Список на државни гесла

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на национални гесла на земјите. Овие се јавуваат на места како грбови, монети и банкноти. Некои земји одбрале да немаат гесло.


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

А[уреди]

Б[уреди]

В[уреди]

Г[уреди]

Д[уреди]

Ѓ[уреди]

Е[уреди]

Ж[уреди]

З[уреди]

Ѕ[уреди]

И[уреди]

Ј[уреди]

  • Јамајка: Од повеќе, еден народ[44]
  • Јапонија: нема.
  • Јордан: الله الوطن المليك (Allah, Alwattan, Almaleek) Господ, земја, независност/ الاردن اولا (Al Urdun Awallan) Јордан прво (порано било официјално)

К[уреди]

Л[уреди]

Љ[уреди]

М[уреди]

Н[уреди]

Њ[уреди]

О[уреди]

П[уреди]

Р[уреди]

С[уреди]

Т[уреди]

Ќ[уреди]

У[уреди]

Ф[уреди]

  • Фиџи: Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui (Плаши се од Господ и храброст на Кралицата)
  • Финска: нема
  • Франција:Liberté, égalité, fraternité (Слобода, плодност, братство)

Х[уреди]

Ц[уреди]

Ч[уреди]

Џ[уреди]

Ш[уреди]

Наводи[уреди]

  1. „Constitution of Algeria“. http://www.el-mouradia.dz/arabe/symbole/textes/constitution96.htm. конс. 3 август 2006. (арапски)
  2. „Constitution de la Principauté d'Andorre“. http://www.coprince-fr.ad/frances/consti.htm. конс. 2 август 2006. (француски)
  3. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Antigua and Barbada“. http://www.caricom.org/jsp/community/antigua_barbuda.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  4. As shown on the back of coins; see for instance this photo of a 1992 25 centavos coin.
  5. „Prime Minister Andranik Margaryan's Welcome Message on the Occasion of the 70-anniversary of the Establishment of the Union of Armenia's Writers“. http://www.gov.am/enversion/premier_2/primer_home.htm?mat=777. конс. 3 август 2006. 
  6. As shown on the 1908 coat of arms of Australia
  7. http://www.parliament.curriculum.edu.au/act.php3#symbol
  8. „New South Wales State Flag & Emblems“. http://www.about-australia.com/facts/new-south-wales/new-south-wales-state-flag-emblems/. конс. 3 септември 2006. 
  9. http://www.premiers.qld.gov.au/Government/emblems/coatofarms/
  10. As shown on the former (1936) Coat of arms of South Australia
  11. http://www.parliament.tas.gov.au/tpl/InfoSheets/StateEmblems.htm
  12. „Department of Premier and Cabinet: Ensigns of Public Authority“. http://www.dpc.vic.gov.au/CA256D8000265E1A/page/Listing-Symbols+and+Flags-Ensigns+of+Public+Authority!OpenDocument&1=90-Protocol~&2=10-Symbols%20and%20Flags~&3=~. конс. 3 август 2006. 
  13. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - The Bahamas“. http://www.caricom.org/jsp/community/bahamas.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  14. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Barbados“. http://www.caricom.org/jsp/community/barbados.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  15. Federal Public Service Foreign Affairs Belgium
  16. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Belize“. http://www.caricom.org/jsp/community/belize.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  17. „La Constitution de la République du Bénin“. http://www.bj.refer.org/benin_ct/cop/assemble/constitution/constitution1.html. конс. 2 август 2006. 
  18. As shown on the coins; see for example „Banco Central de Bolivia : Moneda de 10 Centavos“. http://www.bcb.gov.bo/sitio/monedas/ligera/monedas/m10c.html. конс. 4 август 2006. (шпански)
  19. As shown on the Coat of arms of Botswana.
  20. http://www.brasilemb.org/profile_brazil/brasil_ejournal_maxwell.shtml
  21. „The Government of Brunei Darussalam - National Flag and Crest“. http://www.brunei.gov.bn/about_brunei/flag.htm. конс. 5 август 2006. 
  22. „About Bulgaria: National Symbols - Flag, coat of arms, anthem“. http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0159&n=000006&g=. конс. 5 август 2006. 
  23. „Présidence du Burkina Faso - Les armoiries“. http://www.presidence.bf/armoiries.php?sid=20. конс. 5 август 2006. (француски)
  24. Article 7 of „Constitution de la République du Burundi“ (PDF). http://www.idlo.int/texts/leg5567.pdf. конс. 5 август 2006. (француски)
  25. „United Nations Human Rights Website - Core Document Forming Part of the State Parties - Vanuatu“. http://www.unhchr.ch/tbs/doc.nsf/(Symbol)/6db3e3f0f763b9a3802565db005e953b?Opendocument. конс. 27 август 2006. 
  26. „Constitution de la République Gabonaise“. http://www.accpuf.org/images/pdf/cm/gabon/031-tf-txt_const.pdf. конс. 19 јануари 2008. 
  27. „Seatle Gambia Association - Coat of Arms of The Gambia“. http://www.seagam.org/Coarms.htm. конс. 15 август 2006. 
  28. As shown on the coat of arms of Georgia
  29. „Republic of Ghana: The Ghana Coat of Arms“. http://www.ghana.gov.gh/living/coatofarms.php. конс. 16 август 2006. 
  30. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Grenada“. http://www.caricom.org/jsp/community/grenada.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  31. „OIF - Guinée : Loi fondamentale“. http://droit.francophonie.org/doc/html/gn/con/fr/1990/1990dfgncofr1.html. конс. 22 август 2006. (француски)
  32. Article 21 of „Constitution de la Guinée-Bissau“. http://www.cmseducation.org/wconsts/guibis.html. конс. 22 август 2006. (француски)
  33. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Guyana“. http://www.caricom.org/jsp/community/guyana.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  34. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Dominica“. http://www.caricom.org/jsp/community/dominica.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  35. Article 93 of „Constitución politica de la Republica Domenica de 2002“. http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/DomRep/domrep02.html. конс. 5 август 2006. (шпански)
  36. „Casa Presidencial - Bandera Nacional de El Salvador“. http://www.casapres.gob.sv/Simbolos_Patrios/bandera.htm. конс. 14 август 2006. (шпански)
  37. „Constitution of Equatorial Guinea“. http://guinea-equatorial.com/constitution.asp. конс. 15 август 2006. 
  38. As shown on the coat of arms of Zambia
  39. As shown on the coat of arms of Zimbabwe
  40. As shown on the coat of arms.
  41. „National Portal of India : Know India : National Symbols“. http://india.gov.in/knowindia/state_emblem.php. конс. 22 август 2006. 
  42. Article 36A of the Constitution of the Republic of Indonesia
  43. Encyclopedia of Religious Practices
  44. http://www.jis.gov.jm/special_sections/Independence/symbols.html
  45. As shown on the coat of arms of Kenya
  46. As shown on the coat of arms of Kiribati
  47. „Laos - Foreign Investment Management Cabinet: Politics“. http://invest.laopdr.org/politics.htm. конс. 22 август 2006. 
  48. „Lesotho Embassy in Washington - Lesotho Fact Sheet“. http://www.lesothoemb-usa.gov.ls/lesothomap.htm. конс. 22 август 2006. 
  49. „Liberian President Sirleaf Addresses Joint Session of Congress“. http://usinfo.state.gov/af/Archive/2006/Mar/16-300883.html. конс. 22 август 2006. 
  50. „Luxembourg Tourist Office in London: Luxembourg - Small and Beautiful“. http://www.luxembourg.co.uk/press.html. конс. 22 август 2006. 
  51. Article 4 of „Constitution de la République de Madagascar“. http://www.simicro.mg/hcc/hcc/constitution.html. конс. 22 август 2006. (француски)
  52. As shown on the Malawi coat of arms
  53. „Government of Malaysia - Malaysian flag and crest“. http://www.gov.my/MYGOV/BI/Directory/Government/AboutMsianGov/MsianFlagAndCrest/. конс. 23 август 2006. 
  54. Article 25 of „La constitution du Mali“. http://www.justicemali.org/pdf/39-constitution.pdf. конс. 26 август 2006. (француски)
  55. Article 9 of „Constitution de la Republique islamique de Mauritanie“. http://droit.francophonie.org/doc/html/mr/con/fr/1991/1991dfmrcofr1.html. конс. 27 август 2006. (француски)
  56. „The Republic of Mauritius Web Portal - Coat of Arms“. http://www.gov.mu/portal/site/abtmtius?content_id=53690d31693c8010VgnVCM100000ca6a12acRCRD. конс. 27 август 2006. 
  57. „Monaco en un clin d'œil!“. http://www.monte-carlo.mc/monaco/informations/index.html. конс. 3 август 2006.  (француски)
  58. Gouvernement Du Royaume Du Maroc: Monarchy
  59. „Namibia in a Nutshell - Symbols“. http://www.grnnet.gov.na/Nav_frames/Nutshell_launch.htm. конс. 23 август 2006. 
  60. As shown on the Coat of arms of Nauru
  61. As shown on the coat of arms of Nepal.
  62. „The Dutch royal house: The royal coat of arms“. http://www.koninklijkhuis.nl/english/content.jsp?objectid=13335. конс. 2 август 2006. 
  63. As shown on the Córdoba (bank notes and coins); see for example Banco Central de Nicaragua
  64. „Constitution du 18 juillet 1999“. http://www.assemblee.ne/texteslegaux/cons99.htm. конс. 23 август 2006. (француски)
  65. Article 15 of the „Constitution of the Federal Republic of Nigeria“. http://www.nigeria-law.org/ConstitutionOfTheFederalRepublicOfNigeria.htm. конс. 23 август 2006. 
  66. „Information of Pakistan: Basic Facts“. http://www.infopak.gov.pk/BasicFacts.aspx. конс. 2 август 2006. 
  67. As shown on the Coat of arms of Panama
  68. „Consulado General de la República del Paraguay“. http://www.paraguaysp.com.br/himno.htm. конс. 26 август 2006. (шпански)
  69. Section 40 of „Republic Act No. 8491: An act prescribing the code of the national flag, anthem, motto, coat-of-arms and other heraldic items and devices of the Philippines“ (DOC). http://www.gov.ph/aboutphil/RA8491.doc. конс. 27 август 2006. 
  70. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Kitts and Nevis“. http://www.caricom.org/jsp/community/st_kitts_nevis.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  71. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Saint Lucia“. http://www.caricom.org/jsp/community/saintlucia.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  72. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - St. Vincent and the Grenadines“. http://www.caricom.org/jsp/community/st_vincent_grenadines.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  73. „Government of Samoa - Crest“. http://www.govt.ws/gi_details.cfm?gi_id=005. конс. 27 август 2006. 
  74. As shown on the Coat of arms of San Marino
  75. As shown on the flag of Saudi Arabia.
  76. „Gouvernement du Sénégal - La Constitution : Titre Premier“. http://www.gouv.sn/textes/const_detail.cfm?numero=TITREPREMIER. конс. 27 август 2006. 
  77. As shown on the Coat of arms of Seychelles
  78. „National Constitution of Sierra Leone“. http://statehouse-sl.org/constitution/constitution-ii.html. конс. 2 август 2006. 
  79. As shown on the Coat of arms of Singapore
  80. As shown on the Coat of arms of Solomon Islands
  81. As shown on the Coat of arms of Sudan
  82. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Suriname“. http://www.caricom.org/jsp/community/suriname.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  83. „Swaziland National Trust Commission - General Swaziland Information: Social“. http://www.sntc.org.sz/tourism/social.asp. конс. 27 август 2006. 
  84. „Tanzania National website: Country profile“. http://www.tanzania.go.tz/profile.html. конс. 2 август 2006. 
  85. „La constitution togolaise“. http://www.republicoftogo.com/fr/news/news.asp?newsID=6614. конс. 27 август 2006. (француски)
  86. As shown on the coat of arms of Tonga
  87. „Caribbean Community (CARICOM) Secretariat - Trinidad and Tobago“. http://www.caricom.org/jsp/community/trinidad_tobago.jsp?menu=community. конс. 2 август 2006. 
  88. „Site du gouvernement tunisien - Armoiries“. http://www.ministeres.tn/html/armorie.html. конс. 23 август 2006. (француски)
  89. „Constitution de la République de Djibouti“. http://www.adi.dj/constitut/constitut_dj.htm. конс. 8 август 2006. (француски)
  90. „Spain: Symbols - The national coat of arms“. http://www.la-moncloa.es/IDIOMAS/en-GB/Espana/ElEstado/Simbolos/Elescudo.htm. конс. 27 август 2006.