Список на држави по население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на земји според нивната популација за 2007 година

Ова е список на земји по население. Оваа листа вклучува независни држави и и населени зависни држави базирани според стандардите на ISO 3166-1. Исто така, во процентуална големина, е дадена и попалацијата на секоја земја во однос на светската популација која засега изнесува 6,872,195,424[1].

Држави[уреди]

Ранг Земја / Територија Популација Дата на проценка  % од светската популација Извор
1  Кина 1,340,030,000 14 октомври, 2010 19,5% Official Chinese Population Clock
2  Индија 1,188,860,000 14 октомври, 2010 17,3% Official Indian Population Clock
3  САД 310,474,000 14 октомври, 2010 4,52% Official United States Population Clock
4  Индонезија 237,556,363 јули, 2010 3,46% 2010 Indonesian Census
5  Бразил 200.874.000 ноември 24, 2014 2,82% Brazilian Official Population Clock
6  Пакистан 170,787,000 14 октомври, 2010 2,48% Official Pakistani Population clock
7  Бангладеш 164,425,000 2010 2,39% 2008 UN estimate for year 2010
8  Нигерија 158,259,000 2010 2,3% 2008 UN estimate for year 2010
9  Русија 141,927,297 1 јануари, 2010 2,06% Федерална служба за државна статистика
10  Јапонија 127,390,000 1 август, 2010 1,85% Official Japan Statistics Bureau
11  Мексико 108,396,211 1 јули, 2010 1,58% INEGI estimateNational Population Statistics of Mexico[2]
12  Филипини 94,013,200 средина на 2010 1,37%

National Statistics Office medium projection

13  Виетнам 85,846,997 1 април, 2009 1,25% Final 2009 census results
14  Етиопија 84,976,000 2010 1,24%

2008 UN estimate for year 2010

15  Германија 81,802,257 1 јануари, 2010 1,19% Eurostat estimate
16  Египет 85.824.000 ноември 24, 2014 1,15% Official Egyptian Population clock
17  Иран 75,078,000 2010 1,09% 2008 UN estimate for year 2010
18  Турција 72,561,312 31 декември, 2009 1,06% Turkish Statistical Institute estimate
19  ДР Конго 67,827,000 2010 0,99% 2008 UN estimate for year 2010
20  Тајланд 67,070,000 1 декември, 2009 1% The National Statistical Office Ministry of Information and Communication Technology of Thailand
21  Франција 65,447,374 1 јануари, 2010 0,95% Official INSEE estimate
The figure for France without the overseas collectivities is 64,667,374.
22  Велика Британија 62,008,049 1 јануари, 2010 0,9}% Eurostat estimate
23  Италија 60,402,499 31 март, 2010 0,88% Official ISTAT estimate
24  Мјанмар 50,496,000 2010 0,73% 2008 UN estimate for year 2010
25  ЈАР 49,991,300 1 јули, 2010 0,73% Statistics South Africa
26  Јужна Кореја 49,773,145 31 декември, 2009 0,72% Statistics Korea
27  Шпанија 46,072,834 1 јули, 2010 0,67% Official INE estimate
28  Украина 45,871,738 1 јуни, 2010 0,67% Official UKRSTAT estimate
29  Колумбија 47.813.000 ноември 24, 2014 0,66% Official Colombian Population clock
30  Танзанија 45,040,000 2010 0,66% 2008 UN estimate for year 2010
31  Судан 43,192,000 2010 0,63% 2008 UN estimate for year 2010
32  Аргентина 40,518,951 30 јуни, 2010 0,59% Official INDEC estimate
33  Кенија 38,610,097 24-25 август, 2009 0,56% Official 2009 census results
34  Полска 38,167,329 1 јануари, 2010 0,56% Eurostat estimate
35  Алжир 35,423,000 2010 0,52% 2008 UN estimate for year 2010
36  Канада 34,278,000 14 октомври, 2010 0,5% Official Canadian Population clock
37  Уганда 33,796,000 2010 0,49% 2008 UN estimate for year 2010
38  Мароко 33.335.000 ноември 24, 2014 0,46% Official Moroccan Population clock
39  Ирак 31,467,000 2010 0,46% 2008 UN estimate for year 2010
40    Непал 29,853,000 2010 0,43% 2008 UN estimate for year 2010
41  Перу 29,461,933 30 јуни, 2010 0,43% Official INEI estimate (in Spanish)
42  Авганистан 29,117,000 2010 0,42% 2008 UN estimate for year 2010
43  Венецуела 30.813.000 ноември 24, 2014 0,42% Official Venezuelan Population clock
44  Малезија 28,250,500 јули, 2010 0,41% Statistic Department of Malaysia
45  Узбекистан 27,794,000 2010 0,4% 2008 UN estimate for year 2010
46  Саудиска Арабија 27,136,977 април, 2010 0,39% Official Saudi population clock
47  Гана 24,333,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010
48  Јемен 24,256,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010
49  Северна Кореја 23,991,000 2010 0,35% 2008 UN estimate for year 2010
50  Мозамбик 23,406,000 2010 0,34% 2008 UN estimate for year 2010
51  Тајван 23,131,093 31 Март, 2010 0,34% Official National Statistics Taiwan estimate
52  Сирија 22,505,000 2010 0,33% 2008 UN estimate for year 2010
53  Австралија 24.152.598 ноември 24, 2014 0,33% Australian Official Population Clock
54  Брег на Слоновата Коска 21,571,000 2010 0,31% 2008 UN estimate for year 2010
55  Романија 21,466,174 1 јануари, 2010 0,31% Eurostat estimate
56  Шри Ланка 20,410,000 2010 0,3% 2008 UN estimate for year 2010
57  Мадагаскар 20,146,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010
58  Камерун 19,958,000 2010 0,29% 2008 UN estimate for year 2010
59  Ангола 18,993,000 2010 0,28% 2008 UN estimate for year 2010
60  Чиле 17.823.000 ноември 24, 2014 0,25% Official INE projection (p.36)
61  Холандија 16,620,600 14 октомври, 2010 0,242 Official Netherlands population clock
62  Буркина Фасо 16,287,000 2010 0,24% 2008 UN estimate for year 2010
63  Казахстан 16,197,000 1 јануари, 2010 0,24% National Statistics Agency estimate
64  Нигер 15,891,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010
65  Малави 15,692,000 2010 0,23% 2008 UN estimate for year 2010
66  Мали 14,517,176 1 април, 2009 0,21% Preliminary 2009 census result
67  Гватемала 14,377,000 2010 0,21% 2008 UN estimate for year 2010
68  Еквадор 15.081.000 ноември 24, 2014 0,21% Official Ecuadorian population clock
69  Камбоџа 13,395,682 3 март, 2008 0,19% Cambodian 2008 Census
70  Замбија 13,257,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010
71  Сенегал 12,861,000 2010 0,19% 2008 UN estimate for year 2010
72  Зимбабве 12,644,000 2010 0,18% 2008 UN estimate for year 2010
73  Чад 11,506,000 2010 0,17% 2008 UN estimate for year 2010
74  Грција 11,306,183 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
75  Куба 11,204,000 2010 0,16% 2008 UN estimate for year 2010
76  Белгија 10,827,519 1 јануари, 2010 0,16% Eurostat estimate
77  Португалија 10,636,888 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
78  Чешка 10,512,397 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
79  Тунис 10,432,500 1 јули, 2009 0,15% National Statistics Institute of Tunisia
80  Гвинеја 10,324,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
81  Руанда 10,277,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
82  Доминиканска Република 10,225,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
83  Хаити 10,188,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
84  Боливија 10,031,000 2010 0,15% 2008 UN estimate for year 2010
85  Унгарија 10,013,628 1 јануари, 2010 0,15% Eurostat estimate
86  Србија 9,856,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010
87  Белорусија 9,467,700 1 август, 2010 0,14% National Statistical Committee
88  Шведска 9,393,648 31 август, 2010 0,14% Statistics Sweden
89  Сомалија 9,359,000 2010 0,14% 2008 UN estimate for year 2010
90  Бенин 9,212,000 2010 0,13% 2008 UN estimate for year 2010
91  Азербејџан 8,997,400 1 јануари, 2010 0,13% State Statistical Committee of Azerbaijan
92  Бурунди 8,519,000 2010 0,12% 2008 UN estimate for year 2010
93  Австрија 8,372,930 1 јануари, 2010 0,12% Eurostat estimate
94  Швајцарија 7,782,900 31 декември, 2009 0,11% Official Switzerland Statistics estimate
95  Израел 7,640,800 31 август, 2010 0,11% Israeli Central Bureau of Statistics
96  Хондурас 7,616,000 2010 0,11% 2008 UN estimate for year 2010
97  Бугарија 7,576,751 1 јануари, 2010 0,11% Eurostat estimate
98  Таџикистан 7,075,000 2010 0,103% 2008 UN estimate for year 2010
99  Хонгконг 7,026,400 31 декември, 2009 0,102% Hong Kong Census and Statistics Department
100  Папуа Нова Гвинеја 6,888,000 2010 0,1% 2008 UN estimate for year 2010
101  Того 6,780,000 2010 0,099% 2008 UN estimate for year 2010
102  Либија 6,546,000 2010 0,095% 2008 UN estimate for year 2010
103  Јордан 6,472,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010
104  Парагвај 6,460,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010
105  Лаос 6,436,000 2010 0,094% 2008 UN estimate for year 2010
106  Ел Салвадор 6,194,000 2010 0,09% 2008 UN estimate for year 2010
107  Сиера Леоне 5,836,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010
108  Никарагва 5,822,000 2010 0,085% 2008 UN estimate for year 2010
109  Киргистан 5,550,000 2010 0,081% 2008 UN estimate for year 2010
110  Данска 5,543,819 30 јуни, 2010 0,08% Statistics Denmark
111  Словачка 5,429,763 30 јуни, 2010 0,079% Statistics Slovakia
112  Финска 5.472.400 ноември 24, 2014 0,078% Official Finnish Population clock
113  Еритреја 5,224,000 2010 0,076% 2008 UN estimate for year 2010
114  Туркменистан 5,177,000 2010 0,075% 2008 UN estimate for year 2010
115  Сингапур 5,076,700 30 јуни, 2010 0,074% Statistics Singapore
116  Норвешка 5.165.700 ноември 24, 2014 0,071% Official Norwegian Population clock
117  ОАР 4,707,000 2010 0,068% 2008 UN estimate for year 2010
118  Костарика 4,640,000 2010 0,067% 2008 UN estimate for year 2010
119  ЦАР 4,506,000 2010 0,066% 2008 UN estimate for year 2010
120  Ирска 4,470,700 април, 2010 0,065% Irish Central Statistics Office estimate 2010
121  Грузија 4,436,000 1 јануари, 2010 0,065% National Statistics Office of Georgia
122  Хрватска 4,435,056 1 јануари, 2009 0,064% Eurostat estimate
123  Нов Зеланд 4.640.100 ноември 24, 2014 0,064% Official New Zealand Population clock
124  Либан 4,255,000 2010 0,062% 2008 UN estimate for year 2010
125  Либерија 4,102,000 2010 0,06% 2008 UN estimate for year 2010
126  Порторико 3,998,000 2010 0,058% 2008 UN estimate for year 2010
127 Палестински автономни територии 3,935,249 0,055% Palestinian Central Bureau of Statistics
128  Босна и Херцеговина 3,760,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010
129  Република Конго 3,759,000 2010 0,055% 2008 UN estimate for year 2010
130  Молдавија 3,563,800 1 јануари, 2010 0,052% National Bureau of Statistics of Moldova
131  Уругвај 3,372,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010
132  Мавританија 3,366,000 2010 0,049% 2008 UN estimate for year 2010
133  Литванија 3,329,227 1 јануари, 2010 0,048% Eurostat estimate
134  Панама 3,322,576 16 мај, 2010 0,048% Official INEC preliminary 2010 census result
135  Ерменија 3,238,000 1 јануари, 2009 0,047% National Statistical Service of Armenia
136  Албанија 3,195,000 1 јануари, 2010 0,046% Institute of Statistics INSTAT Albania
137  Кувајт 3,051,000 2010 0,044% 2008 UN estimate for year 2010
138  Оман 2,905,000 2010 0,042% 2008 UN estimate for year 2010
139  Монголија 2.979.900 ноември 24, 2014 0,04% Official Mongolian population clock
140  Јамајка 2,730,000 2010 0,04% 2008 UN estimate for year 2010
141  Латвија 2,236,300 1 октомври, 2010 0,033% Official Statistics of Latvia
142  Намибија 2,212,000 2010 0,032% 2008 UN estimate for year 2010
143  Лесото 2,084,000 2010 0,03% 2008 UN estimate for year 2010
144  Македонија 2,058,539 1 јануари, 2009 0,03% Eurostat estimate
145  Словенија 2,056,775 ноември 24, 2014 0,03% Official Slovenian population clock
146  Боцвана 1,978,000 2010 0,029% 2008 UN estimate for year 2010
147  Гамбија 1,751,000 2010 0,025% 2008 UN estimate for year 2010
148  Катар 1,696,563 20 април, 2010 0,025 Preliminary 2010 Census Results
149  Гвинеја-Бисао 1,647,000 2010 0,024% 2008 UN estimate for year 2010
150  Габон 1,501,000 2010 0,022% 2008 UN estimate for year 2010
151  Тринидад и Тобаго 1,344,000 2010 0,02% 2008 UN estimate for year 2010
152  Естонија 1,340,127 1 јануари, 2010 0,019% [2]
153  Маврициус 1,297,000 2010 0,019% 2008 UN estimate for year 2010
154  Свазиленд 1,202,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010
155 Источен Тимор 1,171,000 2010 0,017% 2008 UN estimate for year 2010
156  Џибути 879,000 2010 0,013% 2008 UN estimate for year 2010
157  Фиџи 854,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010
158  Бахреин 807,000 2010 0,012% 2008 UN estimate for year 2010
159  Кипар 801,851 1 јануари, 2010 0,012% Eurostat estimate
160  Гвајана 761,000 2010 0,011% 2008 UN estimate for year 2010
161  Бутан 708,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010
162  Екваторска Гвинеја [3] 693,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010
163  Комори 691,000 2010 0,01% 2008 UN estimate for year 2010
164  Црна Гора 626,000 2010 0,009% 2008 UN estimate for year 2010
165  Макао 542,200 31 декември, 2009 0,008% Macau Statistics and Census Service
166  Соломони 536,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010
167  Западна Сахара 530,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010
168  Суринам 524,000 2010 0,008% 2008 UN estimate for year 2010
169  Зелен ’Рт 513,000 2010 0,007% 2008 UN estimate for year 2010
170  Луксембург 502,207 1 јануари, 2010 0,007% Eurostat estimate
171  Малта 416,333 1 јануари, 2010 0,006% Eurostat estimate
172  Брунеј 407,000 2010 0,006% 2008 UN estimate for year 2010
173  Бахами 346,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010
174  Белизе 322,100 30 јуни, 2008 0,005% Statistical Institute of Belize
175  Исланд 318,006 1 јули, 2010 0,005% Statistics Iceland
176 Малдиви 314,000 2010 0,005% 2008 UN estimate for year 2010
177  Барбадос 257,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010
178  Вануату 246,000 2010 0,004% 2008 UN estimate for year 2010
179  Холандски Антили 201,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
180  Гуам 180,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
181  Самоа 179,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
182  Света Луција 174,000 2010 0,003% 2008 UN estimate for year 2010
183  Сао Томе и Принсипе 165,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
184  Микронезија 111,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
185 Американски Девствени Острови 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
186  Свети Винцент и Гренадините 109,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
187  Аруба 107,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
188  Гренада 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
189  Тонга 104,000 2010 0,002% 2008 UN estimate for year 2010
190  Кирибати 100,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
191  Џерси 90,050 средина на 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
192  Антигва и Барбуда 89,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
193  Северни Маријански Острови 88,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
194  Сејшели 85,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
195  Андора 84,082 31 декември, 2009 0,001% [3]
196  Ман 80,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
197  Американска Самоа 69,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
198 Доминика 67,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
199 Бермуди 65,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
200  Маршалски Острови 63,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
201  Гернзи 61,811 1 март, 2007 0,001% UN estimate: Series A, Table 2
202  Гренланд 57,000 2010 0,001}% 2008 UN estimate for year 2010
203 Кајмански острви 57,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
204  Свети Китс и Невис 52,000 2010 0,001% 2008 UN estimate for year 2010
205  Фарски Острови 48 917 1 август, 2010 0,001% Official statistics of the Faroe Islands
206  Лихтенштајн 35,904 31 декември, 2009 0,0005% [4]
207  Монако 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010
208 Туркс и Кајкос (острви) 33,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010
209  Сан Марино 31,794 30 јуни, 2010 0,0005% San Marino's monthly official estimate
210  Гибралтар 31,000 2010 0,0005% 2008 UN estimate for year 2010
211 Британски Девствени Острови 23,000 0,0003% Проценка на ООН
212  Кукови Острови 20,000 0,0003% Проценка на ООН
213  Палау 20,000 0,0003% Проценка на ООН
214 Ангилја 15,000 0,0002% Проценка на ООН
215  Тувалу 10,000 0,0001% Проценка на ООН
216  Науру 10,000 0,0001% Проценка на ООН
217 Монтсерат 5,900 0,0001% Проценка на ООН
218 св.Елена 4,500 0,0001% Проценка на ООН
219  Фолкландски Острови 3,000 0.00005% Проценка на ООН
220  Ниуе 1,500 0.00003% Проценка на ООН
221  Токелау 1,200 0.00003% Проценка на ООН
222  Ватикан 800 0.00002% Проценка на ООН
223  Питкерн 50 0.000001% Проценка на ООН

Референци[уреди]

  1. http://www.census.gov/ipc/www/popclockworld.html
  2. For the Conapo estimates, check under Republica Mexicana and press "Ver" for statistics.
  3. A 2003 U.S State Department report states the following: "Although the 2002 census estimated the population at 1,015,000, credible estimates put the number at closer to 500,000. The opposition claimed that the Government inflated the census in anticipation of the December presidential election." (...) "Opposition leaders charged earlier in the year that census results showing a twofold population increase were flawed and that numbers were inflated to perpetuate election fraud." [1] The official census figures are available here.