеми на Индијана“. „Indiana Historical Bureau“. http://www.state.il.us/kids/learn/symbols/. 
  18. „Iowa State Bird“. „Државна птица на Ајова - „Eastern Goldfinch“ Carduelis tristis“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/ia_eastern_goldfinch.htm. 
  19. „Kansas State Bird“. „Државна птица на Канзас - „Western Meadowlark“ Sturnella neglecta“. Netstate. http://www.netstate.com/states/symb/birds/ks_western_meadowlark.htm. 
  20. „Kentucky State Bird“. „Државната птица на Кентаки: „The Cardinal““. Одделот за библиотеки и архиви на Кентаки. http://www.kdla.ky.gov/resources/kystatebird.htm. 
  21. „Louisiana State Bird“. „Државна птица на Луизијана: „Brown Pelican““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/la/symbols/bird/. 
  22. „Maine State Bird“. „Државна птица на Мејн, Чикадито“. „Wells Maine“. http://wellsmaine.com/scenic/chickadee.html. 
  23. „Maryland State Bird“. „Државна птица на Луизијана - „Baltimore Oriole“ Icterus galbula“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/md_baltimore_oriole.htm. 
  24. „Massachusetts State Bird“. „Државна птица на Масачусетс: Чикади“. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/ma/symbols/bird/. 
  25. CIS: Државни симболи
  26. „Michigan State Bird“. „Државна птица на Мичиген - „American Robin“ Turdus migratorius“. Netstate. http://www.netstate.com/states/symb/birds/mi_american_robin.htm. 
  27. „Minnesota State Bird“. „Државна птица на Минесота - „Common Loon“ Gavia immer“. Netstate. http://www.netstate.com/states/symb/birds/mn_common_loon.htm. 
  28. „Mississippi State Bird“. „Државна птица на Мисисипи: „Mockingbird““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/ms/symbols/bird/. 
  29. „Mississippi State Symbols, Emblems, and Mascots“. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/ms/symbols/. 
  30. „Missouri State Bird“. „Државна птица на Мисури: „Bluebird““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/mo/symbols/bird/. 
  31. „Montana State Bird“. „Државна птица на Мичиген - „Western Meadowlark“ Sturnella neglecta“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/mt_western_meadowlark.htm. 
  32. „Nebraska State Bird“. „Државна птица на Небраска: „Bluebird““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/ne/symbols/bird/. 
  33. „Nevada State Bird“. „Државна птица на Невада, планинска плава птица“. „Val-U-Corp Services, Inc.“. http://www.val-u-corp.com/articles/nevada-state-bird.html. 
  34. „New Mexico State Bird“. „Државна птица на Ново Мексико: „Purple Finch““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/nm/symbols/bird/. 
  35. „New Hampshire State Bird“. „Државна птица на Њу Хемпшир: „Purple Finch““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/nh/symbols/bird/. 
  36. „New Jersey State Bird“. „Сенат на Њу Џерси Бр. 241“. „NJ Home“. http://www.state.nj.us/njfacts/bird1.htm. 
  37. „New York State Bird“. „Државна птица на Њујорк - „Bluebird“ Sialia sialis“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/ny_bluebird.htm. 
  38. „North Carolina State Bird“. „Кардинал - државна птица на Северна Каролина“. „NC Department of State“. http://www.secretary.state.nc.us/pubsweb/symbols/sy-cardi.htm. 
  39. „North Dakota State Bird“. „Државна птица на Северна Дакота - „Western Meadowlark“ Sturnella neglecta“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/nd_western_meadowlark.htm. 
  40. „Ohio State Bird“. „Државна птица на Охајо - „The Cardinal““. „Ohio History Central“. http://www.ohiohistorycentral.org/entry.php?rec=1870. 
  41. „Oklahoma State Bird“. „Државна птица на Оклахома“. „Birds of Oklahoma“. http://www.birdsofoklahoma.net/State%20bird.htm. 
  42. „Oregon State Bird“. „Државна птица на Орегон - „Western Meadowlark“ Sturnella neglecta“. Netstate. http://www.netstate.com/states/symb/birds/or_western_meadowlark.htm. 
  43. „Pennsylvania State Bird“. „Државна птица на Пенсилванија - „Ruffed Grouse““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/pa/symbols/bird/. 
  44. „Rhode Island State Bird“. „Државна птица на Род Ајленд - „Rhode Island Red““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/ri/symbols/bird/. 
  45. 45,0 45,1 „SC Statehouse Student's web page, State Symbols and Emblems, State Bird. архивирано од оригиналот на 2 јули 2007. http://web.archive.org/web/20070702093638/http://www.scstatehouse.net/studentpage/bird.htm. конс. 19 јули 2007. 
  46. „SC Statehouse Student's web page, State Symbols and Emblems, State Wild Game Bird. архивирано од оригиналот на 6 јули 2007. http://web.archive.org/web/20070706061105/http://www.scstatehouse.net/studentpage/turkey.htm. конс. 19 јули 2007. 
  47. „South Dakota State Bird“. „Државна птица на Јужна Дакота - „necked Pheasant“ Phasianus colchicus“. „Netstate“. http://www.netstate.com/states/symb/birds/sd_ring_necked_pheasant.htm. 
  48. „Tennessee State Bird“. „Државна птица на Тенеси - „Mockingbird““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/tn/symbols/bird/. 
  49. „Tennessee State Symbols“. „Tennessee State General Assembly“. http://www.tennesseeanytime.org/homework/symbols.html. 
  50. „Texas State Bird“. „Државната птица на Тексас - „Mockingbird““. „Lone Star Junction“. http://www.lsjunction.com/bird.htm. 
  51. „Utah State Bird“. „Државна птица на Јута - „California Gull“, Larus californicus“. Netstate. http://www.netstate.com/states/symb/birds/ut_california_gull.htm. 
  52. „Vermont State Bird“. „Државна птица на Вермонт - „Hermit Thrush““. „About“. http://homeschooling.about.com/cs/unitssubjgeog/p/susvtbird.htm. 
  53. „Virginia State Bird“. „„NetState““. 17 април 2005. http://www.netstate.com/states/symb/birds/va_cardinal.htm. конс. 6 април 2007. 
  54. „Symbols of Washington State“. Washington State Legislature. архивирано од оригиналот на 5 март 2007. http://web.archive.org/web/20070305110012/http://www1.leg.wa.gov/Legislature/StateSymbols/. конс. 11 март 2007. 
  55. „West Virginia State Bird“. Netstate. http://www.netstate.com/states/symb/birds/wv_cardinal.htm. 
  56. „Wisconsin State Bird“. „Државна птица на Висконсин - „Robin““. „SHG Resources“. http://www.shgresources.com/wi/symbols/bird/. 
  57. „Wyoming State Bird“. „Државма птица на Вајоминг - „Robin““. „State of Wyoming“. http://wyoming.gov/general/general.asp.