Список на државни кодови на МОК

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Знаме на меѓународното олимписко движење
Знаме на меѓународното параолимписко движење

Меѓународниот олимписки комитет (МОК или IOC) користи државни кодови кои се состојат од трибуквени кратенки и ја означуваат секоја земја што се натпреварува во Олимписките игри. Секој код обично претставува извесен национален олимписки комитет, но постојат и други кодови што се користеле на извесни игри, како мешани екипи од повеќе земји и групи спортисти што не претставуваат поединечна земја.

Неколку кодови на МОК се разликуваат од стандардните кодови на ISO 3166-1 alpha-3. Слични кодови користат и други меѓународни спортски организации како ФИФА, ФИБА и Федерацијата на Комонвелтските игри.

Историја[уреди]

Зимската олимпијада во 1952 и летната олимпијада во 1960 биле првите што користеле „иницијали на земјите“ (т.е. секој НОК) во службените извештаи.[1] Меѓутоа кодовите во упортреба на следните неколку игри произлегувале од матичниот јазик на земјата домаќин (на пр. GIA за Јапонија на летната олимпијада во 1956 и зимската олимпијада во 1960 во Италија, од зборот Giappone) или според француското име на земјата (на пр. COR за Кореја, од зборот Corée). Со Зимските олимписки игри во 1972 почнала употребата на стандардизирани кодови, иако некои до тогаш се промениле. Покрај ова, низа кодови се сменети поради распадот на држави како СФРЈ, СССР, Чехословачка, обединувањето на Источна и Западна Германија и неколку преименувања на земји.

Покрај олимписките, националните параолимписките комитети (НПК) посветени на Параолимписките игри исто така имаат стандардизирани кодови. Неодамнешни примери на земји што имаат НПК, но не НОК се Макао и Фарските Острови, со кодовте MAC односно FRO.[2][3]

Земји-учесници[уреди]

Моментално во светот постојат 204 национални олимписки комитети (НОК-ови). На табелата е прикажан кодот за секој НОК. како и поранешни кодови од минати игри кај оние што претрпеле измена. На местата кајшто има посебни кодови за летни и зимски олимпијади, тие се означени со „Л“ и „З“.

Содржина: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V Y Z

A[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
AFG [1] Flag of Afghanistan.svg Авганистан
ALB [2] Flag of Albania.svg Албанија
ALG [3] Flag of Algeria.svg Алжир AGR (1964), AGL (1968 Л)
AND [4] Flag of Andorra.svg Андора
ANG [5] Flag of Angola.svg Ангола
ANT [6] Flag of Antigua and Barbuda.svg Антигва и Барбуда
ARG [7] Flag of Argentina.svg Аргентина
ARM [8] Flag of Armenia.svg Ерменија
ARU [9] Flag of Aruba.svg Аруба
ASA [10] Flag of American Samoa.svg Американска Самоа
AUS [11] Flag of Australia.svg Австралија AUT (1956 З)
AUT [12] Flag of Austria.svg Австрија AUS (1956 З)
AZE [13] Flag of Azerbaijan.svg Азербејџан

B[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
BAH [14] Flag of the Bahamas.svg Бахами
BAN [15] Flag of Bangladesh.svg Бангладеш
BAR [16] Flag of Barbados.svg Барбадос BAD (1964)
BDI [17] Flag of Burundi.svg Бурунди
BEL [18] Flag of Belgium (civil).svg Белгија
BEN [19] Flag of Benin.svg Бенин DAY (1964), DAH (1968–1976)
BER [20] Flag of Bermuda.svg Бермуда
BHU [21] Flag of Bhutan.svg Бутан
BIH [22] Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Босна и Херцеговина BSH (1992 Л)
BIZ [23] Flag of Belize.svg Белизе HBR (1968–1972)
BLR [24] Flag of Belarus.svg Белорусија
BOL [25] Flag of Bolivia.svg Боливија
BOT [26] Flag of Botswana.svg Боцвана
BRA [27] Flag of Brazil.svg Бразил
BRN [28] Flag of Bahrain.svg Бахреин
BRU [29] Flag of Brunei.svg Брунеј
BUL [30] Flag of Bulgaria.svg Бугарија
BUR [31] Flag of Burkina Faso.svg Буркина Фасо VOL (1972–1984)

C[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
CAF [32] Flag of the Central African Republic.svg ЦАР AFC (1968)
CAM [33] Flag of Cambodia.svg Камбоџа CAB (1964), KHM (1972–1976)
CAN [34] Flag of Canada.svg Канада
CAY [35] Flag of the Cayman Islands.svg Кајмански Острови
CGO [36] Flag of the Republic of the Congo.svg Конго
CHA [37] Flag of Chad.svg Чад CHD (1964)
CHI [38] Flag of Chile.svg Чиле CIL (1956 W, 1960 Л)
CHN [39] Flag of the People's Republic of China.svg Кина
CIV [40] Flag of Côte d'Ivoire.svg Брег на Слоновата Коска IVC (1964), CML (1968)
CMR [41] Flag of Cameroon.svg Камерун
COD [42] Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg ДР Конго COK (1968), ZAI (1972–1996)
COK [43] Flag of the Cook Islands.svg Кукови острови
COL [44] Flag of Colombia.svg Колумбија
COM [45] Flag of the Comoros.svg Комори
CPV [46] Flag of Cape Verde.svg Зелен ’Рт
CRC [47] Flag of Costa Rica.svg Костарика COS (1964)
CRO [48] Flag of Croatia.svg Хрватска
CUB [49] Flag of Cuba.svg Куба
CYP [50] Flag of Cyprus.svg Кипар
CZE [51] Flag of the Czech Republic.svg Чешка

D[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
DEN [52] Flag of Denmark.svg Данска DAN (1960 S, 1968 З), DIN (1968 Л)
DJI [53] Flag of Djibouti.svg Џибути
DMA [54] Flag of Dominica.svg Доминика
DOM [55] Flag of the Dominican Republic.svg Доминиканска Република

E[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
ECU [56] Flag of Ecuador.svg Еквадор
EGY [57] Flag of Egypt.svg Египет RAU (1960, 1968), UAR (1964)
ERI [58] Flag of Eritrea.svg Еритреја
ESA [59] Flag of El Salvador.svg Ел Салвадор SAL (1964–1976)
ESP [60] Flag of Spain.svg Шпанија SPA (1956–1964, 1968 З)
EST [61] Flag of Estonia.svg Естонија
ETH [62] Flag of Ethiopia.svg Етиопија ETI (1960, 1968)

F[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
FIJ [63] Flag of Fiji.svg Фиџи FIG (1960)
FIN [64] Flag of Finland.svg Финска
FRA [65] Flag of France.svg Франција
FSM [66] Flag of the Federated States of Micronesia.svg Микронезија

G[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
GAB [67] Flag of Gabon.svg Габон
GAM [68] Flag of The Gambia.svg Гамбија
GBR [69] Flag of the United Kingdom.svg Велика Британија GRB (1956 W–1960), GBI (1964)
GBS [70] Flag of Guinea-Bissau.svg Гвинеја-Бисао
GEO [71] Flag of Georgia.svg Грузија
GEQ [72] Flag of Equatorial Guinea.svg Екваторијална Гвинеја
GER [73] Flag of Germany.svg Германија ALL (1968 З), ALE (1968 Л)
GHA [74] Flag of Ghana.svg Гана
GRE [75] Flag of Greece.svg Грција
GRN [76] Flag of Grenada.svg Гранада
GUA [77] Flag of Guatemala.svg Гватемала GUT (1964)
GUI [78] Flag of Guinea.svg Гвинеја
GUM [79] Flag of Guam.svg Гуам
GUY [80] Flag of Guyana.svg Гвајана GUA (1960), GUI (1964)

H[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
HAI [81] Flag of Haiti.svg Хаити
HKG [82] Flag of Hong Kong.svg Хонгконг HOK (1960–1968)
HON [83] Flag of Honduras.svg Хондурас
HUN [84] Flag of Hungary.svg Унгарија UNG (1956 W, 1960 Л)

I[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
INA [85] Flag of Indonesia.svg Индонезија INS (1960)
IND [86] Flag of India.svg Индија
IRI [87] Flag of Iran.svg Иран IRN (1956–1988), IRA (1968 З)
IRL [88] Flag of Ireland.svg Ирска
IRQ [89] Flag of Iraq.svg Ирак IRK (1960, 1968)
ISL [90] Flag of Iceland.svg Исланд ICE (1960 W, 1964 Л)
ISR [91] Flag of Israel.svg Израел
ISV [92] Flag of the United States Virgin Islands.svg Девствени Острови
ITA [93] Flag of Italy.svg Италија
IVB [94] Flag of the British Virgin Islands.svg Британски Девствени Острови

J[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
JAM [95] Flag of Jamaica.svg Јамајка
JOR [96] Flag of Jordan.svg Јордан
JPN [97] Flag of Japan.svg Јапонија GIA (1956 W, 1960 Л), JAP (1960 З)

K[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
KAZ [98] Flag of Kazakhstan.svg Казахстан
KEN [99] Flag of Kenya.svg Кенија
KGZ [100] Flag of Kyrgyzstan.svg Киргистан
KIR [101] Flag of Kiribati.svg Кирибати
KOR [102] Flag of South Korea.svg Јужна Кореја COR (1956 W, 1960 S, 1968 S, 1972 Л)
KSA [103] Flag of Saudi Arabia.svg Саудиска Арабија ARS (1968–1976), SAU (1980–1984)
KUW [104] Flag of Kuwait.svg Кувајт

L[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
LAO [105] Flag of Laos.svg Лаос
LAT [106] Flag of Latvia.svg Латвија
LBA [107] Flag of Libya.svg Либија LYA (1964), LBY (1968 З)
LBR [108] Flag of Liberia.svg Либерија
LCA [109] Flag of Saint Lucia.svg Света Луција
LES [110] Flag of Lesotho.svg Лесото
LIB [111] Flag of Lebanon.svg Либан LEB (1960 W, 1964 Л)
LIE [112] Flag of Liechtenstein.svg Лихтенштајн LIC (1956 W, 1964 S, 1968 З)
LTU [113] Flag of Lithuania.svg Литванија LIT (1992 З)
LUX [114] Flag of Luxembourg.svg Луксембург

M[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
MAD [115] Flag of Madagascar.svg Мадагаскар MAG (1964)
MAR [116] Flag of Morocco.svg Мароко MRC (1964)
MAS [117] Flag of Malaysia.svg Малезија MAL (1964–1988)
MAW [118] Flag of Malawi.svg Малави
MDA [119] Flag of Moldova.svg Молдавија MLD (1994)
MDV [120] Flag of Maldives.svg Малдиви
MEX [121] Flag of Mexico.svg Мексико
MGL [122] Flag of Mongolia.svg Монголија MON (1968 З)
MHL [123] Flag of the Marshall Islands.svg Маршалски Острови
MKD [124] Flag of Macedonia.svg Македонија
MLI [125] Flag of Mali.svg Мали
MLT [126] Flag of Malta.svg Малта MAT (1960–1964)
MNE [127] Flag of Montenegro.svg Црна Гора
MON [128] Flag of Monaco.svg Монако
MOZ [129] Flag of Mozambique.svg Мозамбик
MRI [130] Flag of Mauritius.svg Маврициус
MTN [131] Flag of Mauritania.svg Мавританија
MYA [132] Flag of Myanmar.svg Мјанмар BIR (1960, 1968–1988), BUR (1964)

N[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
NAM [133] Flag of Namibia.svg Намибија
NCA [134] Flag of Nicaragua.svg Никарагва NCG (1964), NIC (1968)
NED [135] Flag of the Netherlands.svg Холандија OLA (1956 З), NET (1960 З), PBA (1960 Л), NLD (1964 Л), HOL (1968–1988)
NEP [136] Flag of Nepal.svg Непал
NGR [137] Flag of Nigeria.svg Нигерија NGA (1964)
NIG [138] Flag of Niger.svg Нигер NGR (1964)
NOR [139] Flag of Norway.svg Норвешка
NRU [140] Flag of Nauru.svg Науру
NZL [141] Flag of New Zealand.svg Нов Зеланд NZE (1960, 1968 З)

O[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
OMA [142] Flag of Oman.svg Оман

P[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
PAK [143] Flag of Pakistan.svg Пакистан
PAN [144] Flag of Panama.svg Панама
PAR [145] Flag of Paraguay.svg Парагвај
PER [146] Flag of Peru (state).svg Перу
PHI [147] Flag of the Philippines.svg Филипини FIL (1960, 1968)
PLE [148] Flag of Palestine.svg Палестина
PLW [149] Flag of Palau.svg Палау
PNG [150] Flag of Papua New Guinea.svg Папуа Нова Гвинеја NGY (1976–1980), NGU (1984–1988)
POL [151] Flag of Poland.svg Полска
POR [152] Flag of Portugal.svg Португалија
PRK [153] Flag of North Korea.svg Северна Кореја NKO (1964 S, 1968 З), CDN (1968)
PUR [154] Flag of Puerto Rico.svg Порторико PRI (1960), PRO (1968)

Q[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
QAT [155] Flag of Qatar.svg Катар

R[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
ROU [156] Flag of Romania.svg Романија ROM (1956–1960, 1972–2006), RUM (1964–1968)
RSA [157] Flag of South Africa.svg ЈАР SAF (1960–1972)
RUS [158] Flag of Russia.svg Русија URS (1956–1988)
RWA [159] Flag of Rwanda.svg Руанда

S[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
SAM [160] Flag of Samoa.svg Самоа
SEN [161] Flag of Senegal.svg Сенегал SGL (1964)
SEY [162] Flag of Seychelles.svg Сејшели
SIN [163] Flag of Singapore.svg Сингапур
SKN [164] Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Свети Кристофер и Невис
SLE [165] Flag of Sierra Leone.svg Сиера Леоне SLA (1968)
SLO [166] Flag of Slovenia.svg Словенија
SMR [167] Flag of San Marino.svg Сан Марино SMA (1960–1964)
SOL [168] Flag of the Solomon Islands.svg Соломонски Острови
SOM [169] Flag of Somalia.svg Сомалија
SRB [170] Flag of Serbia.svg Србија
SRI [171] Flag of Sri Lanka.svg Шри Ланка CEY (1960–1972)
STP [172] Flag of Sao Tome and Principe.svg Сао Томе и Принсипе
SUD [173] Flag of Sudan.svg Судан
SUI [174] Flag of Switzerland.svg Швајцарија SVI (1956 W, 1960 Л), SWI (1960 W, 1964 Л)
SUR [175] Flag of Suriname.svg Суринам
SVK [176] Flag of Slovakia.svg Словачка
SWE [177] Flag of Sweden.svg Шведска SVE (1956 W, 1960 Л), SUE (1968 Л)
SWZ [178] Flag of Swaziland.svg Свазиленд
SYR [179] Flag of Syria.svg Сирија RAU (1960), SIR (1968)

T[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
TAN [180] Flag of Tanzania.svg Танзанија
TGA [181] Flag of Tonga.svg Тонга TON (1984)
THA [182] Flag of Thailand.svg Тајланд TAI (1960, 1968)
TJK [183] Flag of Tajikistan.svg Таџикистан
TKM [184] Flag of Turkmenistan.svg Туркменистан
TLS [185] Flag of East Timor.svg Источен Тимор
TOG [186] Flag of Togo.svg Того
TPE [187] Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Кинески Тајпеј[4] RCF (1960), TWN (1964–1968), ROC (1972–1976)
TRI [188] Flag of Trinidad and Tobago.svg Тринидад и Тобаго TRT (1964–1968)
TUN [189] Flag of Tunisia.svg Тунис
TUR [190] Flag of Turkey.svg Турција
TUV [191] Flag of Tuvalu.svg Тувалу

U[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
UAE [192] Flag of the United Arab Emirates.svg ОАР
UGA [193] Flag of Uganda.svg Уганда
UKR [194] Flag of Ukraine.svg Украина
URU [195] Flag of Uruguay.svg Уругвај URG (1968)
USA [196] Flag of the United States.svg САД SUA (1960 Л), EUA (1968 Л)
UZB [197] Flag of Uzbekistan.svg Узбекистан

V[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
VAN [198] Flag of Vanuatu.svg Вануату
VEN [199] Flag of Venezuela.svg Венецуела
VIE [200] Flag of Vietnam.svg Виетнам VET (1964), VNM (1968–1976)
VIN [201] Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Свети Винсент и Гренадините

Y[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
YEM [202] Flag of Yemen.svg Јемен

Z[уреди]

Код Навод Земја (НОК) Други користени кодови
ZAM [203] Flag of Zambia.svg Замбија NRH (1964)
ZIM [204] Flag of Zimbabwe.svg Зимбабве RHO (1960–1972)

Поранешни комитети и екипи[уреди]

Кодови сè уште во употреба[уреди]

Постојат дванаесет поранешни кодови што сè уште се користат во базата на податоци на МОК за означување на медалисти од тоа време[5].

Код Земја/Екипа Други користени кодови
AHO Flag of the Netherlands Antilles (1986-2010).svg Холандски Антили
ANZ Flag of Australasian team for Olympic games.svg Австралазија
BOH Flag of Bohemia.svg Бохемија
BWI Flag of the West Indies Federation.svg Британски Западни Инди ANT (1960, 1968), WID (1964)
EUA Германија Обединета германска екипа GER (1956–1964)
EUN Меѓународен олимписки комитет Обединета екипа
FRG Flag of Germany.svg Западна Германија ALL (1968 З), ALE (1968 Л), GER (1972–1976)
GDR Flag of East Germany.svg Источна Германија ADE (1968)
SCG Flag of Serbia and Montenegro.svg Србија и Црна Гора YUG (1996 S-2002 З)
TCH Flag of Czechoslovakia.svg Чехословачка CSL (1956 З), CZE (1960 З), CSV (1960 Л), CZS (1964 Л), CHE (1968 Л)
URS Flag of the Soviet Union.svg Советски Сојуз SOV (1968 З)
YUG Flag of SFR Yugoslavia.svg Југославија JUG (1956–1960, 1968 З), YUS (1964 Л)
ZZX Меѓународен олимписки комитет Мешани екипи

Укинати кодови[уреди]

Код Земја (НОК) Години Белешки
BIR Flag of Myanmar (1974-2010).svg Бурма 1948–1988 денес  Мјанмар (MYA)
CEY  Цејлон 1948–1972 денес  Шри Ланка (SRI)
DAH  Дахомеј 1964–1976 денес  Бенин (BEN)
HBR  Британски Хондурас 1968–1972 денес  Белизе (BIZ)
KHM Камбоџа Кмерска Република 1972–1976 денес  Камбоџа (CAM)
MAL  Малаја 1956–1960 се натпреварувала независно пред создавањето на Малезија во 1963.
денес Малезија (MAS)
 —  Северно Борнео 1956
NRH  Северна Родезија 1964 денес  Замбија (ZAM)
RAU  Обединета Арапска Република 1960 денес  Египет (EGY)
и  Сирија (SYR)
RHO  Родезија 1960–1972 денес  Зимбабве (ZIM)
ROC  Тајван 1932–1976 денес се натпреварува под името „ Кинески Тајпеј (TPE)
UAR  Обединета Арапска Република 1964 денес  Египет (EGY)
VOL  Горна Волта 1972–1984 денес  Буркина Фасо (BUR)
YAR  Јеменска Арапска Република 1984–1988 се натпреварувал независно пред обединувањето на Јемен во 1990.
денес  Јемен (YEM)
YMD  Јужен Јемен 1988
ZAI  Заир 1972–1996 денес  ДР Конго (COD)
 —  Британска Гвајана 1948–1964 денес  Гвајана (GUY)
 —  Златна Обала (британска колонија) 1952 денес  Гана (GHA)
 —  Сар (протекторат) 1952 се натпреварувал независно пред да се припои кон Западна Германија во 1957.

Кодовите претрпеле и уште две други значајни измени, поради промена во начинот на нарекување на земјата во МОК:

  • HOL променето во NED - на олимпијадата во 1992 Холандија е преименувана од Holland во Netherlands.
  • IRN променето во IRI - на олимпијадата во 1992 Иран од Iran станал Islamic Republic of Iran („Исламска Република Иран“).

Посебни кодови[уреди]

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Mallon, Bill; Ove Karlsson (мај 2004). „IOC and OCOG Abbreviations for NOCs“ (PDF). „Journal of Olympic History“ 12 (2): 25–28. http://www.la84foundation.org/SportsLibrary/JOH/JOHv12n2/johv12n2l.pdf. конс. 8 февруари 2008. 
  2. Фарски Острови (англиски)
  3. Макао, Кина (англиски)
  4. Official name given to the Republic of China for Olympic competition
  5. 5,0 5,1 5,2 „Медалисти“. Меѓународен олимписки комитет. http://www.olympic.org/uk/athletes/results/search_r_uk.asp. конс. 8 февруари 2008.  (англиски)